Днес ви срещаме с едни невероятни млади хора от Велико Търново, с които ИСКАМ БЕБЕ работи вече трета година. Обединени са в младежка организация с името „Ротаракт“ – една платформа за срещи на младежи, в които се обсъждат актуални обществени предизвикателства. „Ротаракт“ е създадена от „Ротари“ и в нея доброволстват млади хора на възраст между 18- и 30-годишна възраст.

 

Вероника Михайлова, координаторът на ИСКАМ БЕБЕ за Велико Търново, разказва за първата си среща с младите хора от „Ротаракт“:

Тази история започна така. Обади ми се един бодър и ведър глас на млада дама, която се представи като член на „Ротаракт“ във Велико Търново. Каза, че са проучили каузата, за която ние в „Искам бебе“ работим вече много години, и решили да ни предложат съвместна идея, чрез която да съберем средства за двойка с репродуктивни проблеми от община Велико Търново. Така и стигнали до мен. След няколко телефонни разговора това беше първото месинджър съобщение от Станислава Пенчева, с която с лекота ставаш близък заради заразяващата ù одухотвореност (такива са и всичките младежи в клуба, с които малко по-късно се запознахме по Пътя на единомислието):

 

„Добро утро, Рони. Започвам деня с прекрасни новини, а именно, че проектът е одобрен! Ще се състои на 7-ми и 8-ми март, като до края на седмицата ще имаме информация къде точно. В събота ще имаме организационна среща, на която си повече от добре дошла.

За момента имаме два въпроса: 1. Ще има ли възможност за присъствие от ваша страна и колко хора (за да може да знаем логистично да нагласим хората). 2. Ще има ли възможност в момента, в който дарявате събраната сума и избирате семейство, да има представител от нашия клуб?“

 

И продължихме с разговори, съобщения, срещи. Обсъждахме, преценявахме, предлагахме, вървяхме в правилната посока, защото знаехме какво правим и защо го правим. На уречените дати бяхме заедно и под надслов „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми“ събрахме 2742 лева, които, както и до този момент, щяхме да предоставим на двойка от общината.

Младежите от „Ротаракт“ горяха в тази нова за тях инициатива. Раздадоха се – като чувство, като усещане, като ангажираност, като загриженост, като сбъдване. И имаше защо. Бяха неописуемо доволни и не скриваха радостта си както от цифровото постижение, така и от ангажираността на търновци и гости на града по проблемите на безплодието. Като всички млади хора, те предварително се бяха информирали много подробно колко сериозни са проблемите на двойки с трудно зачеване, колко много на брой са двойките с репродуктивни затруднения в страната и, в частност, в община Велико Търново, кой и с какво им помага, какви средства са нужни за една ин витро процедура, нуждаят ли се от допълнителни изследвания, предхождащи самия процес, кой и каква част от тях поема…

 

Пулсът на младостта

За нас пък, момичетата и момчетата от „Искам бебе“ – Велико Търново, беше истинско удовлетворение да виждаме и усещаме пулса на младостта, който искрено радее за каузата в България да се раждат деца.

 

И така, на специално за кампанията създаден имейл адрес, ясни правила и конкретен срок, двете организации обявихме началото за прием на документи. След това обявихме пресконференция, на която поканихме журналисти от всички медии в града, уважиха ни и  представители на Община Велико Търново. От непринудената трибуна добрата новина на кандидатствалите поднесе заместник-кметът г-жа Снежана Данева-Иванова с думите:

 

Една прекрасна инициатива на младежите, която те направиха по повод деня на жената. Община Велико Търново ги подкрепи логистично, предоставихме им пространство пред общината, където да реализират замисленото. Начинанието срещна много добра подкрепа от гражданите, имаше прекрасно настроение през деня и събраха една прилична сума в размер на 2742 лв. Те са решили чрез фондация „Искам бебе” да ги предоставят на още една двойка, извънредно”.

