БТА, Николай Трифонов, 20.01.2023 г. 

БТА и фондация „Искам бебе“ обявиха днес старта на националната инициатива „Родители навреме“ и съвместната рубрика „Бебе навреме“. Това се случи в Националния пресклуб на БТА. Поводът е, че утре (21 януари) е денят на родилната помощ, празник на акушер-гинеколозите, акушерките и неонатолозите, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев и добави, че датата е избрана заради Бабинден, който по стар стил се отбелязва на 21 януари.

Време е сериозният акцент да бъде сложен не върху кампания за набиране на средства, промяна на законодателство, а върху една постоянна инициатива за информираност за причините, които водят до това една жена и мъж да не могат да имат деца, уточни в Националния пресклуб на БТА генералният директор на агенцията Кирил Вълчев.

Заедно с фондацията и медицинските специалисти ще започнем системно информиране за три неща. Първият аспект е медицинският – за проблема, който се причинява от отлагането на бременността. Вторият аспект ще бъде икономически – да информираме системно за възможностите, които страната ни дава за отглеждане на дете, посочи генералният директор на БТА. „Ние всички носим отговорност за стереотипа, според който детето пречи и трябва да се отлага“, коментира той, като посочи, че ще бъдат давани примери с хора, които имат дете в нормална възраст, но това не им пречи.

По данни на НСИ през 2021 г. в България живеят 6 519 789 души, а през 1985 г., когато населението на страната ни е най-многобройно, те са били 8 948 649 души, посочи Вълчев. По думите му два ключови фактора влияят върху броя на населението – раждания и умирания, и външна миграция. „Често пъти сме склонни да обвиняваме за тези данни основно външната миграция, което не е вярно“, каза Вълчев и добави, че по-голям фактор е съотношението раждаемост и смъртност.

Средната възраст за раждане на първо дете в София е 30.5 години, а в Сливен – 22 години, каза Елена Лилова от социологическа агенция „Алфа рисърч“, цитирайки проучване сред 400 жени, на възраст 18-30 години. Проучването е извършено през януари 2022 година. Общоевропейска е тенденцията за повишаване на възрастта на раждане на първо дете – 29,4 г., като в България е 27,5 г., посочи Лилова, позовавайки се на данни от „Евростат“ от 2019 г. и от НСИ от 2021 година.

Близо 90 на сто от жените с висше образование в България раждат първото си дете на около 30-годишна възраст, а жените с основно и по-ниско образование – на около 22-годишна възраст. Най-късно раждат първото си дете жените, живеещи в София, а най-рано – в Сливен.

Препоръчителната възраст за раждане на първо дете е 21-25 години, каза д-р Георги Николов, председател на Българската асоциация по репродуктивна човешка ембриология. По думите му жените след 35 г. са „репродуктивно стари“. Медицината не е всесилна, каза още той. Д-р Николов припомни някои от случаите, в които жени над 45-годишна възраст са родили първото си дете и са афиширали това събитие, но не са посочили, че това е станало, благодарение на донорски яйцеклетки.

От фондация „Искам бебе“ поеха ангажимент в рамките на около година да осигурят безплатни изследвания на яйчниковия резерв за жени на възраст 18-30 години, както и спермограма за мъже на възраст 18-45 години. Радина Велчева, основател на фондацията, посочи, че е изпратила писма до всички министерства с настояване тези изследвания да бъдат напълно заплатени от страна на НЗОК. Изследванията струват по около 50 лева и това няма да натежи на държавния бюджет, каза още Велчева. По думите ѝ както досега са подпомагани хората с репродуктивни проблеми, така вече трябва да се мисли и превантивно, за да не се стига до тях. Доброволците към „Искам бебе“ говорят с младите хора за това, че раждането на първо дете в млада възраст няма да попречи на кариерното развитие, каза още тя.

Кирил Вълчев каза, че всички медии могат да използват материалите от рубриката „Бебе навреме“.

Източник: БТА

сн. БТА

BTA logo, Бебе навреме, Искам бебеБебе навреме, Искам бебе, БТА