До края на м. ноември двойки от Търговище, желаещи да кандидатстват за финансиране от общинския фонд „Ин витро“, могат да подават заявления в деловодството на общината. Новината съобщи координаторът на „Искам бебе“ за Търговище – Невена Стоянова.
 
От началото на годината до момента общо 9 са одобрените двойки, борещи се за бебе, чието лечение ще бъде финансирано със средства от местната програма „Ин витро“. С остатъка от бюджета ще бъдат подпомогнати семейства с репродуктивни проблеми, които кандидатстват до края на месец ноември.
 
Фонд „Ин витро“ – Търговище работи от началото на 2013 г. когато общината гласува Правилник за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми от региона. Според условията му, кандидатите могат да получат до 2 500 лева, като парите се отпускат за обезпечаване на медицински изследвания и медикаменти, съпътстващи ин витро процедурите. През тази година бюджетът на фонда беше увеличен като средствата за подпомагане на лица с репродуктивни проблеми вече са 40 000 лева.
За период от 4 години, с помощта на местния фонд, в Търговище са родени 6 бебета.