Превод от руски: Вероника Михайлова

 

Консултант: д-р Виолета Рилчева, дм, ендокринолог

 

По материали от: https://шпаковскаяцрб.рф/muzhskoe-zdorove/gerpes-na-polovom-chlene-u-muzhchin.html

 

Всички сме виждали прозрачни мехурчета на устните и зачервяване на кожата… Да си признаем, не е най-приятната гледка. Иронията обаче е в това, че такава картина лесно може да се появи и на пениса, причинявайки парене, нетърпим сърбеж и много рани. Всичко това се нарича генитален херпес. Откъде се появява това заболяване, как изглежда и как да се избавим от него?

 

Как се проявява болестта?

Херпесът е заболяване, причинено от вируса на херпес симплекс. Ако първият тип HSV-1 обикновено се локализира върху лигавиците на устата, очите и носа, вторият тип HSV-2 засяга лигавиците и кожата на гениталиите, кожата в областта на слабините.

Въпреки че съществуват два вида херпес, всеки от тях може да зарази гениталиите на мъжа.Чрез микротравми и разкъсвания на кожата и тъканите на пениса, вирусните частици попадат в тялото на мъжа и се натрупват в нервните влакна на поясния отдел на гръбначния мозък. Поради редица провокиращи фактори, херпесният вирус може да се активира и по нервните пътища отново да се върне на мястото на инфекцията, причинявайки сърбеж и обрив. КАРЕЗаразяванеНай-голяма е вероятността мъжа да се зарази по полов път, независимо от конкретния вид на акта – вагинален контакт, орален или анален секс.Носители на инфекцията могат да бъдат не само тези, които имат явни признаци на херпесна инфекция – обриви по кожата под формата на мехури, язви или рани, но и пациенти без признаци от 12-24 часа преди появата им. Ако сексуалният партньор е носител на вируса, но няма прояви и обриви по кожата, условно се счита за незаразен.Без съмнение можете да се заразите с генитален херпес чрез използването на общи предмети от бита – кърпи, спално бельо, но след като течността, съдържаща вируси, изсъхне, вирусните частици губят своята активност. Възможно е да се случи и автозаразяване – при мъже с херпесен обрив по устните чрез мръсни ръце да се прехвърли върху гениталиите. Рядко болестта се предава по вертикален път (от заразена майка към бебето).

Вирусът на гениталния херпес след заразяване остава в латентно състояние и повечето пациенти нямат клинични прояви, а симптоми на заболяване се появят едва при 10% от носителите.

Ето защо първият случай на проява на заболяването не може да се счита наистина за първи: половият акт рядко е истинска причина за инфекция, по-често това е само стимул за отслабване на защитните сили на организма и проява на вече съществуващо вирусоносителство на херпес.

 

Фактори

Появата на херпетичен обрив може да бъде провокирано от редица фактори:

 • отслабване на имунната система на мъжете;
 • други инфекциозни заболявания;
 • стрес и емоционален стрес;
 • хирургични операции;
 • пасивен начин на живот.

Към какъв лекар да се обърнем при подозрение за заболяване?

Много лекари смятат, че, заразявайки се с херпес, пациентът се обрича на постоянни и редовни обриви, които по никакъв начин не биха могли да бъдат излекувани. За съжаление, това мнение е разпространено и сред обикновените хора: често мъжете са сигурни, че щом веднъж са се заразили от тази болест, няма смисъл да се лекуват от нея. На практика обаче ситуацията е друга: подходящото лечение може дотолкова да отслаби вирусното заболяване, че да  няма рецидиви поне няколко години.

 

Усложнения

Освен това, неизлекуваната херпесна инфекция може да доведе до простатит, да се предаде на сексуалния партньор, или да е една от  причините за аборт или неуспешна инсеминация при двойката. Не забравяйте за тези неща, ако в бъдеще искате да имате деца и да живеете пълноценно! За да се опази  от вероятното усложнение на хроничното заболяване, мъжът трябва да се обърне към дерматовенеролог.

 

Обривът от вируса на херпеса причинява отслабване на имунната система, което означава, че консултацията със специалист по инфекциозни заболявания или имунолог няма да бъде излишна. Заболяването може да порази както кожата, така и лигавицата на пениса. В последната фаза на заболяването гениталният херпес на пениса изглежда като при последици от варицела (дребна шарка), отокът преминава, а зачервяване се установява само в областта на мехурчетата.

