По покана на „Искам бебе” през 2008 г. Луиз Браун отпразнува 30-ия си рожден ден в София

 

В края на юли 2008 г. жегата сякаш беше покрила София като похлупак. Но в онзи следобед едно трескаво вълнение ни караше изобщо да не я усещаме. Екипът на „Искам бебе” беше строен на летището и всички се оглеждахме за първото в света бебе, родено по метода „Ин витро” – англичанката Луиз Браун. Всъщност, тогава вече Луиз Мълиндър. Разбира се, за всеки случай държахме и табели с името на Луиз и фондацията. Най-сетне се появи дългоочакваната група: Луиз, съпругът й Уесли, мама Лесли, малкият Камерън и ПР-специалистът им Мартин.

 

Новите приятели

Бяхме си представяли Луиз как ли не, но едва ли някой от нас е вярвал, че тя и семейството й са толкова земни хора. От онези, с които се виждаш за първи път, а сякаш се познавате от години и сте се разделили преди малко. Още след първата ни вечер заедно, Уесли вече беше се влюбил в нашата кухня и разказваше за родния им Бристъл, а с Луиз обсъждахме в кой от морските ни курорти ще идат на море през следващата година.

Луиз ни сподели, че никак не обича суетата около себе си и семейството, но с годините се беше примирила с това. Майка й Лесли също не си падаше по публичните изяви, но знаеше, че това има значение.

Може би тук е мястото да се кажат няколко думи и за Лесли Браун. Тази смела дама всъщност е първата в света, която се съгласява да се подложи на един напълно непознат дотогава метод. Благодарение на тази нейна смелост и вяра, в света днес се разхождат милиони „ин витро” бебета, а „ин витро” стана ново начало и почти синоним на репродуктивната медицина. Но най-ценното при Лесли беше лъчезарният й характер. Тя веднага стана душата на компанията. Успяваше да се пошегува буквално с всичко. И изобщо, гледаше на света с лекотата на човек, разбрал истинския смисъл на живота.

 

Защо поканихме Луиз?

„Искам бебе” беше още в началото на пътя си. Макар вече да имахме зад гърба си няколко успешни кампании, много искахме да направим някаква значима крачка в помощ на семействата с репродуктивни проблеми. Тогава това все още беше тема-табу, за която повечето хора се притесняваха да говорят открито. Надявахме се държавата да застане зад тях и да помогне, защото разходите за много семейства бяха буквално непосилни. Но тъй като темата не беше придобила достатъчно публичност, беше твърде далеч от приоритетите на политиците ни. Решихме, че за да привлечем общественото внимание, ни трябва нещо наистина специално. И късметът почука на вратата ни, защото именно през 2008 г. първото в света „ин витро” бебе – англичанката Луиз Браун, навършваше 30 години. 30 години, откакто английските специалисти Робърт Едуардс и Патрик Стептоу успяват да оплодят яйцеклетка извън човешкото тяло.

Оказа се, че идването на Луиз не е никак лесно за организиране. Но когато ние от „Искам бебе” решим, че трябва да направим нещо, всичко сякаш се подрежда, за да ни помогне. До нас застанаха хора, които прегърнаха не само идеята, но и каузата ни. Звезди от шоубизнеса и сцената, като БТР, Илия Луков, Миро и Драгомир Драганов, пяха благотворително. Но най-важното е, че на хората с репродуктивни проблеми обърнаха внимание и политици, като бившият председател на Народното събрание доц. Борислав Великов, д-р Антония Първанова, Мария Капон и други.

 

Медийни звезди

За наше щастие, идването на Луиз Браун и семейството й в София се превърна в медиен хит. Луиз и майка й Лесли едва смогваха да дават интервюта, докато Уесли трябваше да се грижи за малкия Камерън. ПР-специалистът Мартин в началото се опитваше да подбира медиите, които искаха разговор с двете дами, но като видя колко силен е интересът към тях, се отказа. „Хората тук са толкова развълнувани. Нека говори, за да дава кураж”, каза Мартин. По-късно той написа изключително интересна книга за работата си с Луиз и семейството й. За наша гордост, една от главите в тази книга е посветена на посещението им в София. Когато ни се обади, за да ни съобщи за предстоящата премиера, Мартин ни сподели, че това е бил един от най-вълнуващите,  приятни и едновременно забавни спомени. А весели случки през тия няколко дни имаше колкото щеш.

В края на посещението си Луиз ни сподели защо не обича да я показват толкова много. „Знаеш ли, – каза тя – чувствам се някак неловко и странно. Да си първата от милиони, заченати по този начин, ме прави някак белязана.” И разказа как се почувствала истински натъжена, когато много журналисти започнали да я търсят за мнение, след като на света стана известно за клонирането на овцата Доли.

 

Резултатите

Мъдрият ни народ обича да казва: „Всяко чудо за три дни”. И това е абсолютно вярно в повечето случаи. Но гостуването на Луиз в София отприщи много важни процеси. Тогавашните държавници чуха и разбраха за проблемите и каузата ни. Още през есента на същата година в Народното събрание беше внесен законопроект за създаването на държавен фонд за асистирана репродукция. Но най-важното е, че с идването си Луиз даде кураж на много семейства и те заговориха открито за своя проблем. А когато се говори гласно, се намират и много нови приятели, които помагат.

 

Нещо като послепис

Няколко години по-късно Луиз дойде в София още веднъж. Без скъпата ни Лесли, която през 2012 г. ни напусна. Но пък Луиз и Уесли се бяха сдобили с второ дете. Това е животът…