Фондация „Искам бебе“ внесе писмо до министерствата и Омбудсмана с предложение НЗОК да заплаща изследване за яйчниковия резерв на жените на възраст от 18 до 35 години. Това съобщи Радина Велчева, основател на „Искам бебе“ на 20 януари в Националния пресклуб на БТА при обявяването на съвместната информационна кампания на фондацията и БТА – „Бебе навреме“.

Предложението е изследването да бъде заплащано ежегодно за жените на възраст 18-35 години като част от здравния пакет, покриван от НЗОК. Друго предложение, направено в писмото, е НЗОК да заплаща и спермограма на мъже на възраст 18-40 години.

„Тази година фондация „Искам бебе“ ще финансира такива изследвания“, добави още Радина Велчева. “Оптимист съм, защото ние направихме така, че държавата да започне да дава пари за инвитро“, каза още Велчева и посочи, че се отделят 20 млн. лв. за инвитро процедури. „Сега, когато това е грижа и на държавата, и на местната власт, сме на едно от първите места в Европа по това, което правим заедно в помощ на бездетните двойки“, уточни тя.

Малко след внасянето на писмото фондация „Искам бебе“ получи подкрепа на предложението си от Омбудсмана – Диана Ковачева, която от своя срана изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, до вр. и.д. управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Йорданка Пенкова и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, в която предлага в пакета от здравни дейности, покривани от бюджета на касата, да бъдат включени и ежегодни изследвания за репродуктивността – при жените това е оценката на яйчниковия резерв, а при мъжете изследването на спермограмата.

“Искам бебе” получи и официален писмен отговор от Министерството на труда и социалната полтика, в който зам.-министър Надя Клисурска-Жекова изразява принипна подкрепа към предложението на фондацията.

Тук можете да видите участието на Радина Велчева – основател на “Искам бебе” и омбудсмана Диана Ковачева във връзка с писмото-предложение по покана на NOVA News:

https://tinyurl.com/mrw7p9p4

Вижте писмото-предложение на фондация “Искам бебе” до институциите: писмо_предложение–ИскамБебе

Вижте официалния писмен отговор на предложението от Министерството на труда и социалната политика: писмо_МТСП