Рубрика: Здраве от природата

Обновен черен дроб = обновено и детоксикирано тяло

Качествените и натурални храни в полза на здравето ни, произведени в България, се търсят все повече

Автор: Екатерина Желязкова, www.novationpr.com
Снимки: Стела Кадиева

Топло е. Слънчево и приятно. Пролетното бавно се заменя от лятно! Лятно настроение, усмивки, слънце, топлина. Дори денят се увеличи. Пясъкът на плажа загрява и ни чака. Чакат ни и прекрасните раззеленили се дървета, поляни, гори и планини. Природата се ОБНОВЯВА. Обновяваме се и ние!

Природата е съвършен механизъм. Също и ние. Но често пъти, поради болестите на модерното и технологично съвремие, ние така сме затлачили телата и органите си, че те повече не могат да изпълняват работата си. Бавно и постепенно намалява първо енергията. Процесите вътре са продължителни и обикновено нямат симптоми.

Най-вълшебният орган
Основният ни „чистач“ е черният дроб, който често пъти бива наричан и най-вълшебният орган в тялото ни. Могат да бъдат изброени повече от 400 жизненоважни функции на черния дроб. Основните са обменна, храносмилателна, екскреторна, терморегулаторна, резервоарна, хемолитична функция, детоксична и стотици други. Органът участва в междинната обмяна на основните органични хранителни вещества, обмяната на витамините и минералните елементи. Сега нека се върнем на обновяването на природата и тялото ни… Какво обновяване, ако черният ни дроб не работи добре или се е задръстил от вредни за него токсини?! Неслучайно в източната медицина му се отдавна достойно внимание, съпоставимо с вниманието към корема и червата.

Регенерация
Черният дроб не само пречиства цялото тяло и отговаря за жизненоважни функции, а и е устроен бързо да се регенерира сам. Дори при загуба на 75% от клетките му (в случай на хирургическа интервенция например), черният дроб може да се възстанови напълно до 4 месеца. А между 30- и 40-годишна възраст, той възстановява обема си на над 110 %. Разбира се, с възрастта този процент намалява до около 90%. За пълно обновяване на чернодробните клетки са необходими около 180 дни, но според изследвания – ако се откажете от токсични продукти и стоки във всекидневието си (различни химии, химикали, лекарства, пържени храни, захар и алкохол), черният дроб се изчиства съвсем сам от токсините напълно за 6 до 8 седмици.

Може да се напише още много, но с едно изречение горното може да се обобщи така: до голяма степен, здравето ни зависи от степента на здравето на черния ни дроб. Той е най-силно засегнатият огран в тялото ни при прекомерен стрес и негативни преживявания. В съчетание с химиите в бита ни всекидневно, употребата на различни лекарствени препарати (най-вече хормонални, които изцяло преминават през него), намалява не само неговата работоспособност, но и имунният отговор на цялото тяло. Затова често пъти не можем да се справим лесно с най-обикновена настинка, какво остава за нещо по-сериозно?! Какво да направим?!

Силимарин
Повечето хора вероятно са чували лечебната съставка „силимарин“. Тя се добива 100% от семената на растението Бял трън и е единственото официално признато лекарство за черен дроб от фармацията. Лекарството не е скъпо и е достъпно, но трябва да бъде изписано от лекар и употребявано при констатирани заболявания на черния дроб.
Специалните качества на Белия трън се изследват от медицината отдавна. Освен пряко подпомагане дейността на черния дроб, растението има още много ползи за здравето на човек. Например, подпомага по-ефективно лечението на рак, като намалява страничните ефекти от стандартните терапии. Според специалистите, антиоксидантните свойства на силимарина са тези, които допълват основното лечение и редуцират страничните ефекти от медицинската терапия.

Шампион
Редовната употреба на продукти от Бял трън води до лек ефект на отслабване (вероятно заради подобряването на дейността на черния дроб и жлъчката), сваля бързо кръвната захар, подпомага различни тежки състояния. Маслото е абсолютен шампион в борбата с лошия холестерол и диабет тип 2.

