Екипът на списанието се изкуши да се разрови из старите книги и открихме неподозирани съкровища. Ще ви представяме различни РЕЦЕПТИ ЗА БЕБЕ от старите тетрадки на нашите прадеди.
Млечна супа с млади моркови
Изчистваме, измиваме ¼ кг млади моркови и слагаме да се варят в 3 чаши подсолена вода. Като омекнат морковите, ги изваждаме да се охладят и ги нарязваме на колелца или кубчета. В две лъжици масло пържим светло 1 лъжица брашно, прибавяме морковите, позапържваме и тях, разреждаме и изсипваме в бульона, в който са врели. Прибавяме 3 чаши прясно мляко и варим супата още десетина минути. Поднасяме я с пържени хлебни кубчета и ситно нарязан магданоз.
Сарми от зрял боб
Сварява се ¼ кг зрял боб. Отцежда се от водата. Бобът се туря в кастрон. Върху му се нарязват на дребно две глави червен лук, прибавят се шепа ориз, сол и чубрица. Отделяме здрави големи листа от кисело зеле и от тях с боба правим сарми. Дъното на тенджерата се постила със зелеви листа. Сармите трябва добре да се увият и внимателно да се наредят. Отгоре пак се постилат с листа. Заливат се с вода, в която е врял бобът, и малко зелева чорба. Посолява се. Оставят се да врат на тих огън, докато изври всичката им вода. Готови се нареждат в чиния и попарват с вряло дървено масло, зачервено с червен пипер. Внимава се сармите да не се разврат.
Панирана целина (кервиз)
Избираме 2-3 големи глави целина, обелваме ги и нарязваме на тънки кръгове. Сваряваме ги в солена вода, докато омекнат. Подсушаваме ги от водата и ги потапяме в разбито яйце и после в галета. Пържим в горещо масло. Нареждат се в чиния и наоколо гарнираме с клончета магданоз, нарязани домати или кисели зелени домати.
Чобан гивеч
Изпържва се лук, прибавя се брашно и се изпържва и то. Прибавя се нарязан спанак и се задушава. Сваля се от огъня и се оставя да поизстине. Кисело мляко и малко прясно (около 1 литър) се разбиват с 10 яйца и изсипват при запърженото. След това се прибавят натрошено сирене и малко сухар. Ако няма сухар, се слага грис. Оставя се в тава, поръсва се с малко масло и се пече.
Картофи принцес
Сурови картофи се нарязват много на тънко, или се настъргват на ренде и се изсипват в тава, поръсена с масло. Разбиват се хубаво яйца и прясно мляко, като се слага вътре магданоз, и всичко това се изсипва върху картофите. Поръсва се отгоре с масло и се пече. Сол на вкус.