КЪМ БОГОРОДИЦА – С МОЛИТВА И ЛЮБОВ

 

От 2015 г. игуменът на Троянския манастир – Величкият епископ Сионий отправя традиционна молитва към Света Богородица за повече рожби

Март е специален месец за нас – хората, съпричастни с каузата на „Искам бебе”. Това е възможност да обърнем погледа си и към една друга страна на битката за дете. Да си спомним, че има и неща, които не можем да контролираме. Но можем да бъдем по-добри и по-духовни. Затова никак не е случайно, че за празник на „Искам бебе” избрахме именно Благовещение. Моментът, в който архангел Гавриил донася на Света Дева Мария от Назарет Благата вест, че е определена да роди от плът Божия син Иисус Христос, който ще спаси човечеството. Упованието към пресветата Божия майка води хиляди семейства по трудния им път към жадуваната рожба. Но молитвите си към нея през годините ние отправяме не само на 25 март. Защото знаем, че вярата е важна и необходима.

27 септември 2015 г. Времето е хладно и дъждовно. От ония дни, в които всички предпочитаме да не излизаме и да се сгушим на топло с книжка в ръка. Но дворът на Троянския манастир „Успение Богородично” е препълнен с хора. Повечето са с бели тениски с логото на фондацията ни. Цяла сутрин пристигат семейства от всички краища на България. На някои се налага да пропътуват стотици километри. Повечето от дошлите са вече с деца. Но са тук. Защото знаят, че е важно. Знаят, че трябва да се свърши една специална работа. Да се помолим пред чудотворната икона на Света Богородица Троеручица, която се съхранява в манастира, всеки български дом да бъде огласен от така чакания бебешки плач. Да измолим щастието да споходи и други хора.

Известно е отдавна, че чудотворната икона на Света Богородица Троеручица в Троянската Света обител помага на семейства да се сдобият с дете. Затова потокът от молещи се пред чудотворния лик не секва през годините.

Идеята да се отправи обща молитва беше на хората от „Искам бебе”, а игуменът – Величкият епископ Сионий, я прегърна и организира събитието. Намери и специална молитва към Света Богородица. Негова е и идеята молбата към Божията майка да се кръсти „МОЛЕБЕН ЗА ЧАДОРОДИЕ”.

 

След службата игуменът уточни пред множеството, че молитвата не е достатъчна. За да бъдат чути и изпълнени молбите, е нужно семействата да са венчани в църква и да са изповядали греховете си. И най-важното – сърцата да са изпълнени с чиста вяра, любов и смирение. В специална книжка, която с помощта на дарители беше отпечатана и раздадена на молещите се, Негово Преосвещенство Величкият епископ Сионий казва още:

„Затова, възлюбени, нека се обърнем към почтеното в Христа свещеничество и да умием сърцата и душите си чрез покаянието в изповедта, да споделим, да изповядваме и най-вече да се покаем за прегрешенията си и отново да станем свят народ, чиито деца изпълват домовете ни с радост и утешение…”

 

От този ден нататък монасите от Троянския манастир всяка неделя отправят специална молитва към Света Богородица за повече рожби. А Молебенът стана традиционен. Други храмове също подеха инициативата и започнаха да отслужват молебени за да се раждат деца.

 

Молебен и кръщене

Лятото на 2018г. сякаш хич не бързаше да настъпва. Месец юни редуваше ту топли, ту прохладни дни, придружени от обилни дъждове. На 23-ти за пореден път трябваше да се съберем в Троянската Света обител, за да измолим пред чудотворната икона на Света Богородица рожби за семействата, които се борят за дете. А навън – отново студено и влажно. Никак не прилича на края на юни. Но епископ Сионий ни посреща усмихнат, както винаги. „Чудесно е времето! Тъкмо ще ни мобилизира по-добре да вършим делото.” И в нашите души беше приятно. Понеже освен Молебена за чадородие, предстояха и още приятни моменти.

Този път събитието беше почетено от много политици. Проведе се под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, а по покана на Иван Миховски Молебенът беше уважен и от десетки други народни представители. Всъщност, какво по-хубаво от това – хората, които творят законите и духовните ни отци да бъдат заедно със семействата, които чакат своите рожби! И заедно, със смирение да се помолят за повече българчета.

 

А председателят на Народното събрание в този ден имаше и още една важна мисия – заедно с акушер-гинеколога от Бургас д-р Златко Кироваков да бъдат кръстници на двете звездички на нашата Ваня Христова от Бургас. Защото в този ден близначките Ванеса и Зорница навършваха своята първа година от идването си на света. Този ден нямаше как да не бъде запомнен. Защото завърши с още едно приятно събитие. Неуморният човек с огромно сърце Иван Миховски от Троян за пореден път събра стотици свои приятели и колеги на рождения си ден. А вместо подаръци, отново поиска от тях само едно – да дарят за каузата на „Искам бебе”.

 

С такива одухотворени и слънчеви мигове е свързан за нас Молебенът за чадородие. И, разбира се, с личността на епископ Сионий. Духовникът, чиито врати са постоянно отворени за хората в нужда. Свещенослужителят, който винаги намира начин да ободри и утеши семействата, които все още се борят за своето дете. Игуменът, за когото никога не съществува „неудобен момент”, за да организира поредното духовно събитие „Молебен за чадородие”.

 

И може би именно в този момент на изпитание, в който се намира целият свят, е добре да се обърнем с чисти помисли и отворени сърца и да помолим Света Богородица да обърне погледа си към нас. И да продължава да дарява нов живот. Защото навярно това е смисълът на нашето съществуване. Животът да продължава напред. И със своите скромни молитви да помагаме мъничко това да се случва.

Из Молитва на Пресвета Богородица

„… Сподоби и нас, Пресвета Дево, да се сдобием с наша рожба, за слава на Бога. Богородице, свали от нас тежкото бреме на бездетието и изпълни нашите усти с Твоята благодат и просвети нашите души. Дай ни радост в сърцето да Ти пеем усърдно, както архангел Гавриил…”