Белият трън е едната от двете билки в България (другата е сминдух), които стимулират кърмата по естествен начин! Това също е доказано! Традиционният метод за прием на бял трън е 1-3 г брашно (кюспе) 3 пъти на ден, или общо 10 г за деня. Според клинично изпитване с 420 мг силимарин, производството на кърма се увеличава с над 60% на 30-ия ден и с над 85% на 60-ия ден от приема. Предполага се, че ефектът се дължи на по-високи серумни нива на хормона пролактин, които са регистрирани след прием на силимарин.
Разбира се, не е нужно да кърмите, за да се радвате на полезните и оздравителни свойства на продуктите от Бял трън.

Още един инструмент в борбата с АКНЕ
Ако черният дроб е скрит в тялото ни и не му обръщаме внимание, докато не открием здравословни проблеми, то АКНЕто е първото нещо, което се забелязва на лицето. Хората, които имат сериозен проблем с това кожно заболяване (пряко свързано с хормонални промени в тялото), знаят, че нито гримът, нито козметичните процедури помагат. Освен да прикрият проблема за кратко, рядко имат устойчив или лечебен ефект.
По принцип, акнето е типично за младежката възраст и отминава с порастването, но често пъти проблемът е много сериозен и се повлиява трудно дори медицински. Това хронично кожно състояние се характеризира със свръхпроизводство на себум, запушване на порите и хронични възпаления на фоликулите. В последно време се обръща все повече внимание на външни антиоксиданти като потенциален начин за справяне с проблема. Такъв антиоксидант, с изразен противовъзпалителен ефект, е… Белият трън. Действието му е потвърдено от клинично проучване. Участниците са приемали по 210 мг силимарин дневно в продължение на 8 седмици и резултатът е 53% по-малко акнеични лезии.

ИСТИНСКИЯТ ДЕТОКС на тялото
С обновяването на природата се обновяват и нашите органи. Затова е добре да обърнем специално внимание на черния си дроб именно по това време на годината.
Доказано е, че черният дроб може да регенерира всичките си увредени клетки при правилен подход. Ако се питате какъв да е този подход и кой детокс наистина работи, споделяме опит: редовна консумация на натурално, чисто масло и брашно от Бял трън. В България има едва няколко фирми, които го произвеждат. Най-голямата сред тях с премиум качествени продукти (заради фармацевтичните режими, при които работи) е „Силтона“ в с. Ведраре, Карловско.
Фирмата не произвежда лекарства, а качествени хранителни добавки от Бял трън. Но съдържанието на активната съставка силимарин в брашното и високото количество на полезни Омега киселини, витамин Е и други витамини и минерали в маслото, правят приемането в комбинация на двете ИЗКЛЮЧИТЕЛНА.

Масло и брашно от БЯЛ ТРЪН на Силтона
Когато Стойчо Хубчев започва да се занимава с производство на билки през 1998 г., не знае, че ще стигне дотук днес! Сега „Силтона“ е най-голямата семейна фирма за продукти от Бял трън (Silibum Marianum) в България. Произвеждат около и над 400 тона семе годишно. Затворили са целия процес – от посяването на семената, през отглеждането, ожънването им, производството на експелер за фармацията и производството на съпътстващи продукти от Бял трън – два вида студенопресовано, висококачествено масло, брашно, тахан.

Качество и контрол
Качествените български билки, отгледани при естествени условия, се оказват много търсени. Но фирмата е потърсена от чешките им партньори – част от фармацевтичния гигант „ТЕВА“, за да отглеждат Бял трън и да произвеждат експелер от семената му (основният продукт, съдържащ силимарин) за нуждите на фармацевтичната индустрия. Поставят им твърде много условия и стандарти, но успяват да отговорят на всички стриктни изисквания за качество и контрол по стандартите на Европейската фармакопея и международния GMP стандарт във фармацията.

Начало
Така през 2016 г. е създадена фирма „Силтона“ (www.siltona.bg), която се занимава само с отглеждането, производството на семена и експелер от Бял трън за фармацията. Маслото се получава при механичното студено пресоване на семената, тъй като силимаринът не е мастноразтворима съставка. Тоест първо се отделя маслото (пресоват се семената), а след това във фармацевтичния завод в Чехия от този експелер се извлича активната съставка силимарин и се произвеждат лекарства.

