В днешния брой ви срещаме с част от екипа на Центъра за асистирана репродукция – Варна.

Ин-витро центърът е открит и лицензиран през април 1995 г. и с това се нарежда в списъка на пионерите на асистираната репродукция в България. В основата за създаването и развитието на Центъра е проф. Иван Козовски. През 2000 г. лекарският екип е удостоен със званието МЕДИК на 2000 г. за успешно въвеждане и прилагане на нови методи в помощ на лечението на стерилитет. Срещаме читателите с трима от най-добрите акушер-гинеколози във Варна, с чиято помощ, към днешна дата са проплакали хиляди желани бебета.

 

 

Проф. д-р Емил Ковачев е роден е през 1975 г. във Варна. Завършва МУ Варна през 1998 г., а през 2003 г. придобива специалност по Акушерство и гинекология и започва работа като ординатор в СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов” – Варна. Специализирал е в Университетска болница „Барзилай”, гр. Ашкелон, Израел, в областта на асистираните репродуктивни технологии и гинекологична ендоскопия. Основните му научни разработки са свързани с асистираните репродуктивни технологии, инфекции и бременност, остри хирургични заболявания и бременност, гинекологична ендоскопия. Председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, член е на Българското дружество по акушерство и гинекология, Европейската асоциация по репродуктивно здраве. Проф. Ковачев е ръководител на Катедрата по акушеро-гинекология в МУ Варна, а от месец февруари 2016 г. е изпълнителен директор на СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов” – Варна.

 

Проф. Ковачев кога решихте, че медицината ще бъде Ваша професия и мисия в живота? По-конкретно: всичко, свързано с гинекологията?

Още от ранните детски години взех това решение. Моят дядо – д-р Марин Чернев и майка ми д-р Стоилка Чернева бяха известни акушер-гинеколози. Тази професия сякаш е кодирана в нашето семейство и още от ученическите години реших да се занимавам с медицина.

 

Като заговорихме за професионална реализация, кое Ви мотивира да продължавате да работите в България? Много Ваши колеги заминаха за чужбина. Вас какво друго Ви задържа във Варна?

Аз съм завършил медицина в МУ – Варна, след това проведох множество специализации. Една от първите по-дълги беше в Израел през 2004 г. в продължение на една година в областта на асистираните и репродуктивните технологии и ендоскопската хирургия. Имам специализации също така в ИРКАД, Страсбург, Льовен в областта на гинекологичната ендоскопия.

 

Кои практики от техния опит приложихте у нас?

Когато се завърнах от специализацията си в Израел, множество неща приложихме в рутинната АГ-практика, на първо място някои ендоскопски операции, лапароскопии, хистероскопии, които се прилагаха в България, но много по-рядко, и то само на някои отделни места. Като цялостна визия за развитие в акушерството и гинекологията също нашият опит се обогати много, особено в Израел. Защото там, както знаете, медицината и в частност асистираните репродуктивни технологии, са доста развити и се конкурират напълно със Съединените щати, та даже в някои области са по-развити в Израел.

 

Лечебното заведение, на което сте управител, не е просто една Варненска болница, а такава със значение за цяла Североизточна България, особено в сферата на неонатологията. По време на пандемията споменахте, че имате нужда от респиратори от висок клас, набавихте ли подобни вече? Или продължава дарителската акция и тепърва ще се купуват?

Да, както някои други лечебни заведения в тази пандемия от коронавирус, има доста големи разходи в областта на дезинфектанти, ръкавици, маски и други консумативи. В тази връзка нашите дарители никога не са ни отказвали, а даже са ни помагали.

 

Владислав Николов от кампанията “Аз вярвам и помагам” за събиране на пластмасови капачки е ваш редовен сътрудник в закупуването на нова апаратура. През 2020 г. с какво обогатихте базата?

