БНТ, Денят започва, 27.03.2014 г.

Добра новина за семействата с репродуктивни проблеми в Благоевград. Всички двойки, подали документи по програмата за ин витро процедури в Общината, ще получат финансиране. За първи път общинските съветници отпускат близо 170 хиляди лева от бюджета за здравните процедури.

През какви трудности преминава едно семейство по пътя на ин витро зачатието разказва Боряна Черганова в “Денят започва“.

За трета поредна година Общината помага на семейства с репродуктивни проблеми. За първи път, обаче, има толкова много желаещи да получат финансиране за ин витро процедури. 46 семейства са подали документи до този момент и ще получат по 3750 лева. Общината е една от малкото в страната, която позволява с тези средства да се направят и изследванията преди самата процедура.

“С тези средства в никакъв случай не покриваме изцяло процедурата, при всички положения ще има и доплащане от двойките. Парите се дават по банкова сметка на клиниките, самите родители и самите двойки не получават пари на ръка. Това е гаранция, че няма да се злоупотребява със средствата”, обяснява д-р Огнян Чилев – председател на Kомисията по здравеопазване към Общинския съвет в Благоевград.

За семейството на доктор Владимир Пандев от Благоевград ин витро процедурата се оказва единственият възможен начин да имат дете.

“Направихме три процедури – много тежки, много драматични, защото всяка нова процедура е с очакване за дете и когато това не се случи, ти изпитваш чувството, че си загубил такова и подходът ти към всяка следваща процедура е с повече неверие”, разказва той.

Въпреки че шансовете били минимални след третия опит, доктор Пандев и съпругата му Надя успяват да получат най-големия подарък в живота си – дъщеричката Виталия.

“Когато детето се роди, разбираш, че си обичал толкова малко, че не си разбирал какво е това обич. Тогава разбираш, че цялата тая мъка, всичките тези страдания са имали смисъл”, споделя д-р Пандев.

Всички двойки, които занапред ще кандидатстват по програмата, трябва освен да имат доказан здравословен проблем, поне единият партньор да е жител на Благоевград и да си е плащал данъците. До три пъти семействата имат право да подават документи за финансова помощ от общината, обясниха експертите.

Видеото вижте ТУК