Председателката на “Искам бебе” е сред 24-мата активисти в областта на правата на детето удостоени с отличието 
 
Вчера на тържествена церемония президентът Росен Плевнелиев удостои с Почетния знак на държавния глава 24 активисти в областта на правата на детето, сред които и председателката на фондация “Искам бебе” Радина Велчева. УНИЦЕФ – България е организацията отличена с Почетния знак. Той се връчва за изключителен принос и заслуги за утвърждаване, и защита на правата на децата в Република България, както и по повод 25-годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.
 
“На този ден преди 25 години светът за пъви път призна, че децата имат присъщи и неотменими права като възрастните – право на име, на гражданство, на свобода на мисълта и изразяване на мнението, право на закрила, и равни възможности” – заяви президентът Плевнелиев. До момента 194 държави-членки на ООН са ратифицирали Конвенцията за правата на детето. Те поеха категоричен политически ангажимент, не само да ги зачитат, но и да осигурят условия, те реално да се упражняват. Отбелязването на годишнината от приемането на този глобален договор е повод за равносметка за всяка държава за постигнатите резултати, за преценка дали успява да превърне тези стандарти за хуманизъм и човещина в реалност” – допълни президентът.
Росен Плевнелиев коментира също, че от присъединяването към Конвенцията до сега България е предприела редица последователни действия за закрила правата на детето като  визира действащото законодателство и успешното партньорство с неправителствените организации, които участват в политиките, свързани с правата на децата.
“Награждаваме 25, но застъпниците на правата на децата са хиляди”, продължава речта си президентът. “Да имаш сърце и да вярваш , че тези права са ненакърними и жизнено важни” – Росен Плевнелиев посочи като най-важни условия, за да станеш застъпник на правата на децата. “Сред нас са личности, които отглеждат деца като приемни родители. Отбелязваме ролята на журналисти, водещи общественици, предприели решаващи стъпки, за да се превърнат добрите идеи в работещи политики за правата на детето” – допълва президента.
 
Представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радочай, отбеляза в приветсвието си, че днес светът е по-добър за децата и припомня, че преди четвърт век “Ние нямахме интернет и мобилни устройства и въпросът днес е, как да си представим по-добър свят, с познанието, с напредъка в науката и инструментите, с които разполагаме сега”. 
 
Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата, говори от името на наградените като обърна специално внимание на основните проблеми при децата – бедност и неграмотност, базирайки се на изследванията на Уницеф. Той даде и пример за активната работа през годините, която е намалила броя на децата в домовете през 90-те от 30 000 на 4 000 днес. 
 
По повод годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на дететето отличията получиха: Велина Тодорова, Георги Богданов, Даниела Колева, Деан Колев, Деяна Димова, Ева Борисова, Ива Бонева, Иванка Николова, Кина Илиева, Мая Грозданова, Мария Найденова, Мария Недялкова, Милена Харизанова, Надя Шабани, Нели Петрова, Радина Велчева, Радосвета Стаменкова, Росен Коларов, Сабина Събева, Татяна Ковачева, Цвета Янева, Ани Салич,Биляна Мичкунова, Весела Банова и на Уницеф-България.