Държавният фонд „Ин витро“ ще финансира съхраняването на генетичен материал на онкоболни жени, за да могат след лечението си, да запазят възможността да станат майки
 
Онкоболни жени до 35 години вече ще могат да съхраняват свой генетичен материал за ин витро процедури. Това ще позволи на следващ етап те да осъществят своето родителство. Това бе съобщено пред представители на медиите вчера (20.10.2017 г.) от зам. министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков по време на брифинг в Министерството на здравеопазването с участието на Мария Янева, председател на фондация „Искам бебе“. 
 
Предложението за отпускане на държавно финансиране за запазване на генетичен материал на онкоболни жени беше внесено от председателя на „Искам бебе“ Мария Янева още на 27 септември като официално писмо до Министерски съвет и Министерството на здравеопазването. Писмото съдържа също предложения за подобряване работата на Центъра за асистирана репродукция и е подкрепено от фондация “Една от 8” с председател Нана Гладуиш и “Движение за национална кауза” с председател Андрей Арнаудов.   
 
Критериите за включването на страдащите от онкологично заболяване жени в процедурите са строго дефинирани и съобразени с медицинските показания на всяка от пациентките. „Онкокомитети към лечебните заведения ще се произнасят за напредналостта на заболяването и за перспективите“, посочи зам.-министър Мирослав Ненков и уточни, че финансирането ще бъде безлимитно.
 
„Досега ние буквално намирахме средства да решаваме този генерален обществен проблем, чукайки от врата на врата. Радостно е, че срещнахме разбиране от страна на здравното министерство. Това е една победа за хората с онкологични проблеми“, коментира председателят на Фондация „Искам бебе“ Мария Янева.
 
Проектът за правилник на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР) предвижда още жени, чиито яйчници заради медицински показания не могат да бъдат стимулирани, или не отговарят на стимулация, да имат право на четири пункции за добиване на яйцеклетки. Освен това се намаляват сроковете за получаване на заповедите за одобрение, като вече ще се чака до 2-3 месеца.
Данни за успеваемостта на всяко от лечебните заведения, осъществяващи инвитро процедури, ще бъдат публикувани на електронната страница на Фонд инвитро.
 
Дава се възможност на двойки, при които единият партньор има генетично заболяване или хромозомна мутация, да получат шанс за здраво дете чрез инвитро процедури.
 
Фондация “Искам бебе” благодари за ползотворната работа в комисията към Министерството на здравеопазването!
 
*сн. Министерство на здравеопзването
 
Тук можете да прочете текста на официалното писмо на фондация “Искам бебе” с предложенията за промени в Правилника на дейността на ЦАР, адресирано до Министерски съвет и Министерството на здравеопзаването на 27.09. 2017 г.: