Рубрика: Успешни и усмихнати

Интервю на: Християн Гьошев

Д-р Паям Форгани е на 25 години и е родом от гр. Тазмания в Австралия. Д-р Форгани е магистър лекар по дентална медицина, а в момента е специализант по ортодонтия във Факултет по дентална медицина на Медицинския университет в София.

Д-р Форгани, какви дентални проблеми могат да се появят по време на бременност?
Бременността може да увеличи риска от здравни орални проблеми, поради увеличаването на хормоните прогестерон и естроген. От друга страна, възпалителни процеси в лицево-челюстната област имат негативно влияние върху бъдещата майка. Най-често при бременните жени се наблюдава възпаление на венците – гингивит. С напредването му се достига до пародонтит – състояние, при което дегенеративните промени са значителни. Допълнителен проблем е честото повръщане. То извежда стомашните киселини до зъбните повърхности. Ефектът е намаляване на минералното съдържание на зъбите и повишен риск от кариес. Не трябва да се забравя и обострянето на хронични пулпити и периодонтити, които не са лекувани навреме. В такива ситуации бременността се съчетава с необходимост от спешно ендодонтско лечение, което не е желателно.

Препоръчително ли е ходенето за зъболекар през деветте месеца?
Не само че е препоръчително – задължително е! Добрите специалисти по АГ изпращат пациентите си на контролен преглед при лекар по дентална медицина след установяване на бременността, а ако се планира такава – прегледът и евентуалното лечение се правят още преди зачеването на плода. След обстойна анамнеза и преглед, който включва и параклинични изследвания, като рентгенографии, се пристъпва към лечебните дейности. Най-често това е отстраняването на кариес, повлияването на заболяване на венците и меките тъкани. Здравното състояние на устната кухина е част от общото здраве на пациентката и има пряко влияние върху плода. Тя може да е източник на разнообразни патогени и техните токсини. Болката от зъбите и венците смущава бременната жена, а стресът има отражение и върху детето в нея. В третия триместър е добре да се избягват дентални процедури, а никой не би искал да страда от зъб за толкова дълъг период.

Преглед
Нека все пак отбележим, че дори да не сте бременна или да планирате дете, е добре да посещавате редовно зъболекарския кабинет. За повечето пациенти прегледът трябва да е на всеки шест месеца, но е неободимо да се съобразят и индивидуалните особености. Всяко състояние, свързано с промяна на хормоналните нива (като навлизането в пубертета или менопауза), спазване на диета, ограничаваща приема на разнообразни храни са предпоставка за допълнителни прегледи. През бременността част от хранителните компоненти, които майката приема, се усвояват от бебето и това може да доведе до по-ниски нива за майчиния организъм. Тук е мястото на специалистите по АГ да изготвят пълноценна диета, а лекарят по дентална медицина да следи за орални прояви на хранителни дефицити. Поддържащата терапия по време на бременността цели и контрол върху избраните методи за орална хигиена на майката.

На каква възраст за първи път трябва да посетим зъболекар?
Още до 1-вата година е препоръчително да се посети зъболекар, или 6 месеца след пробива на първия зъб. Това посещение, освен за профилактичен преглед на устната кухина, дава възможност на детето да свикне с обстановката в кабинета от най-ранна възраст. Подобно на възрастните, децата трябва да посещават зъболекаря си редовно.

Опасни ли са козметичните дентални процедури по време на хормонална стимулация и бременност?
Дентални процедури, като избелване на зъби, изработване на фасети, замяна на преоцветени обтурации и други процедури, които целят само естетични корекции, трябва да бъдат отложени за след раждането. От една страна, те не са медицински обосновани, когато могат да бъдат отложени за периода на бременността. От друга, повишената склонност на кървене на венците може да компрометира крайния резултат. Дори минимални рискове и дискомфорт трябва да бъдат избягвани, когато отлагането им до края на бременността не е проблем. Същото се отнася и за периодите на хормонална стимулация. Майката трябва да подхожда отговорно към бременността си, а красотата й може малко да почака.

По-специфична ли е грижата на зъбите при бременните?
Проучванията показват връзка между заболяване на венците и преждевременно раждане. Недоносените бебета могат да имат повече здравословни проблеми при раждането и в по-късен етап от живота. Венците по-лесно се възпаляват по време на бременност и усложненията от това могат да имат директни последствия за детето. Затова един от съветите, които даваме, е да се спазва по-стриктна орална хигиена.

Как влияе хормоналната стимулация на денталното здраве? Има ли нещо по-специфично, което да правим?
По време на бременност се наблюдават повишени нива на определени хормони, като прогестерон и естроген. Това може да увеличи риска на някои патологии. При хормоналната стимулация също се наблюдава съществена промяна в нивата на половите хормони. Най-честите симптоми, които наблюдавам, са сходни: повишени нива на бактериална плака, кървене на венците и дори повишена подвижност на зъбите, когато не се вземат мерки навреме.

Грижа
Пациентите трябва да свикнат да мият зъбите си поне два пъти на ден, да ползват конци, интердентални четки и други способи за механично отстраняване на плаката. Съществува богата гама от води за уста, като при бременните се препоръчват тези, които влияят благотворно върху здравето на венците. Вече споменахме за влиянието на диетата. Не е добре тя да включва прости захари, като подсладени напитки и сладки. Формирането на детските зъбки започва между 3-тия и 6-ия месец от бременността и също зависи от хранителния режим на майката. Особено важни са приемът на достатъчно протеини, калций, фосфор, витамини А,С и D.

Кое беше твоето вдъхновение, за да започнеш да учиш дентална медицина?
Винаги съм бил дълбоко очарован от работата на човешкото тяло. Винаги съм бил любопитен как функционира то. Приятно е и усещането да можеш да помагаш на хората да подобрят качеството си на живот!

Кое ти е любимото нещо в професията?
Стоматологията предлага много възможности и предизвикателства. Устата е огледало на общото здравословно състояние и често ние сме първите здравни специалисти, които разпознават и идентифицират едно голямо разнообразие от заболявания на организма. Зъболекарите предоставят услуги, които подобряват външния вид и самочувствието на пациентите, затова допринасяме не само за физическото, но и за психическото и емоционално здраве. По време на работа се създават ценни взаимоотношения на разбирателство и доверие. Това са хора от различни части на обществото и са доста различни, но зъболекарят трябва да намери подход към всеки един. Всичко това ме кара да се чувствам удовлетворен от избора си на тази професия.