 

Г-жа Данева заяви отново, че Община Велико Търново винаги е подкрепяла и ще подкрепя подобни инициативи.

 

Президентът на „Ротаракт“ Мартина Маринова също благодари на партньорите от местната администрация и „Искам бебе”, като поясни, че надеждите са кампанията да се превърне в ежегодно събитие:

 

С тях ни събра съдбата, искахме да помогнем, свързахме се с тях, харесахме се и се получи”, обясни тя за връзката с фондация „Искам бебе”.

 

Симпатиите са взаимни, категоричен бе и моят отговор като регионален координатор на местно ниво, и отбелязах своето възхищение от енергичността, упоритостта, строгата подредба и организация в тази изключително важна кампания”.

 

Пред всички нас нотариус изтегли печелившата двойка.

Която…

 

Питате се как продължава историята ли? Защо има многоточия на две места? Защото спирам за кратко да поема дъх от вълнение.

Но…

 

Сега вече с гордост и огромна радост мога да допиша след многоточията.

 

Моят живот се обърна отново, когато на 01.01.2020 г., в 19:13 ч. получих следното съобщение от Владо:

„Честита Нова Година! Рони! Искам да благодаря за всичко, което направихте за нас! Също ти желая щастлива Нова година и още по-големи успехи с твоето велико начинание да помагаш на хора като нас. Ние сме щастливо бременни в петия месец. Благодаря още веднъж! Ще помагаме и ние с каквото можем.“

           

Нямах сили да пиша. Звъннах. И пищях, и подскачах, и плаках от радост. Бях на седмото небе – току-що бях получила най-големия подарък за началото на новата година!

 

Младежите от „Ротаракт“ удържаха на обещанието си да превърнем кампанията в традиция. За празника на жената и тази година повторихме кампанията – за дамите, за двойките… Излязохме с банери и цветя, с много усмивки и настроение пред общината със същата инициатива, но този път поканихме и късметлиите от миналогодишната съвместна акция Йорданка Георгиева и Владимир Рибенцов от гр. Дебелец.

 

Пред присъстващите журналисти бъдещите родители развълнувано споделиха:

 

ВЛАДО: “Ротаракт“ изтеглиха жребий  и се оказа, че сме печелившата двойка, изтеглиха нашите имена! И сме много радостни от това, че успяхме да заплатим процедурите!“

ДАНЧЕТО: „Упорито почнахме две-три години да пробваме и вече като не се получи, се обърнахме към професионална намеса в Шумен. Благодарни сме на клиниката и на екипа на д-р Даниел Димов от МЦ „Свети Ив. Рилски“ – Шумен! Нещата се случиха от първия път и сме много щастливи! Терминът ми е за 5 май и, живот и здраве, се надявам, всичко да ни е наред!“

 

А ние, от фондация „Искам бебе“, с трепет и пожелания за много здраве и любов ви съобщаваме, че на 21.04.2020 г. Владо и Данчето станаха родители на един прекрасен син!

 

Това беше краят на тяхната история.

Сега започва истинската приказка!

С жадувания Калоян!

 

 

С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми

 

Ротаракт клуб Велико Търново заедно с фондация “Искам бебе”

 

„От години наред сме помагали на хора в нужда, но никога не сме били толкова радостни.“

 

Следвайки целите за устойчиво общество, ние в „Ротаракт“ клубовете по света винаги следваме желанието си да променяме всичко към по-добро. Обратно на всеобщите разбирания, в нашето общество е пълно с добри хора, които не могат, или не искат да са част от „Ротари“, но са били наши приятели с години наред, помагайки ни в каузите ни.

Обикновено ние следим развитието на обществото в различни сфери и когато видим решение на някой проблем, веднага го прилагаме. Такъв беше и случаят с програмите ин витро и генерално с проблема на стотици двойки в България – затруднения при зачеване на дете.

