За фондацията

ИнформацияИнформация

Информация за изследванията и специалистите в хода на лечението ви.

КоординаториКоординационна мрежа

Съдействие при лечението ви от координаторите ни в над 30 града.

ФондовеОбщински фондове

Критерии за кандидатстване за общинския фонд „Ин витро“ във вашия град.

ПодкрепаПсихологическа подкрепа

Групи за социална и психологическа адаптация на двойки с репродуктивни проблеми.

ДонорствоДонорска програма

Подробна информация за пациентите и дарителите на донорски генетичен материал.

ДарителствоБлаготворителни кампании

Съвместните благотворителни кампании за финансираме ин витро процедури.

Радина Велчева

 

Здравейте, приятели!

Добре дошли в нашия ИСКАМ БЕБЕ – виртуален дом. Влизайте смело! Не звънете, не чукайте на вратата. Чувствайте се в собствения си духовен хоризонт. Настанете се удобно и настройте сетивата си.

Докато четете тези редове, със сигурност от другата страна на виртуалния ви свят стои някой, който също като мен и теб, има мечти, страхове, напиращи сълзи или желание да изкрещи на целия свят: „Искам да мога да плача, да се радвам, да говоря с някого. Искам дете! Искам го с цялата си обич и отговорност пред Вселената, че ще бъда добър родител.”

От 2007-ма година досега, ИСКАМ БЕБЕ се превърна в Къща на споделянето, защото се убедихме, че от преживяното и споделеното зависи как възприемаме света и хората около нас. Както и обратно – как ни възприемат хората извън нашата общност. Мечтата за дете е крайъгълен камък, който поставя на изпитание цялата ни същност – вярата, обичта към себе си и любимия човек до нас, устойчивостта към промените, приятелствата, работата. Понякога, след сблъсъка с безплодието, може да останем сами, без вяра, предадени от приятели, без пари и работа. Тогава започва промяната. Тази промяна, която е вътре в нас, но не я виждаме! Тази промяна, която ни праща нови сили и започва да ражда живот!
Тази промяна създаде “Искам бебе”! Точно тогава, когато много от нещата около нас се рушаха и умираха. Безвремие, в което думата безплодие, беше синоним на ялов, на различен, на ненужен!

Аз лично живях дълго време с подмятанията около себе си, с болката от неразбирането на околните. Сама, с кървяща душа, без сънища и мечти! А бях само на 30. Промяната дойде с хората, които ме обичаха. И от мен самата. Явно бях готова вече да я видя и да започна да я живея. Така „случайно”, но както се оказа с времето, съвсем не случайно, с Деси Райчева създадохме “Искам бебе” през март 2007-ма. На Благовещение! И оттогава до ден днешен единственото, което ни води е да останем верни на каузата ИСКАМ БЕБЕ – посветени изцяло в това да помагаме на хората да осъществят своята мечта за дете.

Всъщност ИСКАМ БЕБЕ се роди в сърцата ни две години преди да започнем същинската работа. Просто преживявахме сякаш стъпките на новороденото – пробуждането от дълъг сън, много плач, ококорването, гукането, първата усмивка.

През 2005 г. се запознах с едно много мило момиче – казва се Траянка, но всички приятели й казваме Мечи. Трябваше да я снимам за предаването „Надежда за живот”, което правехме с моя екип. Беше толкова щастлива! Никога няма да забравя усмивката и топлината в очите й. След 9 години ходене по мъките, неуспешно лечение и много сълзи, най-после беше сбъднала мечтата си – гушкаше 6-месечния си син Христофорис. Тя ми разказа нещо, което никога няма да забравя. Точно преди да влезе в манипулационната за извършване на поредното ин витро, се е наложило да попълни отново няколко формуляра. „Пак ли? – казала си Мечи – стига толкова документи, диагнози, епикризи!” Беше събрала толкова документи след 9-годишното си лечение, че можеше да се издаде тритомник… Та, взела тя формулярите и отдолу до горе на всичките страници написала: „Искам бебе”!
Е, мечтата й се сбъднала! Именно така започнахме – с орисията на Мечи и с куража на две смели момичета – Мария и Валя, (днес Мария е майка на близначките Цвети и Мариелка, а Валя – на близнаците Мариян и Кристиян) които застанаха пред камерата на моето предаване и разказаха за дългия път да станеш мама. Така се събрахме – пациенти – мечтаещи за дете, лекари, акушерки, ембриолози, психолози и на 1 септември 2007-ма, от Варна започнахме нашето ИСКАМ БЕБЕ – пътешествие из цялата страна, та до ден днешен!

