Проф. д-р Атанас Щерев на 75: призван да дарява живот

„Постигането на една цел изисква много усилия. Трябва да се жертваш, трябва да работиш, трябва да се потиш, трябва да се лишиш от много неща, за да постигнеш целта, която си набелязал“. Проф. д-р Атанас Щерев.

 

Проф. д-р Атанас Щерев е роден на 3 април 1945 г. в семейство на лекари и учители. Израства в Стара Загора. Потомък е на български бежанци от с. Балъкьой и с. Голям Дервент, Беломорска Тракия, днешна Гърция. Завършва висше медицинско образование в Медицински университет – София през 1969 г. През 1975 г. добива специалност по акушерство и гинекология, а по-късно квалификация по репродуктивна медицина и асистирани репродуктивни технологии. В следващите години доц. Щерев специализира в множество авторитетни международни клиники – Института по експериментална ендокринология и химия на хормоните, Москва, в Институт по стерилитет, Виена, Австрия при проф. Файтингер, в Университетска болница, Мюнстер, Германия при проф. Нишлаг, в  UCSD, Сан Диего, САЩ в групата на проф. Самуел С.С. Йен и др. Проф. Атанас Щерев е известен като „бащата на инвитрото” в България.

 

Напредък

В изминалите почти три десетилетия от приложение на технологията у нас той допринася изключително много за напредъка на българската репродуктивна медицина. Не бива да се пропуска и ролята му за развитието на модерното акушерство и гинекология у нас. През своя над 45-годишен активен трудов стаж той е бил преподавател и личен учител на стотици лекари. Автор и съавтор е на редица учебници. Утвърдил се е като учен с многобройни участия на интернационални научни форуми и със стотици публикации в областта на репродуктивната ендокринология, акушерството и гинекологията в престижни български и международни издания. Известен е и като лекар, приложил за първи път в лечебната практика в страната ни нови оперативни техники, гинекологични манипулации и терминологични нововъведения.

 

Мечта

Следвайки своето призвание да дарява живот, през 2003 г. проф. Атанас Щерев сбъдва мечтата си и открива собствена специализирана АГ болница – Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Днес лечебното заведение е развито в многопрофилен медицински комплекс за семейно здраве. В него се предлагат пълни грижи по линията „семейно планиране – женско и мъжко репродуктивно здраве – зачеване – проследяване на бременност – раждане – следродилна рехабилитация – педиатрично проследяване – специализирани медицински прегледи за цялото семейство”. Комплексът разполага с разширен диагностично-консултативен блок със специализирани кабинети по педиатрия, ендокринология, урология-андрология, превантивна медицина и гинекологична онкопрофилактика, мамология, неврология, физиотерапия и рехабилитация и др. В своята болнична част Медицински комплекс „Д-р Щерев” разполага с отделения по акушерство, по оперативна гинекология с фокус към ендоскопската хиругия и по асистирана репродукция. Специално внимание е отделено и на развитието на регенеративната медицина – в комплекса са обособени високотехнологични специализирани крио помещения и лаборатории за научни проучвания и практическо приложение на стволови клетки.

В екипа на проф. Атанас Щерев днес работят репродуктивните специалисти проф. Таня Тимева, д-р Даниела Савова, доц. Мария Юнакова, доц. Петя Андреева и д-р Гинка Ганева. В екипа му са още десетки акушер-гинеколози, специализирани в различни направления на женското здраве.

 

 

Първото „бебе в епруветка“

През 2020 г. се навършват 32 години от първата успешна инвитро процедура в България. Първото „бебе в епруветка” у нас се появява на бял свят през 1988 г. благодарение на екипа на проф. Атанас Щерев. През изминалите над три десетилетия асистираните репродуктивни технологии са помогнали на хиляди български семейства да сбъднат мечтата си да станат родители. По последни данни всяка година между 5 и 7% от бебетата, които се раждат у нас, са заченати вследствие на процедура по асистирана репродукция.

Първите постигнати „бебета в епруветка” са дело на проф. д-р Атанас Щерев и ползотворната му съвместна работа с биолога проф. Илия Ватев и акушер-гинеколозите д-р Йосиф Димитров, д-р Валентин Лачев, д-р Владимир Янков и др. Приложението на инвитро методиката в България е белязано в началото от много трудности, като отсъствие на практически опит, липса на специализирани консумативи, недостиг на качествено оборудване и апаратура и др.

 

Проф. Щерев си припомня как той и неговите колеги постигат огромен напредък чрез упорит труд, чрез запознаване от публикации с опита на западните пионери на инвитро лечението, чрез голяма доза сърцатост и иновативност за сглобяване на необходимия инструментариум често от подръчни материали. През 1987 г. се поздравяват с първите бременности след успешни инвитро процедури, децата от които се раждат през следващата 1988-ма. Все пак, успешните случаи в първите години от приложението на технологията у нас са 3-4 годишно, докато в момента само в Медицински комплекс „Д-р Щерев” са стотици ежегодно.

 

Възможност

Благодарение на пионерското усърдие, находчивостта и упоритостта на проф. Щерев, в наши дни инвитро методиката вече е наложена в България като успешна възможност за лечение на безплодие, съобразно най-високите европейски и световни стандарти. Спомняйки се за първите процедури у нас, „бащата на инвитрото“ казва: „Днес е възможно от епителни клетки да се направи яйцеклетка или сперматозоид, или пък да се създаде поколение от генетичен материал на трима родители, за да се избегнат определени аномалии. Това са свръхнови и експериментални технологии. Повечето хора се съмняват в тях, точно както не вярваха и в инвитро оплождането в зората на неговото приложение у нас през 1982-84 г. Днес обаче в световен мащаб вече са родени милиони бебета, благодарение на инвитро методиката.“

 

Юбилей

Тази година отбелязваме не само 32 години от раждането на първото инвитро бебе у нас, но на 3 април „бащата на инвитрото“ в България празнува своя 75-годишен юбилей. В своята професионална кариера проф. д-р Атанас Щерев допринася изключително много за развитието на акушерството и гинекологията у нас и най-вече на българската репродуктивна медицина. Достатъчно е да се спомене, че 80% от специалистите, работещи модерните асистирани репродуктивни технологии в страната ни, са обучени лично от него, а останалите репродуктивни специалисти са подготвени от негови ученици. Проф. Щерев и неговият екип полагат основите на модерното лечение на безплодието в България с внедряването на най-иновативните методи и технологии, даващи надежда за постигане на радостта от зачеването и раждането на дете дори и на безнадеждните случаи. И днес, повече от три десетилетия след първата успешна процедура у нас, Медицински комплекс „Д-р Щерев“ остава лидер в прилагането на инвитро методиката в България.

 

Иновациите не спират

През 2014 и 2015 г. в Медицински комплекс „Д-р Щерев” за първи път в България бяха приложени три иновативни методики, които дават шанс за спасяването на бебетата още преди раждането им – фетална лазерна хирургия, вътреутробна операция на плод с поставяне на балон катетър и вътреутробно кръвопреливане на плод. Въпреки трудностите, бременностите завършиха успешно и днес семействата се радват на живи и здрави новородени. Интервенциите се извършват от ръководителя на сектора по фетална медицина в болницата д-р Петя Чавеева – първият български специалист, преминал през няколкогодишно систематично обучение по фетална медицина и миниинвазивна фетална хирургия с лазер.