Силвия Пейчева е координатор на фондация „Искам бебе“ за Казанлък и региона от 2013 г. Повече от 7 години тя работи като доброволец за каузата – да се раждат деца в България. „В най-трудния ми път – този, който ме доведе към децата ми – момичетата от ИСКАМ БЕБЕ бяха до мен и днес аз се опитвам да бъда до всеки от моя роден град Казанлък, който има нужда от сила и кураж. От първите прегледи, след това операции, стимулации, трансфери, страхове и щастие, именно те бяха до мен и сега са част от моето семейство. ИСКАМ БЕБЕ е част от моето сърце. Заедно преживяваме силата на Майчината Обич. Днес съм щастлива майка на близнаците Божидар и Светозар, които се родиха точно на 24 май 2014 г. Скоро ще празнуваме техния 6-и рожден ден и заедно с това, моята огромна благодарност и радост, че съм най-щастливият човек на света. И двамата обичат музиката, рисуването и спорта. Знаят, че са заченати ин витро и съвсем по детски ме питат – като в шише с балончета ли, мамо? А когато имам среща с някое семейство с репродуктивни проблеми, често чувам от тях да казват: „Поръчайте си бебетата по-рано, че да дойдат навреме.“ Усмихвам се, а в същото време осъзнавам, че има толкова истина в техните детски думи.

 

Ето я и Добрата Новина от Казанлък

 

„Здравейте, хора! Казвам се Дана Стойнова. От Казанлък съм, на 35 години, омъжена със син на 4 и половина, а в корема си нося нашата дъщеря!

И двете ми деца са по метода ин витро.

Преди точно година получих най-хубавото обаждане от Силвия и Радина, които ми съобщиха, че средствата, събрани от рождения ден на Силвия, ще бъдат дарени на мен, за да осъществя мечтата си за второ дете. Така пътят и борбата за второ дете бяха някак си по-лесни и леки. Слава богу, нещата при нас се получиха по-бързо и скоро получихме Благата вест. “Искам бебе” ни даде спокойствието, което е толкова важно, когато минаваш през това.” Искам бебе” е шанс, надежда и усмивки!

Голяма част от нашите приятели имат репродуктивни проблеми, вече за радост всички имат дечица, благодарение на специалистите ни. Когато имаш и приятели, минали, или които минават по пътя на борбата, е по-лесно споделянето. Знаеш, че някой наистина те разбира, а не те гледа само съжалително.

Когато се появи първородният ни син, плаках първите две седмици, само като го погледна. Това бяха сълзи на щастие, но и на облекчение. Най-сетне аз бях майка, гледах го и не вярвах. Беше колкото реално, толкова и не.

Бях БЛАГОДАРНА! Благодарна съм и днес за второто си дете. „Искам бебе“ – този път в лицето на Силвия – помогна на нашето семейство да бъде такова, каквото бе в представите ми от дете. Днес се чувствам пълна, пълна с любов“.

 

Ние в ИСКАМ БЕБЕ знаем, че най-трудна е първата крачка. Разбрахме, че именно Силвия ще поеме големия товар да застане пред обществото и да сподели своя път към децата в момента, в който тя даде първото си интервю за в. „Искра“ при стартирането на Общинската програма в помощ на двойки с репродуктивни проблеми. Чрез своята лична история тя даде гласност на проблема безплодие. Днес се радваме на отлична съвместна работа с целия екип на Община Казанлък. Рядко срещаме такава искрена съпричастност, воля за подкрепа и загриженост за хората.

 

Признание

Огромната благодарност на ИСКАМ БЕБЕ е и конкретно за кмета на града – г-жа Галина Николова, която винаги се включва в инициативите на организацията ни в Казанлък и помага за развитието на програмата ИН ВИТРО в града.

А ето и най-голямото доказателство, че когато сме заедно и гледаме в една посока, успехите следват един след друг! През 2020 г. бюджетът на Общинския фонд „Ин витро“ в Казанлък беше ДВОЙНО увеличен и към момента общите средства са 30 000 лева.

 

„Родителството е неповторимо щастие“

 

Срещаме ви с един голям приятел на каузата на ИСКАМ БЕБЕ – г-жа Галина Стоянова, кмет на Казанлък, носител на Годишната награда „Ангелско сърце“ на фондация „Искам бебе“ за 2019 г.

 

Г-жо Стоянова, разкажете ни накратко за себе си – как премина детството ви, коя професия избрахте за Ваш жизнен път?

Родена съм на 19 октомври 1964 г. Майка си загубих, когато бях на 16 години, вече 39 години ми липсва нейната подкрепа, но затова пък имам грижовен и любящ баща. Скромни и трудолюбиви хора, моите родители са ме научили на отговорност и любов към работата. На тях дължа и пълноценното семейство, което създадох с моя съпруг и дъщеря, които са най- голямата ми подкрепа.

Завърших педагогика в ПУ „Паисий Хилендарски”. Аз винаги съм асоциирала професията учител с мисия – да обучаваш, възпитаваш и даваш старт в живота на децата. Те винаги са били във фокуса на моето внимание. В Община Казанлък започнах работа през 2004 г. и отговарях за организацията и координацията на дейността на предучилищните заведения в общината. Две години по-късно вече заемах длъжността директор на дирекция „Образование, култура и здравеопазване“. След проведен конкурс, който спечелих, през 2007 г. станах административен секретар на Община Казанлък. През 2009 г. бях избрана за заместник-областен управител на област Стара Загора с поверени ресори: „Устройство на територията“, „Социална политика и заетост“, „Образование“, „Здравеопазване“, „Култура“, „Държавна собственост“, „Туризъм“.

