До 31 март в деловодството на община Търговище ще бъдат приемани заявления на желаещи да кандидатстват за финансиране от местния фонд „Ин витро“ двойки с репродуктивни проблеми. Това съобщи координаторът на „Искам бебе“ за Търговище –  Невена Стоянова. 
 
В края на февруари месец общинският съвет гласува промени в Наредбата, регламентираща приема на документи, с цел да бъде улеснен достъпът на кандидатите. Новите правила предвиждат отпускане на средства за един опит ин витро в рамките на текущата календарна година, като в същото време не се ограничава правото за кандидатстване в държавния фонд “Ин витро” с условието да не се финансира една и съща процедура. 
 
Промените записани в наредбата гласят още, че ако кандидатите надвишават планирания за финансиране от местния фонд „Ин витро“ брой двойки, то с предимство ще бъдат тези, които не са ползвали държавно подпомагане и до момента не са получавали средства от общинската програма. Общинарите са гласували също приемът на документи да бъде два пъти в годината – през март и през септември.
 
Припомняме, че общинският фонд „Ин витро” в Търговище бе създаден в края на 2012 г., като на следващата година, от програмата се възползваха общо 12 двойки, всяка от които получи 2 500 лв. за лечението си. В края на месец януари т.г. местният парламент гласува общинският бюджет отново да задели 30 хиляди лева за подпомагане на хора с репродуктивни проблеми от региона.