Историята на тази кауза започва през 2018 г., когато решихме, че ще работим по подпомагане на такива двойки. Свързахме се с институциите във Велико Търново, които да ни насочат и дадат информация. Тогава разбрахме за фондацията и за отговорника ù във Велико Търново – жена с борбен дух и намерения, пълни с любов към каузата.

През март 2019 г. с общи усилия организирахме кампанията “С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми”. В основата на името ù е заложено всичко – хората даряват пари в нашата урна, а срещу това получават цвете за Деня на майката 8-ми март. В първата кампания тогава събрахме над 2700 лв. за два дни и разбрахме колко съпричастни са всички към този проблем. Тогава разбрахме, че приятелите ни, които ще ни подкрепят и занапред, са се увеличили.

 

Да помогнеш

В подкрепа на каузата се включиха и творци с видеа и ние осъзнахме, че това е нещо, което няма нужда да бъде разшумявано – то просто докосва всички ни и ние, подтиквани от естествения си инстинкт да оцеляваме като хора – като личности и като социум, искаме да подпомогнем по един или друг начин. Защото проблемът сам по себе си си заслужава – да се включиш в кампанията, означаваше да помогнеш на някоя двойка да има бебе.

 

И това и стана! От години наред сме помагали на хора в нужда, но никога не сме били толкова радостни. От първата кампания от 2019 г. имаме резултат – поредното родено бебе, благодарение на общите ни усилия. Щастието ни идва на първо място от това, че и ние “имаме пръст в тази работа”, но и втора вълна ни облива при мисълта, че толкова много хора на улицата и в социалните мрежи дадоха своя принос. Всеки, дошъл под шатрата по време на кампанията на улицата през март 2019 г., беше герой, а най-голямото оръжие бяха цветята. Те зарадваха стотици великотърновски майки, а най-голямата радост беше за ОНАЗИ майка.

 

Новите ни дарители от Велико Търново

 

Две нови дарителски инициативи, стартирали през април, подкрепят двойките с репродуктивни проблеми във Велико Търново

 

Едната е на Калин Желязков, 44 години, мениджър продажби.

Калин е автор на серия от творби, изработени от дърво – акация и орех. Всички приходи от продажбата на колекцията, той ще дари на семейство от Велико Търново.

„Вярвам в бъдещето, защото децата са най-светлата и пъстра част от него! Защото Те са безрезервната чиста Любов! Вдъхнових се от ръчно изработените аксесоари на Светла от „Искам бебе“ и тяхната кауза да се подпомогнат двойки с репродуктивни затруднения. Баща съм, щастлив съм с порасналото си момче на 19 години. Вярвам, че всеки човек има право на това щастие – да бъде родител. Ще се радвам чрез хобито си да мога да даря частичка надежда на едно семейсто. Смятам, че всеки носи в себе си любов и красота и е достатъчно малко да ги потърси, за да ги намери.“ Първите дарения от 100 лева са вече факт! Благодарим ти, Калине!

 

Глория Лалова е физиотерапевт, живее и работи в Добрич. Приема каузата на момичетата от „Искам бебе“ във Велико Тървоно като своя и на Цветница им подарява това послание:

,,Цветно ми е! На Цветница се „срещнах“ с красотите, сътворени от „Искам бебе“-момичетата. Благодаря ви за възможността да подкрепя каузата ви. Благодаря, че ми дадохте шанс да се докосна до творчеството ви. Обожавам всичко, което влиза в графа „ръчна изработка“. Всичко, създадено от вас, е с една дума – красота. Ръчната изработка сама по себе си е нещо уникално и много специално. Уникално, защото авторите влагат частица от своята душа, а специално, защото самите те са специални, необикновени. Във всичко,което вие правите, може да се усети аромат на любов. А какво по-хубаво от това – да подариш нещо с аромат на любов както на себе си, така и на някой близък човек! Направете го и вие, подарете шанс на двойките с репродуктивни проблеми! Благодаря!“