Срещаме ви с един голям приятел на каузата на ИСКАМ БЕБЕ – г-жа Маринела Николова, кмет на община Козлодуй, носител на Годишната награда „Ангелско сърце“ на фондация „Искам бебе“ за 2019 г.

Маринела Николова завършва с отличие магистратура по „Счетоводство и контрол” в Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов. Има над двадесетгодишен управленски опит. Преди да стане кмет на Козлодуй, е ръководител на Районна пощенска станция – Козлодуй, а след това е директор на Дирекция „Бюро по труда” – Козлодуй, като работи по различни програми за заетост. Омъжена е, с една дъщеря. Обича да спортува. Приятел е на каузата на „Искам бебе“ от 2018 г. до днес.

 

Г-жо Николова, разкажете ни накратко за себе си – как премина детството Ви, коя професия избрахте за свой жизнен път?

Израснах в задружно семейство. Имах много приятели, с които играехме и учихме заедно. Нямам братя и сестри. Мога да кажа, че детството ми беше щастливо и безгрижно.

Мечтаех да стана учител като мама, да преподавам в горните класове. Завърших с отличие магистратура по „Счетоводство и контрол” в Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов. Втората ми специалност е „Икономическа педагогика”. Професионалната ми квалификация винаги ми е била полезна в работата. Вече пета година (втори мандат) съм кмет на община Козлодуй.

 

Как се решихте да поемете предизвикателството като градоначалник на един толкова труден за управление район в Северозападна България? Каква е равносметката Ви към днешна дата?

Целият ми съзнателен живот е преминал в Козлодуй. Обичам родния си град и ми се иска той да става все по-красив и благоустроен. Знаех, че мога да бъда полезна на хората, затова се реших да се явя на изборите за кмет през  2015 г. За четири години с моя екип постигнахме много положителни резултати, осъществихме редица проекти в полза на гражданите. Това ме амбицира да продължа и отново да участвам в изборите. Сега правим планове за нови инвестиции в града и общината. Искам да надградим  постигнатото. Гордея се, че съм от Козлодуй и ми се иска всички козлодуйски граждани да имат повод да изпитват същото.

 

Как се случи срещата Ви с каузата на „Искам бебе“? Откога работи Програмата „Ин витро“, кой помага?

Здравка Гергова, координатор на фондация „Искам бебе” за Северозападна България, поиска среща с мен и ми разказа за каузата на фондацията. Бях убедена, че трябва да подкрепим тази благородна инициатива. През юли 2018 г. Общинският съвет прие Правилник за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодие на семейства и лица, живеещи на семейни начала, с репродуктивни проблеми на територията на община Козлодуй. Оттогава до момента 6 двойки са одобрени и финансирани за ин витро процедури. Миналата година открихме първия офис на „Искам бебе” в Северозападна България. Проведоха се няколко пъти безплатни консултации за семейства. Участваха над тридесет семейства, а финансирането дойде от местни политици, представители на бизнеса.

 

Защо подкрепяте каузата ?

Радвам се, че имам възможността да подкрепя каузата, защото всяка една двойка заслужава шанса да има дете. Това е най-ценното, най-голямото богатство. Чувствам се горда, че имаме общински служители и общински съветници, които също са съпричастни към каузата на „Искам бебе”. Вярвам, че всеки с неговото милосърдие, познания, контакти би могъл да допринесе за популяризиране на програмата и за нейното финансиране, така че максимално много двойки да могат да се възползват.

 

Вярвате ли, че майчината обич може да промени света към Добро?

Обичта е движеща сила в развитието на човечеството. Майчината обич стопля всяко дете и му дава увереност в собствените възможности. Всички майки вярваме, че нашите деца ще живеят в един по-добър свят.

 

За Вас самата – какво е майчинството?

За мен майчинството е най-голямата отговорност и най-хубавото чувство, което може да изпита една жена. Имам голяма дъщеря, с която се разбираме прекрасно и се радвам, че ме приема и като приятел. Благословена съм, че имам такова дете. Гордея се с нея.

 

Какво бихте казали на семействата от Вашия град, които се борят за рожба?

Бих им казала да имат вяра и да се не отказват от мечтата си да имат дете. Г-жа Здравка Гергова работи усърдно и откликва на проблемите на всяко семейство. Ние, като община, освен че подкрепяме финансово двойките с репродуктивни проблеми, се стремим да създаваме максимално добри условия за отглеждане на децата.

 

Дайте ни Вашите 3 причини, заради които младите хора да родят и отглеждат децата си в прекрасната Ви община.

Козлодуй е чист, спокоен и уреден град. Същото мога да кажа и за населените места в общината. Едни от приоритетите в политиката на община Козлодуй са градското благоустройство и предучилищното и училищното образование.

На територията на общината има седем детски градини. Поетапно работим по Програма за модернизация на детските градини, като през 2019 г. две от тях (ДГ „Мир” и ДГ „Радост”, гр. Козлодуй) отвориха врати след основен ремонт – вътрешен и на дворните пространства. Детските ни градини в Гложене, Хърлец и Бутан са с приятни условия на работа. Продължаваме да подобряваме материалната им база и условията. Смея да твърдя, че в Козлодуй имаме достатъчно пространства за игра на деца – нов детски парк, нови детски площадки, пространството в Ботев парк край Дунава (ежегодно оформяме и обезопасяваме парка, така че семействата да се чувстват уютно със своите деца там). Голяма част от тези дейности извършваме със съдействието на АЕЦ „Козлодуй”, защото с ръководството на централата работим в партньорство по перспективни за общината проекти.

 

От тази година предвиждаме ежегодни инвестиции в размер на 250 000 лева за облагородяване и изграждане на детски площадки в жилищните квартали и населените места. До края на мандата трябва да разполагаме с 21 обновени детски площадки.

От началото на 2019 г. имаме Правилник за реда и условията за отпускане на еднократна финансова помощ за новородено/осиновено дете на територията на община Козлодуй. Смятам, че сме от малкото общини в България, които отпускат по 600 лева при раждане или осиновяване на дете.

Надявам се това, което правим за хората, да ги накара да остават да живеят тук и да създават семейства, да раждат и отглеждат децата си в красивата ни, уредена и спокойна община.