Нови възможности за лечение и възстановяване в интимната зона при жените с CO2RE Intima на световноизвестния производител на лазери в медицината „Candela Medical

 

Днес ще ви запознаем с една процедура, която стимулира естествените процеси на подмладяване в интимната област при жените, като можем да кажем, че освен естетични, повлияваме и чисто медицински проблеми, и същевременно повишаваме качеството на живот на дамите. Тази процедура се нарича вагинално или още интимно подмладяване. Срещаме се с доц. Мария Ангелова, специалист акушер-гинеколог, доцент към Катедрата по Акушерство и гинекология на Медицински факултет на Тракийски университет, гр. Стара Загора.

 

Грижа за себе си

В днешното модерно градско общество е прието, че телата ни се нуждаят от постоянно подобряване. Казва ни го хранителната, здравната, диетичната и козметичната индустрия. От нас зависи да ги направим по-слаби, по-блестящи и по-привлекателни. Но замисляме ли се, кое наистина е полезно и естетически издържано за нас?

 

В много общества днес е наложена „култура“ на знаменитостите, включваща боготворене на въпросните „съвършени“ хора. Те се грижат страхотно за себе си, казват ни, че чрез хранене, спорт, естетични процедури, вие също можете да го направите! Този феномен не засяга само подрастващите – множество изследвания показват, че възрастните също преценяват физиката си съобразно медийните образи.

 

Факт е, обаче, че нуждата от това да се сравняваме с другите понякога може да доведе до по-ниско самочувствие. Понякога забравяме, че извън социалните мрежи, действителността е една и съща за всички. Вътрешният мир идва тогава, когато умееш да се вслушваш в съветите на другите, без да ставаш роб на тяхното мнение.

 

От друга страна, човек следва да обича и да се грижи за себе си. Казват, че си неспособен да обичаш хората по принцип, ако не таиш любов към себе си. В днешния забързан начин на живот на човек не му остава много време за себе си, или ако му остава, то не е достатъчно. Да се върнем на процедурите, които можем да си позволим, които ще са естетически издържани и ще повишат качеството ни на живот. Според редица световни проучвания, естетичните процедури на бъдещето са тези, стимулиращи естествените процеси на тялото, които с времето отслабват и е необходима рестимулация. Подобни естетични процедури могат да стимулират например неоколагенезата (производството на нов колаген, еластин). Това е все по-често срещан метод при естетичните процедури за тяло и лице, като логично се стараем да повлияем върху най-големия човешки орган, а именно кожата.

 

Малко статистика

  • 93% никога не са пробвали процедура за вагинално подмладяване.
  • 43% са чували за вагинално подмладяване.
  • 66% страдат от уринарна инконтиненция.
  • 63% биха обмислили нехирургична процедура за вагинално подмладяване.
  • 75% страдат от вагинална сухота, а 90 % от тях споделят, че това оказва негативно влияние върху живота им.

 

Доц. Ангелова, Вие сте един от утвърдените специалисти в своята област в България. Защо решихте, че и у нас е време вече да говорим за естетичната гинекология?

Естетичната гинекология е сравнително ново направление в специалността „Акушерство и гинекология“, което стана по-известно през последните няколко години. В България тепърва ще се развива. Тази субспециалност е свързана с извършването на миниинвазивни или неинвазивни интервенции в интимната област, с цел корекция на анатомията й, лечение на вулво-вагиналната атрофия, кожни хиперпигментации, стрес инконтиненция и не на последно място – интимно подмладяване.

 

Всяка жена има различни проблеми и потребности в различните си възрасти. Естетичната гинекология може да помогне почти навсякъде – от репродуктивната възраст, през следродилния период, до постменопаузалния.

 

Какви са най-честите оплаквания, с които пациентките идват при Вас?

Най-често се оплакват от изпускане на урина при кихане, кашляне. А също и от отпуснатост (релаксация) на влагалищните стени.

 

Кои са медицинските и кои – естетичните индикации, които могат да се повлияят от подобна процедура и колко процедури са необходими за най-добрия резултат?

Медицинските са тези, които пречат на жената да върши ежедневните си дейности, т.е. тя има оплаквания: стрес инконтиненция, десцензус. А тези, които я смущават и я карат да се чувства потисната, са естетични: белези, стрии, отпуснати влагалищни стени.

 

На пазара подобна процедура се предлага с различни методи, като например фармацевтични, инвазивни, лазерни, инжекторни. Според Вас, кой е най-добрият и най-безболезненият метод?

Не мога да кажа, че има точно определен метод – за различните проблеми се използват различни методи или комбинация от такива. Определено лазерните процедури са най-безболезнените.

 

Кои пациентки са най-подходящи за процедурата?

Почти всяка жена има нужда от подобна процедура. Дори и тези, които не са раждали нормално, на определен етап от живота си, поради спецификата на тъканите, с възрастта се нуждаят от подобни процедури за подмладяване.

 

Кой метод използвате във Вашата практика и има ли някакви рискове, странични ефекти или противопоказания за процедурата?

В моята практика излолзвам доста методи и съчетания между тях. Най-предпочитаният от пациентките метод е лазерният, тъй като е най-безболезнен.

 

Как преминава процедурата и има ли изисквания, които пациентът следва да спазва непосредствено преди и след осъществяването й?

Преди процедурата се попълва информирано съгласие – там се отговаря на въпроси, свързани с придружаващи заболявания, използване на някакви медикаменти и наличие на различни алергии.

 

Прилагат се 3 процедури (сеанси) в интервал от 1 месец. Всяко лечение отнема 30-50 минути, в зависимост от процедурата. Лечението е безболезнено, амбулаторно и пациентът може веднага след него да продължи да изпълнява ежедневните си дейности. През следващите 7 дни не се препоръчват полови контакти и използване на влагалищни тампони, както и СПА процедури.