Наркоманията е много разпространено явление в нашето общество и наркоманията при бременните, за съжаление, се среща все по-често. Наркотиците нанасят много по-голяма вреда на още нероденото дете, отколкото на неговата майка. След раждането такова дете е предразположено към посягането към наркотици.

 

Под термина „наркомания“ обикновено се има предвид приемът на наркотици, забранени от закона. Но в „черния списък“ трябва да включите и онези наркотици, които се приемат напълно законно, например, бензодиазепини и барбитурати, а също така и кофеин, алкохол и цигари.

На практика всички наркотици предизвикват задържане на физическото и умственото развитие на плода, а някои застрашават живота му, провокират неизносване, всевъзможни аномалии.

Какво чувства плодът по време на наркотичното опиянение на майката или по време на абстиненцията, която тя изпитва?

По-скоро същото, което и майката. Наркотичните вещества проникват в кръвта на плода през плацентата и предизвикват промени в психиката му. Майката, приемаща наркотици, рискува да роди не само физически слабо дете с програмирана умствена изостаналост, но и психически инвалид.

За съжаление, постоянното „бомбардиране“ на детския организъм с токсични за него вещества не се ограничава само с наркотиците. Тяхната употреба обикновено е съпътствана с тютюнопушене и прием на алкохол, в резултат на което отрицателният ефект върху плода се увеличава многократно.

 

Зависимостта от наркотиците може да бъде физическа, психологическа или физико-психологическа.

Физическата зависимост предполага прием на наркотици за понижение на неприятни усещания. Това, обаче, не означава склонност към наркотици и наркомания. Много любители на кафето, например, изпитват неприятни симптоми, ако за определено време не пият тази напитка, но това, разбира се, не означава наркотична зависимост.

Психологическата зависимост означава, че на емоционална основа човек може да е податлив към прием на наркотици. Влечението към такива вещества може да бъде по-силно, отколкото при физическа зависимост и може да доведе до системно приемане на наркотици.

Могат ли наркотиците да повлияят на бременността?

Разбира се! Установено е, че редица наркотици оказват много вредно влияние на плода. В голяма част бременните жени, приемащи наркотици, ги очакват усложнения през деветте месеца на износване на плода. Някои препарати довеждат до дефицит на хранителни вещества, до анемия (малокръвие) и до забавяне развитието на плода. Също така се увеличава предразположеността към токсемия (наличие на токсини в кръвта) и преекламсия (късна токсикоза на бременните).

Опиатите (вещества, получени от опиума, непосредствено или по синтетичен път) могат да предизвикат еуфория, отпадналост или сънливост, а също така и да понижат чувствителността към болка. Редовното им приемане често води до физическа зависимост. Към тази група на наркотици се отнасят морфинът, хероинът, димеролът и кодеинът. При бременните тези вещества предизвикват различни аномалии и усложнения, които трудно могат да бъдат различени от последствията от недохранване, например.

При жените, приемащи опиати по време на бременност, се увеличава рискът от преждевременно раждане, забавен е вътрематочният растеж, преекламсия и др. Детето, родено от такава майка, може да бъде умствено изостанало.

Интравенозната употреба на наркотици може да доведе до хепатит, ендокардит и накрая – до СПИН. Всяко от тези заболявания е голям проблем за бременната.

Макар и не толкова често, колкото до преди няколко няколко години, все още се употребяват халюциногени като ЛСД, мескалин и пейот, които се извличат от мексикански кактуси. Силният халюциноген пенциклидин („ангелски прашец“) може да доведе до психическо разстройство. Той предизвиква ненормално развитие на плода при животните, а вероятно и при човека, макар последното все още да не е доказано.

Марихуаната и хашишът съдържат тетрахидроканабинол. Изследванията сочат, че при употребата на този наркотик от бременната той може да предизвика сериозно разстройство у детето.