Тази инициатива е не само за нашата болница, а и за други лечебни заведения. Ежегодно от “Аз вярвам и помагам” ни съдействат с техните акции и набраните дарителски средства. За периода 2019-2020 г. сме получили ламинарен бокс, реанимационна маса, стерилизатори, ЕКГ-апарати, пациентски монитори и едно модерно родилно легло. Това е специално от Сдружение “Аз вярвам и помагам”. Инициативата има не само чисто хуманен и дарителски характер, а и възпитателен. В крайна сметка подрастващите и младите хора се възпитават към събиране на пластмаса и опазване на околната среда.

 

Факт е, че въпреки коронавируса, имаше акции и тази година, при които се събраха 25 тона капачки. Какво конкретно купихте с дарените средства?

Последното ни дарение беше за ЕКГ-апарати, стерилизатори, ламинарен бокс и няколко пациентски монитора за целите на неонатология, както и за целите на реанимация. През изтеклата 2019 г. и в началото на 2020 г. сме получили от други частни дарители респиратор за възрастни хора, респиратор за новородени и кръвно-газов анализатор, които са особено важни апарати като цяло за нормалното функциониране на едно лечебно заведение. Ежегодно ни помага и Холандският фонд, който е дългогодишен партньор на болницата и дарява множество апаратура, консумативи и реанимационни легла.

 

Вие сте мениджър вече четвърта година, ако не се лъжа. Какво постигнахте и към какво продължават да са насочени Вашите усилия? Факт е, че наскоро през месец юни открихте параклиса “Свети Стилиан Пафлагонийски” и външен асансьор.

От 2016 г. съм управител на АГ-болницата. За този период от тогава до сега заедно с моя екип постигнахме много. Реновирахме болницата, чиито сграден фонд бе морално остарял. Повече от 15 години не беше правен ремонт, обновихме покривните конструкции и сградата. Закупи се доста специализирана апаратура и се осигуриха дарителски акции. Завърши се външният асансьор преди няколко месеца – една инициатива, която беше стартирала преди 8 години и най-накрая се реализира успешно. Болницата имаше огромна нужда от такъв асансьор с цел транспортиране на пациенти в лечебната ни практика. Храмът ни “Свети Стилиан Пафлагонийски”, който наскоро открихме в двора на болницата, е дарен от Варненската митрополия със съдействието на митрополит Йоан. А средствата за ремонт на болницата и за изграждането на външния асансьор са отпуснати от Община Варна, за което изказваме благодарност.

 

Какво друго бихте искали да постигнете по време на своето управление?

В такава голяма болница, която е единствената в Североизточна България и единствената извън столицата, специализирана АГ-болница, нуждите са ежедневни, предвид спецификата ни на работа, апаратурата се амортизира и непрекъснато идват нови предизвикателства. Така или иначе ние обслужваме цяла Североизточна България, не само в АГ-патологията. При нас се намира единственото специализирано отделение по неонатология с трето ниво на компетентност. При нас се лекуват преждевременно родени деца с екстремално ниско тегло и други здравословни проблеми.

 

Сега кое е най-малкото бебенце в неонатологията?

По принцип от първи януари до края на юли родените деца в нашата болница деца са 1178, като най-малкото успешно лекувано и изписано е 700 грама от началото на годината, а от началото на извънредното положение най-малкият пациент бе 940 грама.

 

Съотношението момичета-момчета какво е? На 1 юли се роди момченцето, което закръгли цифрата хиляда на родените при Вас деца. Какви са тенденциите през 2020 г.?

За 2019 г. родените момичета са били 1003, а момчетата – 1015, има лек превес на момчетата, но сега от началото на годината родените момичета са 603, а момчетата – 575. В момента са повече момичетата, но е рано все още за крайна статистика.

