Рубрика: Бременност и АРТ

„Бременността – щастие и отговорност“

Д-р Борис Стоилов е акушер-гинеколог, специалист по фетална медицина и преподавател в Медицински Университет – Пловдив. Управител е на Център по Майчино-Фетална Медицина в гр. Пловдив. Специализирал е фетална медицина в Лондон (Великобритания) под ръководството на доайена на тази специалност в света – проф. Кипрос Николаидис. Можете да си запишете час за преглед на тел.: 0876/ 222-711. Прочетете повече на: http://pregnancy.bg/.

Д-р Стоилов, защо избрахте акушер-гинекологията за своя път в медицината?
Дилемата на всеки един млад лекар какъв път да поеме съществува при голяма част от новозавършилите. И при мен беше така. Но в момента, в който стъпих в родилния дом и започнах работа, разбрах, че това е професията, която искам да практикувам. Огромно влияние оказаха и моите учители – д-р Дренски и д-р Кръстева (леля ми). Те бяха хората, които ми държаха ръцете и ми дадоха най-много по отношение на кариерното ми развитие. Благодарен съм на съдбата за всичките си учители.
Истината е, че пътят ми като лекар е бил доста трънлив, но мисля, че упоритостта ми ме доведе дотук. А страстта към това, което правя, беше горивото, зареждащо ме да продължа. Все още не мога да повярвам, че дори в 12-а гестационна седмица можем да огледаме така детайлно плода. Това за мен е чудо, което ме вдъхновява да работя със страст и желание.

Вие ставате един от първите свидетели на Чудото на живота? След толкова години практика, как мислите – кога и как се появява животът?
По всяко време, след правене на любов.

Какво всъщност е феталната медицина?
Фетaлната медицина е нещо, което на много места все още се смята за един придатък на акушерството, а практикуващите я специалисти – за хора, които просто правят ехографии. Но феталната медицина, всъщност, е съвременното акушерство. Не трябва да забравяме, че тя е може би най-младият клон на медицината, който последните 30-40 години се е развил изключително много и това е благодарение на многобройните и задълбочени клинични проучвания. Доскоро феталната медицина се равняваше на ехографии, с откриване на Даун синдром, но тази специалност, освен че изисква специфични знания, тя е и с интердисциплинарна насоченост, с обхвати от страна на генетиката, акушерството, кардиологията, хирургията и превенцията и профилактиката на здравето. В основата й стои осигуряването на възможно най-добрия изход от бременността. Затова е нужно най-ранното откриване на аномалиите и предвиждане на усложненията, както и създаване на план, който да подобри прогнозата за бъдещата майка и нейното дете.

Отдаденост
Феталната медицина изисква изключителна отдаденост и когато някой казва, че е специалист по фетална медицина, трябва да носи отговорност за своите пациенти. А не просто защото е много модерно да се правят ехографии. Феталната медицина е нищо повече от това да помогне на неродения живот да поеме глътка въздух.

При Вас идват много жени, при които най-после се случва желаното забременяване. А сега накъде? Разкажете ни за най-важните стъпки, които всяка жена трябва да направи след установяването на бременност?
За всяка една жена желаната бременност е може би едно от най-красивите усещания, без значение дали е била дългоочаквана или не. Това е голямо щастие за цялото семейство, но в същото време е и голяма отговорност. И така, още преди появата на двете чертички, трябва да се направят няколко стъпки. Започваме с профилактичен акушер-гинекологичен преглед, а при нужда правим и консултация с други специалисти, ако бременната има придружаващи заболявания или фамилна обремененост. Това, разбира се, е по препоръка на наблюдаващия акушер-гинеколог. Другото важно нещо е, че трябва да се започне прием на фолиева киселина 3 месеца преди забременяването, а дозата е по 800 микрограма на ден. Продължаваме с прегледа за установяване на бременност, който правим две до четири седмици след закъснението на цикъла. Целта е, освен да се вземе влагалищен секрет и цитонамазка, но и да се направи ехография, чрез която да се определи има ли наличие на бременност и къде е разположена тя, да се установи наличието на жълтъчно мехурче, ембрионален диск или ембрион и евентуално – наличието на сърдечна дейност. Разбира се, има и някои други рутинни изследвания, които се правят, а в края на тази консултация се изгражда план за най-важния преглед по време на бременността, а именно – за скрининга в първи триместър.

Какво представлява биохимичният скрининг? Кога и как се прави? Какво „търсите“ вие, лекарите, при този скрининг?
Искам да уточня, че биохимичен скрининг е доста неточен термин, за който съм писал нееднократно в сайта на Центъра по Майчино-Фетална Медицина. Затова ще говоря за комбиниран скрининг, или най-общо за скрининг в първи триместър. Скринингът в първи триместър се извършва в периода 11-13 г.с. Това е най-важен преглед за бременната, защото чрез него установяваме голяма част от структурните (анатомични) аномалии на плода; преценяваме риска за най-честите генетични аномалии, включително Синдром на Даун; определяме изключително точно вероятния термин на раждане, а не чрез масово използваното изчисление по последна редовна менструация, което дава големи отклонения; правим оценка на риска от развитие на гестационен диабет и оценяваме риска за едно от най-тежките и чести усложнения по време на бременността – прееклампсията (високо кръвно налягане при бременни).

Преломен момент
Искам да подчертая, че това е преломен момент, защото специалистите по фетална медицина не сме само наблюдатели, а чрез предприети активни действия можем да подобрим прогнозата на бременността!