Употребата на стимулатори на централната нервна система, като амфетамини, причиняват порок на сърдечно-съдовата система на детето. Амфетамините понижават апетита, което по време на бременност влияе непосредствено на развитието на детето (недохранване на плода). Наличието на амфетамин в кърмата може да повлияе на детския сън. Бебето може да бъде прекалено раздразнително, безпокойно, с понижен мускулен тонус. Майката пък може да е с променливо настроение, депресия, умора.

При тези, които употребяват кокаин (и крек), особено при жените, това причинява усложнения по време на бременността. Наркотиците обикновено се приемат за продължителен период от време, а понякога и няколко дни подред. В такива случаи човек яде и пие много малко, а това е изключително опасно за плода. Интоксикацията с кокаин може да предизвика конвулсии, аритмия, хипертония и повишена температура у майката, а продължителното приемане на кокаин – и нарушение на циркулацията на хранителните вещества и температурния режим, което е пагубно за детето. Кокаинът може да стане причина за аборт, преждевременно отлепване на плацентата и вродени аномалии у детето.

Барбитуратите могат да причинят усложнение при раждането, макар връзката все още да не е доказана. Има случаи на предразположеност към наркотиците от страна на новородените, както и отказ от пълноценно хранене и други аномалии.

Бензодиацепините включват в себе си транквилизатори като диазепам Валиум и хлордиацепоксид Либриум, а също и редица нови вещества. Някои изследователи наблюдават връзка между употребата на тези наркотици и ръста на вродените пороци у децата.

Дишането на лепило и подобни вещества влияе крайно негативно на черния дроб, бъбреците и мозъка на човека, а понякога има и летален изход. Поемането на подобни вещества по време на бременността предизвиква аборт, забавяне в развитието на плода, преждевременно раждане и вродени дефекти у детето.

Бременната жена, която употребява хероин, не бива рязко да спира приема му, защото това може да причини смъртта на детето. Тя трябва да се обърне към специалист. В такива случаи понякога се прилага лечение с метадон. Децата, чиито майки се лекуват с този препарат, също изживяват симптомите на абстиненция, макар те да реагират на лечението по-добре от тези, които са били подложени на въздействието на хероина.

 

Информацията за ефектите на някои лекарства върху бременните жени се основава на регистрацията при лекарите на случаи на употребата им преди забременяване. Такива изследвания помагат най-вече да се предвидят възможните пагубни последствия. Понякога е много трудно или дори невъзможно да се прецени какъв е ефектът на определени наркотици върху организма на бременните.

Отравянето с наркотици в първите три месеца на бременността води до различни аномалии на опорно-двигателния апарат, бъбреците, сърцето и други органи на детето. На по-късен етап се наблюдава забавяне в растежа на плода. При 30 до 50℅ от майките-наркоманки бебетата имат ниско телесно тегло.

При употреба на наркотици от майката при плода може да се наблюдава физическа зависимост към наркотичните вещества. В такъв случай детето се ражда със синдром на абстиненция, който се проявява вследствие на прекратяване на редовното приемане на наркотици в неговия организъм след раждането. Детето е възбудено, крещи, често се прозява, киха, вдига висока температура, в сравнение с нормата мускулният му тонус е променен. Поради продължителна вътрематочна хипоксия децата на майки-наркоманки се раждат с респираторни разстройства, нарушения на централната нервна система, различни малформации.

Много често в Република Молдова използват опиум, индийски коноп (хашиш), хапчета за сън, успокоителни, транквиланти, ефедрин и неговите производни. Наркоманията се разпространява сред подрастващите и младежите – 36,3℅ са лица между 19 и 30 години, като са регистрирани и деца под 15-годишна възраст и техният брой расте. Към 1 януари 2010 г. в медицинската документация са регистрирани 8802 души, употребяващи наркотици. Важно е да се знае, че бременност и наркотици са понятия, които нямат място едно до друго.

Автор: Тамара Станкевич, лекар, акушер-гинеколог

Източник: http://scm1.md/educatie-pentru-sanatate/narkomaniya-i-beremennost/

Превод от руски на български: Вероника Михайлова

Снимка: <a href=’https://www.freepik.com/photos/woman’>Woman photo created by nensuria – www.freepik.com</a>