 

И като заговорихме за бебета, наясно сме, че в АГ-болницата във Варна Медицинският център по асистирана репродукция е един от водещите по успеваемост в страната. Кой не е чувал за проф. Козовски, за д-р Александров, за д-р Кисьов и въобще за целия екип. Как работи центърът според Вас сега? През последните години съществува и Общински фонд за подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. Увеличават ли се напоследък случаите, дошли да потърсят помощ при Вас?

Медицинският център по асистирана репродукция е един от най-старите в България. Той е основан 1995 г., негови основатели са проф. Козовски, доц. Маркова и майка ми д-р Чернева. Центърът работи успешно и неслучайно през 2000 г. е награден с престижната награда “Медик на годината”. Престижна награда за постижения в медицината. Едно от големите постижения при нас е първото в България „те-се“ през 1998 г. Това всъщност е тестикуларна спермална екстракция – манипулация, която се осъществява при тежък мъжки стерилитет. Настъпилата бременност след тази процедура се случва за пръв път в България, именно в нашия ин-витро център, който има отлична колаборация с болницата.

 

И не само с болницата, а и с Община Варна през последните години. Знаем, че се отпускат средства за двойки с репродуктивни проблеми.

Да. Много успешно работи този Фонд. Общинският Фонд ин-витро функционира адекватно и много общини в България са получили опит от нас.

 

Какви са Ви наблюденията, увеличават ли се двойките с репродуктивни проблеми?

Да. В последното десетилетие се увеличават инфертилните двойки, но не само в България, а и в световен мащаб. Това се дължи на ред причини. Една от тях е, че все повече жени отлагат раждането на първо дете за след 35 години. Първо се реализират кариерни развития, а репродуктивните планове са оставени за по-късно във времето. Има и други типично специфични медицински причини, като увеличаване на дела на сексуално-трансмисивните инфекции, в частност гениталната хламидиаза. И въобще съвременната урбанизация и начин на живот оказват влияние в някои отклонения при спермограмите на мъжете. Средно около 10-12 процента в световен мащаб се среща инфертилитетът. За последните 15-20 години има ръст на инфертилитета.

 

През 2016-2018 г. оглавявате Българската асоциация по стерилитет. Какви промени настъпиха по Ваше време във Фонда за асистирана репродукция?

Да. Заедно с фондация “Искам бебе” и със специалисти по репродуктивна медицина постигнахме много – реимбурсиране на четири ин-витро опита, финансова помощ за двойките с онкологични заболявания и др.

 

Вие сте от лекарите, които сте най-близо до създаването на живота? Чувствате ли се близо до Бог?

Ние наистина сме докоснати от една божествена искра. Първи виждаме тайнството на раждането на живота! За мен това е най-голямата награда. Над хиляда деца са родени при мен, има и кръстени с моето име, в знак на благодарност. Една от най-големите награди за мен е, когато видя дете в ръцете на двойка, при която е имало дългогодишен стерилитет.

 

Изключвате ли си телефона? Как релаксирате?

С риболов, хоби от ученическите ми години, взаимствано е от моите родители. Хоби за уединение и релакс.

 

Професор Ковачев, наскоро излезе от печат последният Ви специализиран труд в репродуктивната медицина, ще ни кажете ли нещо повече за него?

Да, действително преди около месец излезе от печат последното трето издание на моята книга със заглавие „Асистирани репродуктивни технологии (АРТ). Усложнения и съпътстващи проблеми. Ендоскопски методи в репродуктивната медицина”. Вече е налична в книжарниците за специализирана медицинска литература, също така се разпространява и онлайн от издателска къща „Стено”.

 

За кого ще представлява по-голям интерес?

В книгата се разглеждат проблеми от съществено медико-социално значение, а именно инфертилитетът при млади семейства. На фона на отрицателните демографски показатели в страната, тази разработка допълва съществена празнина в специализираната литература в областта на репродуктивната медицина. Трудът ще бъде от съществена полза в теоретичното и практическото обучение на млади специалисти по Акушерство и гинекология, специализанти и студенти с повишен интерес към АРТ.