На 5 август общински съветници от Варна посегнаха на една част от гласуваните пари за подпомагане на бездетни двойки. Миналата година същите тези хора, по инициатива на фодация “Искам бебе”, гласуваха 100 000 лева за подпомагане на около 50 семейства в борбата им за дете. Днес на заседание на Общинския съвет беше гласувано 5 300 лева (всъщност точната сума ще научим в близките дни, но тук вече става въпрос за нарушени принципи) да бъдат взети от средствата предвидени за ин витро и да бъдат насочат за други цели.  Изтъкнатият затова аргумент е, че общинският бюджет ще се актуализира и тези средства ще се възстановят. Това обаче на практика е невъзможно да се реализира, тъй като след месец целият Общински съвет се саморазпуска и започва подготовка за нови избори. 
 
Благодарим на Валентина Иванова и Женя Ценовска – координаторите на “Искам бебе” във Варна, които днес взеха думата на сесията на Общинския съвет и достойно защитиха позицията на организацията ни с думите: „Стотици са хората във Варна, които искат, но не могат да имат деца! И нямам по-силен аргумент от това – да се изправя пред вас и да ви кажа НЕ ПОСЯГАЙТЕ НА ТЕЗИ СЕМЕЙСТВА! Аз знам, че не мога да се боря с политически речи, защото вие ще ме преборите. Не мога да правя общински бюджети и регионална политика, но просто ви казвам – дайте шанс на хората да продължат битката си за дете. Това е единствено нещо, което си струва в този живот.” Женя Ценовска добави, че тя е една от тези жени, за които ще бъде почти невъзможно да направи процедура ин витро, защото парите са й необходими през септември.
 
Ние от “Искам бебе” твърдо ще отстояваме правата си да бъдем родители. За всички нас най-важната битка е тази – да станем майки и бащи и няма сила на света, която да спре мечтите ни. Повече от 3 години търсихме начин да постигнем диалог с Община Варна и през 2014 г. най-после успяхме заедно – и общински съветници, и кметската администрация, и местните медии, и бъдещи родители! Бяха гласувани 100 000 лева, за да се родят дългочакани деца в морската ни столица. Днес обаче сме на прага на това – всичко да рухне. И доверието в хората, които ни управляват, и надеждите на хората, очакващи рожби. 
 
Призоваваме всички хора, съпричастни с нас, да ни подкрепят тук, а ако не се чуе гласът ни, очаквайте и призивът ни за протестен поход срещу решението на Общинския съвет – Варна да бъде отнета част от парите за ин витро!
 
А всъщност тази нощ, нощта срещу ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ, е благословена и сбъдва желания. Колко ли семейства отново ще заспят с една единствена молитва? За рожба! Кой има право да им отнеме съня?