Кампанията ОТ БЕБЕ ЗА БЕБЕ: Идеята за ПРЕДАЙ НАТАТЪК СТОРЕНОТО ДОБРО се роди преди няколко години чрез няколко момичета от ИСКАМ БЕБЕ, които вече бяха сбъднали мечтата си за дете. Символ на нашето ПРЕДАЙ НАТАТЪК стана едно малко сребърно ангелче, което се предаваше от човек на човек. Тъй като това малко „вълшебно бижу“ беше заредено с много надежда, то сменяше често собствениците си и сякаш сбъдваше мечтите на притежателите си. Разбира се, за нас в ИСКАМ БЕБЕ това имаше своето обяснение, защото сякаш бяхме намерили добрата формула за успех – навременно лечение, вяра, любов и подкрепа.

 

Вяра

Мечтите се сбъдват. Просто вярвайте. Каузата „От бебе за бебе” е подобно място, в което жени, сбъднали мечтата си за рожба, стават съпричастни с болката на другите и помагат да се раждат деца.

 

Юлия Живкова е един от инициаторите на каузата. Самата тя е минала по тежкия път на безплодието и днес е щастлива майка на 3 деца. „Пътят на всяка една двойка до мечтаното щастие е различен. Едни успяват бързо, с няколко посещения при специалист по репродуктивна медицина, а други преминават през доста дълъг период, в който се лутат между, клиники, доктори, изследвания, хормони и ин витро опити.

 

Как започва всичко?

Юлия и Стефка Василева се запознават на тегленето на печелившите номера в кампанията “Повече българчета за България”, организирана от предаването „Тройка на разсъмване“ по радио Витоша, където Милена Златкова кани гостите си. Оказва се, че и двете майки носят в себе си нещо безценно – огромна благодарност към човека и лекаря, помогнал им това да се случи – д-р Събина Персенска. Така правят група във фейсбук, чрез която издирват и други „бебета на д-р Персенска“. Само за един месец в групата са вече над 150 семейства! На 15 август 2017 г. с много любов и труд организират първата голяма среща на д-р Персенска с нейните бебета. Моментът е изключително емоционален и вълнуващ за всички! На празника решават да подарят на д-р Персенска кутия, която наричат „От бебе за бебе” – по идея на Боряна Стаменова, активен член на групата. В кутията, вместо да купуват цветя, слагат паричната им стойност в помощ на двойка, бореща се за дете! Така момичетата започват да организират постоянни инициативи, с които да набират средства за кутията – благотворителни базари, мартенички, коледна украса и др. Всички набрани средства се даряват чрез фондация „Искам бебе“ на пациенти на д-р Персенска, за които всички в групата знаят. Отчетът на набраните средства е изключително коректен и доверието в каузата е огромно. Най-голямата награда за всички, ангажирани с „От бебе за бебе“, е новината, че един живот е напът да се сбъдне.

 

Дарът Стефани

 

Габриела и Стефан са едно от семействата, подпомогнати със средства от кутията. Днес са най-щастливите родители на бебе Стефани, за което ви разказваме тук. Тяхната любов е като от приказките, а вярата им, че ще имат дете, е силна като живота. Ние от ИСКАМ БЕБЕ също сме сред „виновниците“ да се случи желаното дете на Габи и Стефан.

 

Габи, разкажи ни през какви трудности мина вашето семейство, преди да се появи малката Стефани?

Със Стефчо се запознахме през 2012 г. От мига, в който се запознахме, решихме, че сме един за друг и искаме да имаме дете. Не се получаваше. Така започнахме да ходим от лекар на лекар, правихме много изследвания, и нищо, и нищо. Взехме решение да се оженим и продължихме с „бебеправенето“. И пак нищо!

Така стигнахме до д-р Персенска, направихме доста изследвания и след това инсеминация. Направихме инсеминацията, бебето се хвана, но за кратко и всичко приключи! А за нас беше поредното разочарование. Решихме, че ще правим ин витро – друг вариант няма! За мен беше стрес – дали ще стане? Имах притеснения от самата процедура! Но направихме първия трансфер! Нищо не стана. Не след дълго направихме втори опит! Ура! Забременях! Всичко беше ок, чакахме радостни щастливия момент на раждането!

