От екипа на фондация “Искам бебе” 

Защо? Защо? Защо? Това е единственият въпрос, който не спира да се блъска в главите ни след като научихме за трагичната смърт на 4-годишния Паоло.
Много се изписа за виновника, за обстоятелствата, за причините, за болката, за сълзите, за гнева, за законите, за нарушаването им, за нехайството, за управниците, за обществото, за всички малко или много свързани с и подобни на трагедията случаи …
 
Единствената градивна последица е, че обществото не остана безучастно, потопено в мъка и цъкайки с език колко жестока е съдбата. Защото причината едно невинно дете да загине не е мистериозна. Тя е следствие от редица нарушения, подреждани грижливо с годините в нашата държава като изправени плочки от домино. Не е справедливо дете и неговите близки да платят цената на самозалъгващото се общество, което ежедневно нарушава правилата, успокоявайки съвестта си с е-какво-толкова и ама-те-и-другите-правят-така. Не е справедливо да се случи необратимото, за да се замислим и да опитаме да променим нещата. Държавата сме ние. Всички до един. Не само 240 от нас.
 
През изминалата събота по улиците на Стара Загора, София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Габрово, Благоевград и много други градове в страната излязоха родители с децата си, с цвете и свещ в ръка на “Мълчалив поход за живота”. Излязоха не само за да бъдат съпричастни към една жестока човешка трагедия случила се на други родители. Излязоха и като граждани, и хора да заявят позицията си, че законите в една страна с гражданско общество са създадени, за да се спазват безусловно. От всички. Без изключения. Излязоха заради онази промяна в мисленето ни, за която от поколения насам само говорим и все чакаме, а тя все не идва. Ние обаче дълбоко вярваме, че тя ще дойде с единните ни действия.  
 
Защото всяко наше действие, на всеки един от нас, има своите поледици! Всяко!
 
Благодарим на тези от вас, които също вярват в това и всеки ден, не само миналата събота, постигат своята малка победа, за да живеем ние и децата ни в едно по-добро общество.