Рубрика: Ендометриоза и репродуктивно здраве

Автор: Ваня Стойчева

Алергични ли сте?
Астма, сенна хрема, атопичен дерматит, или така нареченото „атопично трио“, звучат ли ви познато? Всички проявления, като течащ нос, затруднено дишане, необясним обрив или друго раздразнение на кожата без видима причина са външен израз на вътрешен проблем – претоварена и неправилно функционираща имунна система. А имате ли хормонални проблеми? ПМС, поликистозни яйчници или ендометриоза? Замисляли ли сте се, че е възможно да има връзка между хормоналните ви проблеми и алергиите?

Моята история
За първи път се срещнах с термина алергия, когато бях на 9. Направих тежка кожна реакция към, на пръв поглед, безобиден причинител след силно травмиращо събитие в живота ми. Тогава се запознах и с анти-алергичните лекарства или така наречените анти-хистамини. Две години по-късно цикълът ми дойде за първи път, а след още 6 години откриха първата ми киста, оказала се впоследствие ендометриозна. Тези няколко събития може да ви се сторят напълно несвързани, но историята продължава. Бях на 31, когато диагнозата ендометриоза беше със сигурност потвърдена след лапароскопска операция. На следващата година вече бях майка на много желано и дълго чакано бебе и си мислех, че всичко е останало за гърба ми. И тогава започнаха проблемите с кожата – появи се червена, сърбяща, лющеща се екзема на едната ми ръка. В началото се справях с кремове. Минах през няколко дерматолози. Тъй като бях с малко бебе, обяснението беше – „От водата е, от препарати, атопия и т.н.“ Или казано с други думи: „Нямаме идея какво Ви е и не знаем как да Ви помогнем, освен да тушираме видимата част на проблема.“. Междувременно бях родила и кърмех второто си дете, съответно менструалният ми цикъл беше в почивка.

Положението обаче се влошаваше. Екземата обхващаше все по-голям участък от кожата, докато стигнах до положение да нямам почти никаква чувствителност с тази ръка, освен болката от нацепванията и сърбежа. Направих си тест за хранителна непоносимост, изключих храните, към които бях чувствителна. Тествах стойностите на DAO ензима в кръвта ми (ензимът, отговорен за разграждането на излишния хистамин в тялото, включително и този, постъпващ с храната) и се оказах с нива, доста под долната граница. Премахнах и храните, високи на хистамин, от менюто си. Ефектът все още не беше задоволителен. Започнах да обръщам повече внимание на нещата, които слагам във и върху тялото си и да наблюдавам. Започнах прием на добавка от Серапептаза – ензим, намаляващ възпалението в тялото, и Супероксид-дисмуатаза – силен антиоксидант, благоприятстващ здравето на кожата. Беше изминала още година и половина и цикълът ми се възобнови. Екземата изчезна напълно в рамките на 2 седмици. Няколко месеца по-късно обаче се появи отново. Тогава попаднах на лекари, занимаващи се с Аюрведа, които съобразиха начина ми на хранене с менструалния ми цикъл и чудото стана. Кожата ми се изчисти, нямаше сърбеж, нацепвания, болки. Разказвам ви това, не за да ви кажа, че има магическо лекарство, а за да ви накарам да се замислите как половите ви хормони и репродуктивното ви здраве, както и оксидативният стрес влияят на други органи и системи в тялото ви.

Какво всъщност е алергията?
През 1906 г. барон Клеменс фон Пирке – водещ педиатър във Виена, въвежда термина алергия, съчетавайки две думи от гръцки – „allos”, което означава „променен“, и „ergon”, което означава „реакция“. Алергията е променена неблагоприятна реакция на тялото към определено вещество при даден човек, която не е типична за всички хора. Има изследвания, че жени с диагноза ендометриоза са по-склонни към развитие на атопични състояния, като хранителни алергии, алергична астма, сенна хрема и екзема.