 

Предизвикателство

През 2011 г. приех предизвикателството да се кандидатирам за кмет на Община Казанлък и си поставих за цел да върна самочувствието на казанлъчани. Четири години по-късно съгражданите ми ме подкрепиха за втори мандат, а през октомври миналата година получих доверието на мнозинството казанлъчани за трети път.

 

Откога работи програмата „Ин витро“, кой помага?

 

По идея на фондация „Искам бебе“, вече седма поредна година Община Казанлък работи по програма „Ин витро“ за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми на територията на общината с методите на асистираната репродукция. До края на 2019 г. с подкрепата на общинската програма на бял свят са се появили 20 бебета.

В началото на третия си мандат обещах на моите съграждани, че политиките, които ще провеждам, ще бъдат по-социални, насочени към уязвимите групи хора, младите семейства и техните деца. По мое предложение Общински съвет даде „зелена светлина“ за три облекчения към младите семейства, а именно – едногодишна финансова помощ в размер на 500 лв. за всяко новородено дете за памперси и храна, наполовина намаляване на стойността на купона за Детска млечна кухня за децата от 0 до 3 годинки. А за да подсигурим по-разнообразна храна за децата от 3 до 7 години в детските ясли и градини, увеличихме с 50% стойността на храноден за сметка на Общинския бюджет. В него са заложени почти половин милион лева за изпълнение на мерките. Разбира се, разработили сме сигурни критерии, че помощта ще отива при млади семейства, които се осигуряват и не получават социални помощи. Действията ни са насочени към поощряване на младите семейства, които се отнасят съзнателно и отговорно към избора да бъдеш родител.

 

Двойна грижа

През тази година увеличихме двойно средствата не само по програмата „Ин витро“ от 15 000 лв. на 30 000 лв., но си позволихме увеличение и на грижата ни към специализантите в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“. Тя също е удвоена до 30 000 лв. с ясното съзнание, че трябва да подпомогнем медицинските сестри и акушерки, които не достигат. Разбира се, през годините сме положили сериозни усилия да подобрим материалната база на болницата с въвеждане на мерки за енергийна ефективност и реконструкция, обновяване и оборудване на част от отделенията, включително на родилна зала в отделение по акушерство и гинекология.

 

Радостна съм, че много хора откликнаха на кампанията в подкрепа на АГ-отделението на болницата, организирана съвместно от Общината,  СНЦ „Бъдеще за децата“ и МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“. Тя се проведе под мотото „Дай живот в Казанлък – да подкрепим родилно отделение“. Започна на 5-и декември миналата година и за по-малко от месец, навръх Бабинден, обявихме събрани 21 300 лв. С тези средства осигуряваме на родилното отделение модерно родилно легло, два съвременни гинекологични стола за приемния кабинет и малка операционна и инструменти за операционния блок.

Използвам възможността да изкажа още веднъж моята благодарност за упоритостта и грижата на дамите от „Инър уил“ – клуб Казанлък, които за четвърта поредна година организираха през февруари благотворителен бал под мотото: „Дари живот! Помогни да затупти детско сърце!“ Със своята дейност те подпомагат нашите усилия по фонд „Ин витро“, за да дадат втори шанс на млади двойки от Казанлък да изпитат щастието да станат родители. Тази година успяха да съберат 10 500лв. Техният пример е поредното доказателство коя е най-важната кауза за казанлъчани – децата.

 

Защо подкрепяте каузата?

Моята професия е свързана с децата, отношението ми към тях е изпълнено с много обич и грижа. Винаги е било така и това няма как да се промени. Защото нашият живот, дълъг или кратък, се осмисля с едно нещо – да създадем семейство, да оставим поколение и да направим добро. Радостно е, че все повече казанлъчани мислят като мен. Затова са всичките ни усилия за младите двойки с репродуктивни проблеми, към казанлъшкото родилно отделение, което обслужва жителите на 5 общини. Стремим се родилките и персоналът да се чувстват по-спокойни в една по-уютна атмосфера. Така се обърнах и към възрастните, нашите Златни двойки, живели неразделно в продължение на половин век – всеки от нас има нужда от нещо, което ни обединява безусловно. И какво да е то, ако не обичта, семейството.

 

Вярвате ли, че майчината обич може да промени света към Добро?

Майчината обич е безусловна обич, безкрайно търпение и грижа. Вярвам, че само с обич може да променяме всичко около себе си и самите себе си. С лошо не става. Но за това се иска много искрено търпение, грижа и напътствие. Дори и предизвикателството, пред което светът в момента е изправен заради ситуацията с коронавируса, изисква същото от нас – обич, грижа и търпение, за да го преживеем.

 

За Вас самата – какво е майчинството?

Божи дар, за който полагаш грижи цял живот.

 

Какво бихте казали на семействата, които се борят за рожба?

Да бъдат смели и търпеливи, да не се отказват лесно, защото родителството е неповторимо щастие и им пожелавам да го изпитат!