В последствие заработихме на пълна пара и 15 години по-късно ИСКАМ БЕБЕ има свои координатори и съмишленици в над 45 града от страната.

Най-големите заслуги на ИСКАМ БЕБЕ са:

♦ Инициатори сме за създаването на Държавния ин витро фонд.
♦ Създадохме над 45 Общински ин витро програми в партньорство.
♦ Създадохме и разработихме Национална програма за психологическа подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми.
♦ През 2010 година стартирахме и разработихме национална програма в подкрепа на Донорството на яйцеклетки и сперматозоиди и до днес работим с всички центрове по репродуктивна медицина у нас, които имат нужда от нашата подкрепа.
♦ Разработихме устойчива дарителска програма и непрекъснато привличаме както лични, така и корпоративни дарители.
♦ През 2019 година стартирахме с проекта „Безплатен Кабинет по Репродуктивно здраве“ във Враца. През 2020 година създадохме Кабинет и в Перник. В момента сме в преговори с още три Общини за продължаване на този успешен проект.
♦ В разгара на ковид-пандемията, стартирахме издаването на първото и единствено списание за репродуктивно здраве „Искам бебе“, което се разпространява безплатно както он лайн, така и в 3000-5000 тираж в цялата страна.

Ние, които всеки ден се сблъскваме с човешката болка, знаем отлично, че каузата ни е почтена и си струва. Защото стремежът за дете те прави добър човек. Защото чрез тихата революция, която всеки един от нас прави в името на новия живот, се убеждаваме в това, че когато се постараем да бъдем добри майки и татковци, то светът ще се напълни с добри хора. Благодарна съм всяка секунда от живота си, че заслужих честта да намеря духовното си семейство в “Искам бебе”.

Радина Велчева
Основател на фондация “Искам бебе”

Нашата мисия

подкрепаПодкрепа
Подкрепяме семействата, които искат да имат деца и защитава техните интереси;

промянаПромяна
Работим за промяна на обществените нагласи към хората с репродуктивни проблеми;

информацияИнформация
Информираме, финансираме и осигуряваме емоционална подкрепа на хората, които се борят за свое дете.

Нашата мисия

Заедно към мечтаното бебе!

Фондация „Искам бебе“ е до всеки от вас, който мечтае за своя рожба.

Да помогнем на още едно дете да се роди!

Координаторите на Искам бебеКогато основавахме „Искам бебе”, попаднахме на онова прочуто писмо, написано с много болка от американския комик Джордж Карлин: „Подчинихме атома, но не и предразсъдъците си”. И наистина, една от най-важните ни битки беше да се опитаме да променим начина на говорене на обществото към нас – хората с репродуктивни проблеми. Струва ми се, че в тази битка с предразсъдъците вече не търсим победител-победен, защото самите ние се учим на смирение – смирение пред болката и желанието да извървиш пътя към жадуваното дете докрай. А всъщност, това е голямата малка победа, която постигнахме в себе си.
Днес за нас в “Искам бебе” е ясно, че репродуктивното здраве не е единствено медицински проблем. Раждаемостта е социален, политически, икономически, културен и национален въпрос. Именно затова впрягаме всичките си сили, доброволчески регионални структури, спомагателни екипи от психолози, етици, демографи и социолози, за да покажем силата си като гражданско общество в действие.

контакти

За връзка с нас

За връзка с нас:

0700 700 17+359 2 427 04 37+359 887 520 820

Адрес:

България, София 1000, ул. Лавеле No 19, ет.3

Email

info@iskambebe.bg

Направи дарение и подкрепи каузата на “Искам бебе”

sms дарениеИзпрати  SMS на 17 777

Tекст DMS ISKAM BEBE  Дари чрез еднократни sms и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.

направете банково дарение Направи банков превод

Титуляр: Фондация “Искам бебе”; IBAN: BG14UBBS88881000272778; BIC: UBBSBGSF

подарък с кауза Подарък с кауза

Избери подарък и дари 100% от сумата на “Искам бебе”. Дарителска кампания “Angel’s Hearts”

sms дарениеИзпрати  SMS на 17 777

Tекст DMS ISKAM BEBE  Дари чрез еднократни sms и абонаменти. За абонати на Yettel, VIVACOM и A1.

sms дарениеНаправи банков превод

Титуляр: Фондация “Искам бебе”; IBAN: BG14UBBS88881000272778; BIC: UBBSBGSF

sms дарениеПодарък с кауза

Избери подарък и дари 100% от сумата на “Искам бебе”. Дарителска кампания “Angel’s Hearts”