БТА, Боряна Димитрова, 24.01.2023 г.

„Младата майка расте и се изгражда с детето си“, сподели в разговор с репортер на Българската телеграфна агенция (БТА) журналистът Екатерина Христова от Търговище. Повод за срещата е съвместната инициатива на Фондация „Искам бебе“ и Българската телеграфна агенция (БТА) „Бебе навреме“.

Христова и семейството й са пример, че раждането на дете в млада възраст не е пречка за кариерно израстване. Според тях новият живот не „обърква“ планове, а нещо повече – мотивира и стимулира към нови търсения.

Тридесет и две годишната жена разказва, че никога не си е представя, че ще бъде млада майка. „Че ще създам семейство с деца – да. Но, че това ще ми се случи едва на 22 години – категорично не”, разказа тя.

„Беше лятото на 2012 г., когато забременях за първи път – непланирано и съвсем изненадващо за мен. Все още следвах „Журналистика“ в Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“, макар че от малко повече от година работех в областния вестник на родния ми град Търговище. За щастие имах сериозна връзка, която бързо прерасна в брак“, връща се назад в годините тя. Но сега с други чувства и преосмисляйки преживяваното.

Споделя, че приливът на чувства, когато е видяла двете чертички върху теста за бременност е неописуем. „Страх, притеснение, объркване… какво ли? За щастие, всичко бързо си дойде на мястото с подходящата доза подкрепа в семейството, сред приятелите и разбира се, на работното място“, сподели тя.

Екатерина ражда здраво момиченце през февруари 2013 година и „се потапя“ с света на майчинството. „Покрай грижите за нея и домакинството, довърших висшето си образование и се дипломирах с отличие. Осемнадесет месеца по-късно отново бях сред редакционния екип, където работя и до днес. По никакъв начин фактът, че имам дете не ме е ограничавал в професионалното ми развитие. В различни периоди през годините съм сътрудничила и на електронна медия, специализирано издание на Съюза на инвалидите в България и на Областна администрация в Търговище. От година пък подкрепям дейността и на квартално читалище като секретар“, описва професионалните си ангажименти Христова.

Категорична е, че детето е благословия, която трябва да посрещаме с радост и много обич, вместо с притеснения. “Младата майка расте и се изгражда с детето си. А за кариера винаги има време, ако сме достатъчно амбициозни и мотивирани”, смята журналистът.

Екатерина Христова разкрива и новина, която вълнува семейството й в момента – тримата със съпруга й Павлин и дъщеря й Сияна очакват ново попълнение. Дали ще е момче или момиче все още е тайна и за тях. Различното сега от лятото на 2012 г. е, че зимата на 2023 г. идва с планувана и осъзнато желана рожба. Тя е убедена, че макар и извървяла пътя на майчинството веднъж, сега всичко ще е по-различно, защото новият живот вълнува по пъстър начин и каката Сияна, та дори и съучениците й.

Източник: БТА

сн. БТА

BTA logo, Бебе навреме, Искам бебеБебе навреме, Искам бебе, БТА