Габриеле Фалопио

 

Едва ли репродуктивната медицина би съществувала, ако нямаше задълбочени познания за маточните тръби. Благодарение на съвременните високотехнологични устройства, за този така важен за половата система на зрелите жени орган се знае много. Но откриването и първото описание на маточните тръби се случва още през ХVI век. Това става благодарение на работата на един от изследователите, оставили траен отпечатък в световната научна история – анатомът Габриеле Фалопио. Именно в негова чест медицинските специалисти наричат тези тръби „фалопиеви”.

 

Жизнен път

Габриеле Фалопио е роден в италианския град Модена. Потомък е на знатно, но въпреки това много бедно семейство. Баща му умира, когато Габриеле е едва 10-годишен и финансовите проблеми принуждават младежа да търси други възможности да се образова. Присъединява се към Римокатолическата църква. Това е причината името му да се среща и като латинското Фалопиус. Фалопио не става свещеник, но като част от религиозната общност получава възможност да изучава медицина в университета в гр. Ферара в Северна Италия. За времето си това е едно от най-престижните учебни заведения в тази област в цяла Европа. Габриеле има късмета да бъде обучаван от Антонио Брасавола. Освен университетски преподаваел, Брасавола е буквално медицинско светило. Той е личен приятел на херцога на Ферара и Модена и е консултиращ лекар на короновани особи, както на няколко Римски папи.

 

Интереси

Интересите на Фалопио са насочени към анатомията. Завършва образованието си през 1548 г. и сам започва преподавателска дейност. Преминава през елитния университет в Пиза, след което е поканен да оглави катедрата по анатомия и хирургия в университета в Падуа. За успешната работа на Габриеле Фалопио като университетски преподавател свидетелства фактът, че сред неговите студенти е Джироламо Фабрицио, който днес е определян като „баща на ембриологията”.*

Любопитен факт е, че в университета в Падуа Фалопио проявява огромен интерес и към ботаниката. В това явно също се проявява по най-добрия начин, тъй като е назначен за ръководител на ботаническите градини.

*За този бележит учен ще ви разкажем в следващия брой.

 

Научна дейност

Голяма част от научните интереси на Фалопио са насочени към анатомията на главата. В тази област той също прави открития и дава ценни описания, особено при изучаването на човешкото ухо, лицевия нерв и сензорната система. Габриеле Фалопио описва функциите на редица очни мускули, включително клепачите. Прави важни заключения и за човешката нервна система.

Но това, с което остава завинаги в историята на медицината, е, че пръв описва женската репродуктивна система. Той прави открития за вагината, маточните тръби, яйчниците, клитора и т.н. Всъщност, термини, като „вагина”, „плацента” и др. са въведени именно от Фалопио.

Но италианският учен остава в историята и с още нещо. Той е първият, който прави описание на прототип на презерватива. Фалопио открива, че бариерната контрацепция може да бъде много ефективна за предпазване от полово предавани болести, като сифилиса и гонореята.

Габриеле Фалопио живее твърде кратко – едва 39 години (1523 – 1562 г.). Но успява да остави забележително научно наследство, с което могат да се похвалят малцина.

Изображение: <a href=’https://www.freepik.com/vectors/floral’>Floral vector created by pikisuperstar – www.freepik.com</a>