 

8 месеца радост

Но за кратко! В 20 г.с. загубих бебчето. Трябваше да родя мъртвото си бебче. Беше много тежко. Не исках да чувам и виждам никого, плачех, не се хранех, за мен все едно беше дошъл краят. Изписаха ме и така минаха 2 седмици. Седнах да поговоря с мъжа ми и той каза: „Аз те обичам. Искам да съм с теб и ще се борим заедно, защото искам дете от теб.” Тогава аз му казах, че го обичам и ще се вдигна само и единствено заради нашата любов! И ще му родя дете, каквото и да стане. Изчаках 1-2 месеца и направихме нов опит. Опитите не минават по фонда „Ин витро“. Благодарение на “Искам бебе” и на добрите хора, ни помогнахте много финансово, оказахте ни и морална подкрепа. Роди се бебе Стефани и вече сме на 8 месеца.

 

Какво ти даваше сили да продължиш да се бориш?

Сили ми даваше единствено любовта на Стефчо, както и че той беше до мен и не ме остави в този труден момент. Падах, ставах и продължавахме заедно ръка за ръка. Подкрепата бе взаимна.

 

Защо избра д-р Персенска?

Избрах д-р Персенска, защото още при първата ни среща тя ми вдъхна много кураж и бяхме много сигурни в нея. Още при първата среща си казах: “Това е моята докторка.” Успокоих се и се отдадох в нейните ръце. Д-р Персенска е Бог.

 

Как се случи срещата ти с каузата „От бебе за бебе“?

След раждане в 20 г.с. аз се бях разочаровала много, че детенцето ми си отиде. Заминах на почивка в Благоевград при роднини. Звънна ми телефонът и ми се представи Юлето от “От бебе за бебе”. Каза ми: „Избрани сте да финансираме един трансфер.” Аз бях на седмото небе не знаех какво да кажа, тъй като не очаквах скоро да го направя заради финанси. Разплаках се и с рев съобщих на моя съпруг, който си беше в София. Той също много се зарадва и не можеше да повярва, че това ни се случва след всичко, което преживяхме. Благодарение на тях направихме опита и сега имаме прекрасната Стефани, без която не можем и секунда.

 

Мечтаете ли за още едно дете?

Мечтаем, разбира се. Стефи заслужава да има братче или сестричка, но за съжаление финансово в момента няма как. По-нататък се надявам да имаме възможността да направим един опит, който да е успешен. Имам още две замразени яйцеклетки, които ни чакат.

 

Колко е важна, според теб, подкрепата на човека до теб?

Много е важна. Ако няма подкрепа, обич и разбирателство, няма да дойде и бебето. А при нас любовта е голяма и затова и Бог ни възнагради с прекрасна дъщеря.

 

За кого е твоето БЛАГОДАРЯ днес?

Днес искам да благодаря на момичетата от “От бебе за бебе”, защото без тях аз нямаше да мога да започна процедурата. Също и на хората, които дариха финанси за нас. Най-много благодарности на д-р Персенска, защото тя направи всичко възможно да забременея. На д-р Христов, че спаси моето бебе, което тръгна да се ражда в 22 г.с. и той ми направи серклаж, за да ме спаси. И не на последно място – на д-р Маламова, която направи моето секцио, и на акушерите в “Шейново”. Това са хората, които сбъднаха нашата мечта. Обичаме ви всички! Бъдете здрави и продължавайте да вършите чудеса.

 

Какво пожелаваш на малката Стефани?

Искам да расте здрава и щастлива и да посреща трудностите с лека ръка. А ние с тати винаги ще сме до нея и ще я подкрепяме и обичаме завинаги. Когато порасне, ще й разкажа за всички мили хора, които помогнаха, за да я има. И ще я науча да помага на хора в нужда, както помогнаха на нея. Ще я възпитам и насърчавам да прави добро.

 

Какво ще кажеш на хората, които сега тръгват по твоя път?

Имам много приятелки, приятели и роднини, които тръгват по моя път. Винаги им казвам: “Горе главата и не се предавайте. Дори и да не стане – падате, ставате и продължавате. Никога не се отказвайте, борете се докрай със зъби и нокти.  Господ ще ви възнагради с рожба.”

 

Какво е любовта според теб?

Любовта ни вълнува, стопля, омайва, опиянява и е част от човешката ни същност. Любовта ни мотивира и придава смисъл на живота ни. Любовта ни съпътства от зората на човешката история. От плода на нашата любов, през август се роди нов живот! Поздрави от Семейство Райчеви.