Каква е връзката черва – имунна система?
Знаете ли колко силно влияе здравето на храносмилателната ви система на имунната ви система? Ще ми повярвате ли, ако ви кажа, че една от основните причини за много алергични състояния е лошо храносмилане? Всъщност около 80% от имунната ви система населява стомашно-чревния тракт. И ако приемем, че това е вашата лична армия, е важно да разберете, че нейното здраве и способност да ви отбранява качествено, без да се обръща срещу своите и без да хаби патрони, за да стреля по прелитащ комар, силно зависи от това, с което я „храните“ в буквалния смисъл на думата.
Както казва Ейми Майерс в статията си „Как да излекуваме екземата отвътре“, представете си червата си като подвижен мост. Те са естествено полупропускливи, за да пропуснат малките лодки (микроелементите от храната) да преминат през чревната стена в кръвта. Външни фактори, като някои храни, инфекции, токсини и стрес, могат да разкъсат стегнатите връзки в чревната стена, оставяйки подвижния мост отворен. Щом това се случи, вече сте се сдобили с така наречения Синдром на пропускливите черва. Когато мостът е отворен, в кръвта попадат и „големите кораби“, които може да са съставени от съвсем безобидни частици, но са твърде големи и вашата „армия“ ги разпознава и маркира като врагове и съответно атакува, за да не навредят на тялото. Така се оформя алергична реакция.

Паразити и гъбички
Друг много чест виновник за неправилно функционираща имунна система и наличието на алергични реакции са паразитите и гъбичките.
Паразитите идват в много разновидности и с тях можем да се сдобием по най-разнообразни начини, като замърсена храна и вода, през кожата, през плацентата (от майката към бебето), при полов контакт, при ухапване от насекомо, чрез вдишване. Паразитите създават дефицити на хранителни вещества в тялото и причиняват различни дисбаланси. Освен това, те отделят токсини, които натоварват черния дроб и държат имунната система в постоянно активно състояние, което впоследствие я изтощава. Гъбичките (или Candida) са естествен обитател на червата на човек. Те обаче са опортюнистични организми и ако получат възможност, се размножават бързо и в големи мащаби.

Най-честите фактори, които водят до патологично разрастване на гъбички в организма, са лекарствена терапия с антибиотици, противозачатъчни, кортикостероиди или имуносупресори, намален имунитет, мухъл в средата, където живеем или работим, диета с високо съдържание на захар и също могат да бъдат предадени по време на раждане от майката на бебето. Гъбичките, както и паразитите, отделят голямо количество токсини и тялото реагира, като създава антитела към тях. Самите токсини потискат действието на Т клетките (бойците на имунната ни система), стимулират освобождаването на хистамин от мастоцитите (първата линия на защита срещу антигени, навлизащи в тялото) и водят до симптоми, свързани с централната нервна система. Ако често страдате от умора, лоша памет, депресия, ПМС, безпокойство и главоболия, обмислете възможността да са причинени от гъбички.
А връзката с хормоните? Гъбичките произвеждат хормоноподобни вещества, които стимулират производството на естроген в тялото. Естрогенът, в частност естрадиолът, стимулира активацията на IgE-зависимите мастоцити, които, както казахме, съдържат и освобождават хистамин. Започва порочен кръг, който, освен до влошаващи се алергични симптоми, води и до завишаване на нивата на естроген и влошаване на симптомите на ендометриоза при жени с това състояние.

Хистаминова непоносимост. Що е то?
Хистаминът е вещество, естествено присъстващо и широко разпространено в тялото, най-вече в кожата, сърцето, белите дробове, лигавицата на храносмилателната система и мозъка. Той е едно от веществата, които се освобождават от мастоцитите при алергична реакция и предизвиква възпаление в тялото. Предполага се, че хистаминът е важен за нормалната овулация, имплантацията на зародиша, кръвотока към плацентата, лактацията и контракциите на матката. Ендометриозните лезии съдържат голям брой мастоцити и е доказано, че тези мастоцити произвеждат хистамин в големи количества. Доказано е също, че този хистамин участва във възпалителния процес, типичен за това състояние, като допълнително насърчава неговия растеж и развитие.

Непоносимост
Хистаминовата непоносимост е състояние, при което в тялото има високи нива на хистамин и то не може да го разгради достатъчно бързо. Освен факторите, които вече споменахме, водещи до висок хистамин, има още един, който трябва да се вземе предвид – количествата на ДАО ензим в кръвта. Това е ензим, чиято основна роля е разграждането на излишния хистамин в тялото. Има изследвания, че високите нива на естроген, типични за състоянието ендометриоза, водят до занижени нива и активност на ДАО ензима. Когато нивата му са ниски, дори и малки количества хистамин, постъпващи естествено с храната, могат да причинят забележими алергични симптоми и да допринесат за допълнително възпаление в тялото.

