В навечерието на Благовещение, „Искам бебе“ връчи ежегодните си награди „Ангели на благодарността“. За първи път събитието на фондацията, което традиционно се превръща в истински празник на надеждата, усмивките и децата, се проведе в сградата на Народното събрание и под патронажа на председателя на парламента – г-жа Цвета Караянчева. На церемонията на „Ангели на благодарността“, които се присъждат за особен принос към каузата на „Искам бебе“ – „За повече деца на България“, присъстваха министри, народни представители, кметове, областни управители от цялата страна, координаторите и доброволците на „Искам бебе“ с техните деца. Статуетките, които получиха номинираните личности, са изработени по проект на Бояна Пеева, художник и скулптор, дългогодишен съмишленик на “Искам бебе”, дарила работата си на фондацията. „Наша обща задача е да помогнем на всички с репродуктивни проблеми и във всеки български дом да проплаче дете“, с тези думи се обърна към гостите председателят на Народното събрание. „Горда съм, че съм патрон на това събитие, защото темата за детето е важна за всяко едно семейство. Децата са нашето бъдеще, те са нашият въздух, за тях мислим и за тях живеем“, заяви г-жа Караянчева.
 
За първи път наградите на „Искам бебе“ се връчват в сградата на Народното събрание, като това е доказателство, че обществото и държавата са обединени около каузата „За повече деца на България“. Тези общи усилия поставят България на едно от челните места в Европа по добра грижа за пациентите с репродуктивни проблеми. Така се обърна към гостите Радина Велчева, основател на „Искам бебе“, в началото на събитието. Мария Енчева – координатор на Искам бебе в Момчилград, връчи специално изработено за събитието табло, със снимки на бебета, родени с помощта на „Искам бебе“ на г-жа Цвета Караянчева. Народният представител и координатор на „Искам бебе“ в Троян Иван Миховски, също подчерта, че през 2018 г. България се нарежда на едно от челните места по финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Той посочи също, че вече има финансиране на до 4 опита ин витро процедури и не е необходимо нуждаещите се от тях да чакат повече от два месеца за одобрение на документите им за финансиране от държавния фонд „Ин витро“.
 
Предвидената за министър председателя награда „Ангел на благодарността“ ще му бъде връчена лично от представители на „Искам бебе“ на планирана среща на 28 март в Министерски съвет. Това обясниха организаторите на церемонията след като Премиерът Бойко Борисов не успя да присъства на събитието заради посещение в Брюксел.
 
Мария Янева, председател на УС на „Искам бебе“, връчи първия „Ангел на благодарността“ на финансовия министър Владислав Горанов с благодарност за изпълненото обещание от правителството да осигури финансиране на до 4 опита ин витро и на финансиране на процедурата по замразяване на яйцеклетки на пациенти с онкологични заболявания. „Тази награда не е за финансовия министър, тя е за цялото общество, което намира сила в себе си да припознае репродуктивното здраве и грижата за родителите, които имат репродуктивни проблеми, като приоритет“, заяви Владислав Горанов. Вера Вулджева – член на УС на „Искам бебе“ и координатор на фондацията за Пловдив, връчи наградата на заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който съобщи при получаване на статуетката „Ангел на благодарността“, че през миналата година има одобрени близо 4 000 заявления за помощ от фонда за асистирана репродукция и 906 родени бебета. Клиничните бременности, настъпили след процедури, финансирани от държавата са 1 124, посочи той и изрази надежда хубавите новини да продължават и занапред. Краси Иванова – един от психолозите на „Искам бебе“ и лице на информационната ни кампания, връчи благодарствена грамота на д-р Мария Георгиева, директор на ЦАР. „За 9 години от създаването на Центъра за асистирана репродукция, с помощта на дейността му са родени повече от 7 000 деца!“ – това отбеляза Мария Георгиева при получаване на наградата.
 
Сред отличените за особен принос към работата на „Искам бебе“ тази година е и кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя получи статуетка от координатора на „Искам бебе” за София – Бойка Владова – за програмата на Столична община за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от ин витро процедури с донорски яйцеклетки. “Столична община обръща особено внимание на пациентите, нуждаещи се от донорски яйцеклетки, за да имат деца и ние ще продължаваме да ги подкрепяме! А първото ни бебе Самуил скоро ще навърши 2 годинки!“ – каза г-жа Фандъкова. Ваня Христова – координаторът ни в Бургас и майка на 8-месечните близначки и 8-годишната Йоанна, връчи наградата на зам. кмет на Бургас -г-жа Йорданка Бенова-Ананиева, дългогодишен приятел на каузата на „Искам бебе“. Координаторът на фондацията за Варна – Валентина Иванова, заедно с трите си деца, получи наградата за кмета на Варна – г-н Иван Портних, като съобщи новината, че средствата за фонд „Ин витро“ към Община Варна вече са 170 000 лв. Милена Колева – координаторът на „Искам бебе“ за Стара Загора, връчи наградата на кмета Живко Тодоров за дългогодишното ползотворно сътрудничество между нашата организация и общината.
 
Вероника Михайлова – координатор на „Искам бебе“ във Велико Търново връчи „Ангелът на благодарността“ на зам. кмета проф. Георги Камарашев и благодари за отличната колаборация през годините с кмета Даниел Панов. Вера Вулджева, като координатор на „Искам бебе“ и за Асеновград, връчи още една награда, тази на Емил Караиванов, кмет на община Асеновград. Г-н Караиванов благодари за отличието и увери, че общината ще продължава да подкрепя каузата „За повече деца на България“. Кметът на Благоевград – Атанас Камбитов получи статуетката „Ангел на благодарността“, за дългогодишното успешно сътрудничество на общината с “Искам бебе”, от координатора ни Стефи Стоилова, придружена от дъщеричката й. Координаторът на фондацията в Тутракан, Мария Дичева поднесе статуетка на кмета Димитър Стефанов заради безрезерваната му подкрепа към двойките с репродуктивни проблеми в региона. Здравка Гергова, координатор на „Искам бебе“ за Северозападна България, връчи награда на кмета на Община Враца – Калин Каменов, съмишленик на каузата на „Искам бебе“ от 2010 г.
 
Областният управител на Смолян – Недялко Славов бе удостеон с отличието на „Искам бебе“ от координатора ни Мария Караиванова заради многобройните му инициативи в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в региона. Мария Янева награди с „Ангел на благодарността“ областния управител на Хасково – Станислав Дечев, по чиято инициатива преди Коледа беше проведена голяма дарителска кампания и благодарение на която две двойки от Хасково получиха шанс да станат родители. Председателят на „Искам бебе“ поднесе статуетка и на кмета на Дупница Методи Чимев, дългогодишен приятел на каузата на „Искам бебе“, който сподели, че 27 двойки са станали родители с помощта на местната програма „Ин витро“. Александра Велева от младежкия клуб на „Искам бебе“ връчи специалната награда за „Дарител на годината“ на Бойко Сачански, управител на БИЛЛА България, за постоянното партньорство с „Искам бебе“ и организирането на ежегодни дарителски кампании в подкрепа лечението на двойки с репродуктивни проблеми. Радина Велчева, заедно със статуетката, поднесе специални благодарности на Наташа Илиева – шеф на бюрото по труда в Дупница, за активната й работа в помощ на семействата, борещи се за бебе в града. А прекрасните моменти, които виждате споделени на снимките тук, улови нашата невероятна Десислава Райчева – съосновател на Искам бебе! Да бъде Благовещение във всички български домове!