Най-честите проблеми, които наблюдавате при жените в първите 12 седмици от бременността, когато и страхът е най-голям? Възможни решения?
Ако трябва да сме откровени, в първите три месеца няма как да се намесим и да променим хода на нещата, що се отнася до абортиране. В много малка степен можем да повлияем нещо и то пак не е сигурно. Голяма част от несполуките, които завършват с аборт през този период, се дължат на генетични аномалии, които са станали случайно и не могат да бъдат предотвратени. Съветът ми към тези жени е да не обвиняват себе си или някой друг и да не се забулват в тъгата си. Ако имат нужда да поговорят с някого, да се опитат да преодолеят трудния период и след няколко месеца да пробват пак. Освен генетичната предразположеност, до аборт могат да доведат и различни хронични заболявания при жената, затова е добре, както споменах, още преди забременяване да се направят консултации със съответния специалист.

Различна ли е бременността след асистирана репродукция и има ли нещо по-различно, което се налага да правят бъдещите майки?
На всяка бременна трябва да се обръща достатъчно внимание и не бива да се дискриминира никой. Асистираната репродукция понякога може да повиши риска за определени състояния, но това не означава, че ще се случи задължително нещо лошо. Ние трябва да наблюдаваме бременната и да оценяваме състоянието й по време на рутинните прегледи, и ако се налага да се направи нещо допълнително, това да е пряко свързано с нейното здраве, а не с това, че е забременяла чрез асистирана медицина.

Често след асистирана репродукция се радваме на бременност с близнаци. Какво е особеното при проследяването й?
Близнаците се срещат по-често след асистираната репродукция и именно това е причината за увеличаване на броя им в последно време. Те трябва да бъдат проследявани на по-кратки интервали от време, а колко точно, се обуславя от това дали са с обща плацента или с две отделни. Например близнаци, които споделят една плацента, трябва да се наблюдават на всеки 2 седмици до края на бременността, а понякога и по-често. Проследяването на една такава бременност винаги заостря вниманието на лекарите от самото начало, но благодарение на развитието на съвременната фетална хирургия има възможности за лечение на част от усложненията (ако възникнат такива), а също така имаме вече изградени ясни правила за определяне на поведението при многоплодна бременност.

За навиците и ежедневието на бременната – да пие ли кафе, колко са вредни цигарите, чаша вино позволена ли е, да взима ли витамини?
Аз не бих използвал в едно изречение бременност и ползи от алкохола, а напротив. Цигарите за мен са табу по време на бременност и мисля, че и за двете субстанции се е изговорило много и не смятам допълнително „да разтягам“ темата. Ще обърна внимание обаче на нещо друго, което е много важно. След наличието на толкова много информация, всичко е въпрос на самосъзнание и ако трябва да говорим за изграждане на навици, аз не смятам, че бременността е най-подходящият момент за това. Навиците ни се изграждат доста преди забременяването. В тази връзка мога да спомена, че в моя екип имаме клиничен психолог и хранителен терапевт, както и треньор за бременни и родилки, на които разчитам много. И все пак, аз съм реалист и знам, че много малко от хората с проблеми ще се обърнат към тях, а по-скоро това ще са хора с утвърдени навици, които знаят, че храненето и спортът могат да им помогнат в този важен период.

Полезни навици
Изграждането на полезни навици е един дълъг процес, резултатите от който се виждат в дългосрочен план. Затова смятам, че темата за ежедневието е повече в обхвата на нашия клиничен психолог Нели Павлова, която може да ви каже как да създадете полезни навици, още преди бременността, за да ги спазвате и след това.

С каква апаратура работите във Вашия център? Мислите ли, че добрият лекар не е толкова зависим от апарата, а по-скоро от умението, знанието и практиката да „вижда“ и „предсказва“ какво и как се случва в утробата?
За да отговоря на въпроса Ви, ще да дам пример с космонавтите на НАСА, които неслучайно работят с най-съвременната апаратура. Дори и най-добрият пилот на Формула 1 не може да участва с трабант на състезание. Какво имам предвид – в медицината се казва, че веригата е толкова силна, колкото е най-слабото й звено. Ние сме взаимносвързани и зависими, след като използваме определена апаратура. Качеството й е от много голямо значение и това не подлежи на обсъждане. Но, разбира се, и „задкормилното“ устройство е останалата част, която трябва да задвижи машината и да изкара най-доброто от нея. Няма как да кажем, че едното е по-важно от другото: знанията и уменията или апаратурата. Това са абсолютните условия за добрите резултати, така че верни на този принцип, в нашия център разполагаме с най-съвременната и висококачествена апаратура. За нас здравето е най-важно, така че не правим компромис с всичко останало.

Как може да се опише една Ваша среща с детето, чийто живот сте проследили от точицата до първия плач? Какво Ви носи тази емоция?

Това е нещо, което не може да се опише с думи.

Но все пак ще спомена, че в тези моменти изпитвам много силна емоция, радост и вълнение и всяка една такава среща ме вдъхновява да продължавам напред и да давам най-доброто от себе си в работата.

С какви думи изпращате от кабинета си бременната жена, която само преди 30 минути е влязла при Вас със своите страхове и сълзи?
С истината. Истината често носи голямо щастие, а понякога тъга, но аз не мога да я спестя. Трябва да съм обективен и предпочитам да съм откровен и понякога „лошият вестоносец“, отколкото да съм лицемерният добряк и да казвам това, което пациентките искат да чуят.

 

Вашите страхове – в медицината и в живота?
Човек трябва да знае, че както в медицината, така и в живота, всеки следващ момент може да крие голяма изненада. Трябва да анализира много добре историята, грешките и успехите си, за да бъде подготвен. Но ако живеем в страх, то по-добре е да не живеем. Животът в страх е свързан с липса на въображение, желание за работа и правене на нови неща, а това означава да стоим на едно място.