Храни с високо съдържание на хистамин са: отлежали сирена, сушени и деликатесни меса, сушени плодове, ферментирали храни и напитки, цитрусови плодове, някои ядки, някои видове риба, като скумрия, риба тон, сардини, пушени меса, сготвени бобови (престояли повече от ден или консервирани), авокадо, домати, патладжан, спанак, естествено ферментирал оцет. Много от тези храни са полезни и носят ценни хранителни вещества, затова решението не е просто да ги изключим от менюто си занапред. Желателно е да се подходи цялостно към проблема и да се цели справяне с причините, а не само менажиране на последствията.

Как да си помогнем?
Когато говорим за алергии, решението не е едно, нито е универсално за всички. Сами видяхте, колко разнообразни могат да бъдат причините, които да накарат имунната ни система да не функционира правилно. Видяхте също, че ендометриозата може да е част от тези причини. Тук остава въпросът, кое е първо – кокошката или яйцето? И все пак наличието на съпътстващо състояние като ендометриоза не е причина да не правим нищо и да приемем нещата за даденост, а точно обратното. Когато адресираме адекватно проблемите с имунната система, вероятността освен симптомите на алергия да се подобрят и други проблеми в тялото, е много голяма.

Какво да направим:

1) Подгответе тялото си, като намалите токсичния товар, на който е изложено. Уверете се, че в домашната и работната ви среда няма източници на токсини, мухъл и гъбички.
2) Погрижете се за храносмилането си. Обмислете добавка от храносмилателни ензими и подходяща пробиотична формула.
3) Коригирайте диетата си. Изключете силно преработените храни, храните, които са типични алергени, като мляко, пшеница, яйца, царевица, фъстъци, телешко и свинско, както и храните с високо съдържание на хистамин, които изброихме по-горе. Намалете или напълно изключете храните, които съдържат преработена захар. Наблегнете на жива, естествена храна. Включете много плодове и зеленчуци – готвени и сурови. Съобразете храната с фазите на цикъла си – храната влияе на хормоните, хормоните влияят на имунната ни система и съответно на алергиите. В това може да ви помогне книгата на Алиса Вити „In the Flo“.
4) Консултирайте се със специалист, който да ви помогне да се справите с проблемите с паразити и гъбички.
5) Дайте допълнителна подкрепа на имунната си система под формата на добавки от витамини А, С и Е и минерали, като цинк и селен. Както и добра антиоксидантна формула.

Алергията е състояние с много лица. Може да е породено от Синдром на пропускливите черва, наличие на паразити или свръхрастеж на гъбички, от нисък ДАО ензим и дори от наличие на ендометриозни лезии в тялото. Решението е да подходим осъзнато към проблема и да помним, че тялото ни винаги знае кое е добро за него и ни го показва, ние трябва само да слушаме внимателно.

Бъдете здрави!

1. Bateson-Koch C. DC ND Allergies Disease in Disguise
2. Myers A. How to Treat Eczema from the Inside Out. Amy Myers MD.
3. Duffin J. Eczema and Endometriosis: What’s The Connection? Jessica Duffin
4. Sinaii N, et al. High rates of autoimmune and endocrine disorders, fibromyalgia, chronic fatigue syndrome and atopic diseases among women with endometriosis: a survey analysis. Hum Reprod.
5. Kirchhoff D, et al. Mast cells in endometriosis: guilty or innocent bystanders?
6. Szelag A, Merwid-La A, Trocha M. Histamine receptors in the female reproductive system. Part I. Role of the mast cells and histamine in female reproductive system.
7. Zaitsu M, et al. Estradiol activates mast cells via a non-genomic estrogen receptor-alpha and calcium influx
8. Bodis J, et al. The effect of histamine on progesterone and estradiol secretion of human granulosa cells in serum-free culture. Gynecol Endocrinol.
9. Fogel WA. Diamine oxidase (DAO) and female sex hormones. Agents Actions.