Рубрика: В кадър: Ембриологът

„Вярвайте!“

Разговор с д-р Десислава Тачева.

Д-р Тачева, какво се крие зад тази професия – ембриолог? С какво точно се занимавате вие, ембриолозите? Какво се случва в онзи момент, в който яйцеклетката е извън тялото на жената и тепърва започва да се разкриват тайните й?
Имам най-хуманната професия на света. Ролята на ембриолога е от изключителна важност за успеха на процедурата и зависи до голяма степен от неговия опит и уменията му. Нашата работа се състои в експертизата, обработката, селектирането на гаметите; ние избираме най-подходящия метод за осъществяване на оплождането в лабораторни условия, отговорни сме за отглеждането на ембрионите, тяхната селекция за ембриотрансфер, както и процедурите за криопрезервация на гамети и ембриони. Всичко това се случва в момента, когато сперматозоидите и яйцеклетките станат наши пациенти. Работата в лабораторията е изключително прецизна и отговорна, всички микроманипулации се осъществяват под микроскопско наблюдение, а нашият екип ембриолози влага в работата си професионалния си опит, знанията и уменията си, както и цялата си грижовност, любов и сърце. Всичко това е нашата гаранция за успех, заедно с прилагането на на най-новите и модерни достижения на репродуктивната медицина.

Ако се върнете години назад, бихте ли заменили професията на ембриолог с друга? Как се „запалихте“ за тази работа?
Спомням си как през далечната 1988 г. в предаването „Всяка неделя“ съобщиха, че се е родило първото бебе инвитро в България. Бях изключително впечатлена, замислих се колко прекрасно нещо е създаването на живот. Записах да следвам биология в Софийския университет. Имах уникалния шанс веднага след завършването на Университета да започна работа като ембриолог и така продължавам до днес. Никога не бих заменила професията си, защото тя ми носи удовлетвореност. Това не е просто работа, на която отиваш за определени часове. Аз живея изцяло с това, което работя, с радостта на хората и с положителните емоции, които те ми дават. И както е казал Конфуций: „Избери си работа, която обичаш, и няма да ти се наложи да работиш нито един ден.“

Към днешна дата – какво е за Вас безплодието? И къде можем да търсим отговора на въпроса: Кои са причините за безплодието?
Безплодието е бич на модерното общество, криза на съвремието. Стерилитетът е болка, разочарование и гняв срещу природата и Бог, че ти е отнето изконното право да създадеш поколение. Колкото по-урбанизирано, модернизирано и забързано е обществото, колкото по-късно двойката реши да има бебе – толкова е по-трудно забременяването. Причините могат най-общо да се разделят на физиологични, психогенни, имунни, генетични, социални. Най-важното обаче е, че бързият напредък в областта на репродуктивната медицина и биология сега ни позволява да откриваме и лекуваме една голяма част от репродуктивните проблеми, както и пациентите да получат бърза и точна диагноза и качествена медицинска услуга, дискретност и индивидуален подход при лечението си.

Какво се промени в разбирането и лечението на безплодието през годините от гледна точка на ембриологията?
На този въпрос отговорите са два. Според мен, през последните години по-скоро се промени разбирането на обществото за безплодието. Когато бебето закъснява, хората по-бързо се обръщат към специалист, по-лесно споделят, че имат проблем, което е в основата и на по-бързото му разрешаване. Надявам се, че тази тема вече не е табу за българското общество и хората, засегнати от безплодие, не се приемат за различни.
От друга страна, съм горда да се похваля, че аз и д-р Явор Владимиров сме създатели нa „Teopия зa ĸpиoлeчeниe нa eмбpиoнитe”, ĸoятo e пъpвaтa в cвeтa тeopия, дaвaщa нayчнo обяснение нa пpичинитe и механизма зa пo-виcoĸaтa ycпeвaeмocт нa инвитpo тexнoлoгиитe пpи ембрио тpaнcфep нa зaмpaзeни ембриони.

Къде един ембриолог търси причината в поредицата от неуспешни опити инвитро? Кои са различните неща, които правите във Вашата клиника?
Нашата професия е колективен труд – лекари и ембриолози работим в екип, за да се случи чудото, наречено живот. Заедно търсим причините за неуспех, а споделянето на различни мнения винаги спомага за вземането на правилни решения и иновативност в работата ни. Нашият екип с успех прилага иновации в областта на репродуктивните технологии. Ние сме въвели за пръв път в България методите за:

• оценка на яйчников резерв;
• инвитро матурация на яйцеклетки;
• измерване на ендометриалната възприемчивост чрез теста „ERA”.