Маслото от Бял трън и другите продукти на „Силтона“ съдържат редица витамини, минерали и други полезни вещества, подпомагащи човешкото здраве. Редовната употреба на тези продукти вкъщи гарантира профилактика и подкрепа по време на лечение при различни нездравословни състояния. Това е полезна, натурална храна за всеки ден. Освен това, подпомага пълен детокс на черния дроб и цялостно подобряване на физическото състояние.

НАБЪРЗО В КУХНЯТА*

Полейте салатата с масло и яжте мюсли с брашно от Бял трън
За да се възползвате от здравословните качества на студенопресованото масло и брашното от Бял трън, трябва да ги консумирате без топлинна обработка. Повечето хора си мислят, че няма друг начин, освен да глътнат една лъжица или да го сложат в салатата си вместо зехтин, но не е така.
Можете да го добавите във всяко ястие, след като свалите от котлона и изчакате да изстине до около 40 градуса. Употребяващите го споделят, че го харесват добавено към крем супа – след като е изстинала. В крем супите може да се използва и кюспето/брашното. Така получавате двоен ефект и освен витамините, омега киселините и минералите от маслото, приемате чисти дози силимарин с брашното.
Ако закусвате сутрин, но сте ограничени с времето, едно бързо мюсли или смути, в което е сложено порядъчно количество брашно, е доста добра опция.

За Белия трън
Историята на Белия трън може да бъде проследена назад до древен Рим и древна Гърция. Още тогава растението било прочуто като билката за черния дроб. Използвало се е за лечение на редица чернодробни състояния, като хепатит, цироза, жълтеница, и за предпазване на черния дроб от токсини (в това число ухапвания от змии, ужилвания от насекоми, отравяния от гъби и алкохол).
По-късно, славата му се разпростира от Средиземноморието и Европа до Китай и Индия. Множество източници свидетелстват, че Белият трън все още заема важно място в китайската традиционна медицина и Аюрведа. Те го препоръчват не само като „чернодробен тоник“, а и за стимулиране на кърмата, при депресия и най-вече при отравяне със зелена мухоморка – причинителят на повечето смъртни случаи след консумация на гъби.

Белият трън (силимарин) е цъфтяща билка, която е в родствена близост с други лечебни растения, като бял равнец, ехинацея, гринделия и невен. Той произлиза от Средиземноморието и е познат сред ботаниците като Silybum Marianum от семейство Asteraceae. Хората го наричат с различни имена – средиземноморски бодил, кардус марианус, млечен бодил, благословен млечен бодил, Мариански бодил, бодил на Мария, бодил на Света Мария и други. Голяма част от наименованията са вдъхновени от древната легенда, че белите жилки по листата на растението са се появили след покапала върху тях кърма от Дева Мария.

*От сайта на www.siltona.bg.

Какво съдържа и как се употребява Маслото от Бял трън
Филтрираното масло от бял трън съдържа витамини и минерали, Омега-3,6,7,9, и е чудесен заместител на всички нерафинирани олиа във всекидневието ни. Можете да изпиете 1-2 супени лъжици, ако ви допада вкусът, да овкусите с него салата или студени ястия.
Нефилтрираното масло е съчетание от кюспе/брашно и масло от Бял трън. Идеален продукт за профилактика и повишаване на имунните сили на организма. В него се съдържа активната съставка силимарин. Приема се по 1-2 лъжици директно или чрез храна – за овкусяване на салати и студени ястия.
Кюспето (брашно) от Бял трън на „Силтона“ съдържа активната съставка СИЛИМАРИН (около 4%) и може да се консумира директно.
За профилактика на черния дроб и повишаване на имунитета се употребява по 1 супена лъжица на ден, а при проблеми или след оперативни състояния – по 2 лъжици на ден за продължителен период от време.
Студено пресованото Масло от Бял трън на „Силтона“ е вложено и в няколко продукта на Лаборатория „Лидкор“ (www.lidkor.com) – за производство на натурална органична козметика. Можете да се радвате на ползите му в хидратиращия и регенериращия крем с безсмъртниче, успокояващия крем с лайка и бял равнец, както и в най-добрия крем на лабораторията – „Златен Блясък“.