NOVA News, “Твоят ден”, 23.02.2023 г.

Над 20 млн. лв. стрували изследванията за яйчниковия резерв на жените

Над 145 000 са двойките с репродуктивни проблеми в България. Това са явните числа. Има и скрити – на хора, които все още нямат партньор и не са решили да имат дете. Идеята ни е да се направи популационен скрининг. В клиниките по стерилитет сега са жени на възраст над 39 г. Средната възраст за държавна помощ (за ин витро процедури) е на жени на 38 – 39 години” – това заяви в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS Радина Велчева от фондация „Искам бебе”.

Идеята на фондацията е от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да поемат изследванията за репродуктивност. Според омбудсманa Диана Ковачева от Касата са заявили, че това ще бъде много скъпо. “За тези над 400 000 жени на възраст между 18 и 35 г., от Касата са изчислили, че изследването ще струва над 20 млн.”, каза Ковачева.

Очаква се да бъде приета идеята по преценка на личните лекари да се назначават изследвания за яйчниковия резерв, които, през направление, да бъдат поети от Здравната каса. „Ако искаме да дадем шанс на младите жени да имат деца, никоя цена не е висока”, категорична е Ковачева.

Гледайте целия разговор във видеото:

https://tinyurl.com/mrw7p9p4