Ние сме сред първите, които предлагат:
• интрацитоплазмено инжектиране на морфологично селектирани сперматозоиди (IMSI);
• лазерно-асистиран хетчинг;
• преимплантационен генетичен скрининг на ембрионите чрез следващо поколение секвенциране „NGS“ и тест за увеличаване на вероятността за забременяване MitoScore;
• прилагане на иновативни тестове при мъжки инфертилитет – SAT, HBA и др;
• регенерация на яйчници и ендометриум.

Кога, според Вас, възниква животът? Откривате ли връзка между науката и чудото на живота?
Преди около 10 години за пръв път учените успяват да заснемат как искра от светлина се разпалва в самия момент, когато сперматозоидът прави контакт с яйцеклетката. Направено е поредното откритие, свързано със светлината – един от най-невероятните феномени, който в цялата човешка история е бил признаван за божествен, необясним.
Учените са нарекли този феномен „искра на зачеването“. В момента на зачеването яйцеклетката отделя хиляди атоми от химичния елемент цинк, които създават малки цинкови искри около мястото, където се осъществява контактът на сперматозоида с яйцеклетката. Много интересен е фактът, че някои яйцеклетки излъчват по-ярка искра в момента на оплождането, в сравнение с други. Според учените е знак, че тези яйцеклетки ще дадат началото на здрав ембрион.
Освен чисто визуален феномен, откриването на искрата на зачеването е и много полезна за целите на ембриологията и на инвитро процедурите. Учените считат, че чрез отчитане на мощта на искрата при зачеване ще могат да подбират най-качествените оплодени яйцеклетки, които да имплантират в жени, разчитайки на методите за асистирана репродукция. Светлината участва във всеки жизнен процес и неслучайно дори зачеването на човека става чрез „божествена искра“.

Имали ли сте случаи, при които сте направили всичко възможно, но не се е получил добър ембрион (според критериите на ембриологията), но жената е забременяла? Както и обратно – получават се добри ембриони, а не се случва желаната бременност? Как си обяснявате тези неща?
Разбира се, че сме имали. Вселената/Природата/Бог решават, а ние сме проводници на техните ръце. Знам, че като професионалисти даваме всичко от себе си, стремим се да бъдем усърдни в работата си, да не спираме да се учим, да се квалифицираме допълнително, да оправдаваме вложените в нас доверие и надежда, защото знаем, че всеки ден държим в ръцете си съдбата на десетки семейства.

Откъде черпите най-много сили и вдъхновение, за да продължавате да работите в сферата на асистираната репродукция?
Моето вдъхновение са усмивките по лицата на хората, хилядите бебета, които ни идват на гости в клиниката, детските празници, които организираме всяка година за 1 юни. Животът, който сме дали, и децата, които ще ни продължат.
Моята сила е моето семейство! Те ми дават опора да продължавам и в най-тежките моменти. И моята сила е и моята гордост – двамата прекрасни мъже до мен – съпругът ми, който е най-добрият репродуктивен специалист, и синът ни, който вече следва нашите стъпки в медицината.

Кои са най-големите Ви страхове – в медицината и в живота?
В медицината нямам страхове – там всичко почива на опит, знание, логика и професионализъм. Страх ме е от хората – от негативното отношение, от арогатността, аморалността, неграмотността и глупостта.

Кой е Вашият личен лечител?
Любовта! Любовта е магическа. Тя отваря сърцето ни и сърцата на всички около нас и ни вдъхновява да даваме най-доброто от себе си. Даването на любов е най-високата и най-ефективна форма на лечение. Енергията на любовта ни позволява да съхраним позитивността и добротата в нас.

Вашите думи към семействата, които все още са в очакване на рожба?
Вярвайте! В лекарите, в медицината, в чудото на живота, в Божествена частица – и във всичко, което ще ви държи далеч от отчаянието. Децата сами ни избират и сами решават кога да се появят в живота ни. Нека това чакане не се превръща в болезненост и отдалеченост в двойката. Понякога в неистовия стремеж на двама души да имат бебе, сякаш забравят да се обичат и забравят защо са заедно.

Обичайте се и бъдете хармонични, пълноценни във връзката си и не се страхувайте! Хубавото предстои!