На 24 март, в навечерието на Благовещение и 17-тия рожден ден на Искам бебе, съвместно с Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, благотворителна На 24 март, в навечерието на Благовещение и 17-тия рожден ден на Искам бебе, съвместно с Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, благотворителна мотоорганизация Widows Sons Grand Chapter Bulgaria & Masonic Riders Bulgaria и мотористи от цялата страна, фондацията организира мотошествие под надслов „Ти си Животът“ в подкрепа на каузата за донорството на яйцеклетки.

Тази година събитието е подкрепено от Изпълнителна агенция „Медицински надзор” (ИАМН) – агенцията, отговорна за управлението, координацията и контрола на трансплантацията и асистираната репродукция в България. Целта е да привлечем вниманието към важността на донорството на яйцеклетки и редовната профилактика на репродуктивното здраве сред младите хора и да подкрепим нуждаещите се, по пътя им към отговорното навременно родителство.

Домакин на информационното събитие е УНСС.

Програма:

11:00 часа – Събирателен пункт: паркинга до БНБ, София

11:30 часа – Отпътуване посока УНСС, Студентски град

12:30 – 13:30 часа – Информационно събитие за ситуацията в България относно нуждата от даряване на яйцеклетки, нормативната база и участие на пациенти – домакин Университета за Национално и световно стопанство

13:30 часа – Събиране и кетъринг пред ICON GYM & Health care (срещу входа на паркинга на УНСС)

Каква е текущата ситуация?
Репродуктивното здраве е жизнено важно предизвикателство. Над 150 000 двойки в България имат проблем със зачеването на дете. Необходимостта от донорски генетичен материал е нарастващ проблем. Профилактиката на репродуктивното здраве, особено при младите жени, е от съществено значение, тъй като намаленият яйчников резерв често не се диагностицира. Информационната инициатива за профилактиката е ключова за осъществяване на мечтата за бебе.

Какви са последствията от това?
По данни на „Искам бебе“, нараства многократно броя на жените, които се обръщат за финансова и емоционална подкрепа към фондацията, а възрастта на тези, чиито репродуктивни предизвикателства налагат нуждата от донорска яйцеклетка – все повече намалява. Това обстоятелство прави необходимостта от донорски генетичен материал все по-голяма. Според ИА “Медицински надзор”през 2021 г. са извършени 1429 процедури с донорски яйцеклетки , през 2022 – 1530, през 2023 г. – 1787, което е между 10 и 12 % от общия брой на извършените процедури по асистирана репродукция на годишна база. Нуждаещите се от този подарък обаче са многократно повече.

Към каква промяна се стремим?
Мисията на съвместната ни инициатива е да подкрепим всички, които живеят с мечтата за родителство. Целите на кампанията ни са фокусирани към преодоляването на две големи предизвикателства:
– На първо място, повече информираност по отношение на необходимостта от проследяване и профилактика на репродуктивното женско здраве;
– На второ място, отправяне на послание към тези жени, които биха могли да сбъднат нечия съкровена, мечта и да се превърнат в огромната промяна по пътя към щастието на едно семейство – дарявайки най-ценния подарък – животът в яйцеклетка.
– Донорството на яйцеклетки е алтруистичен акт на даряване без лична изгода, но дава шанс за живот на двойки с репродуктивни проблеми.

Нека заедно си подадем ръка в борбата на хиляди двойки по пътя към мечтаното бебе, за да се раждат повече желани деца в България!
Защото „Ти си Животът“!