Гениталният херпес е хронично заболяване, макар и причинено от вирус, познат на много от нас. Как прогресира херпесът и какво ще направи лекарят, за да излекува пациента?

 

Ход на заболяването

При мъжете гениталния херпес се развива бързо и може да прилича по симптоми на настинка или грип. Температурата се повишава до 37-38 градуса, мъжът се чувства уморен и с главоболие, а върху пениса се появяват обриви. Лимфните възли в областта на слабините се уголемяват и е възможно да болят при палпиране. Тъканите около пениса по време на острия ход на херпесната инфекция обикновено сърбят много, болният може да усеща и парене.

Върху кожата на пениса се образува огнище на инфекцията: там тя се зачервява, подува се, сърби, а след няколко часа се покрива с мехурчета, пълни с прозрачна течност. Няколко дни след това мехурчетата се пукат, а на мястото им се появяват язви със светъл цвят, подобен на гной, и много болезнени при допир.

 

Ремисия

Настъпването на ремисия при мъжете трае доста дълго – до 2 седмици, като през този период язвите би трябвало да засъхнат, да се покрият с коричка – тогава се нормализират температурата и общото състояние на организма. За съжаление, сърбеж в областта на засегнатите тъкани може да се  наблюдава до самото възстановяване.

Лечение на херпеса

За да бъде излекуван херпесът и да се подобри състоянието на мъжа, се предписват различни лекарства, като например:

 

1. Антивирусни средства, активни срещу херпесни вируси в продължение на 14 дни.

2. Лекарства за повишаване устойчивостта на организма към инфекции и укрепващи имунната система. Приемът им също е 14-дневен.

3. За премахване на възпалението и отока на тъканите на пениса, на пациентите се предписват противовъзпалителни лекарства.

4. За отстраняването на общата клинична картина на заболяването се назначава симптоматична терапия: капки против хрема, прахчета за сваляне на температурата. Този вид лечение се прилага през първите дни на заболяването.

5. Върху главата на пениса и други засегнати от генитален херпес области, се прилагат кремове и мехлеми, а за намаляване на сърбежа се използват антихистамини под формата на мехлеми.

Профилактика на генитален херпес

Превантивните мерки срещу вирусната инфекция могат да бъдат разделени на две:

 • мерки за засилване на имунната защита;
 • мерки за предотвратяване на инфекция.

 

За да не поставяте здравето на близките си в риск, при рецидив на заболяването или дори при първи сигнали за болестта, е препоръчително да се избягва полов акт, както и да не се използват общи предмети от бита, както и немити ръце.

За съжаление, при повечето хора херпес вирусът понякога може да се активира без всички симптоми на болестта – обрив, сърбеж, влошаване на здравето. Поради тази причина сексуалният партньор трябва да бъде информиран за болестта.

 

Само с презерватив няма да можете да се предпазите от херпес: цялата кожа на човека се намира в рисковата група. Ако все пак половият акт е осъществен, но има съмнения за херпес при партньора, два часа след секса мъжът може да третира гениталиите и кожата си с разтвор на „Бетадин“, който след 15-20 минути да бъде отмит.

За укрепване на имунната система е необходимо редовно да спортувате, да водите активен начин на живот, да се храните правилно и да добавяте храни, богати на витамини в диетата. За да предотвратите появата на херпес обаче, това няма да е достатъчно. Ето защо използвайте презерватив, бъдете верни на дългосрочния си партньор и редовно се консултирайте с вашия лекар.

Причини за развитието на генитален херпес при мъжете

Главните фактори, които влияят отрицателно върху състоянието на имунитета, са:

 

 • Стресови ситуации. Психоемоционалното състояние може силно да повлияе на функцията на имунната система на човека, като намали способността му да се противопоставя на неразположенията.
 • Силно психическо натоварване – имунитетът е тясно свързан с дейността на централната нервна система.
 • Физически стрес. В резултат на силна физическа умора активността на имунната система намалява и за тялото става трудно да се бори с патогените.
 • Липса на витамини. Витамините играят огромна роля в прилагането на имунния отговор. Особено важни за имунитета са витамините с антиоксидантни свойства – A, C, E. Липсата на тези витамини води до значително отслабване на имунитета.
 • Неправилно хранене. Преди всичко става дума за липса на протеини, които снабдяват организма с всички необходими му аминокиселини и участват във формирането на хуморален имунитет.
 • Неправилен дневен режим. Поради неспазването на режима на работа и почивка възможностите на организма за възстановяване намаляват и на него му е трудно да се приспособи към постоянно променящите се условия.
 • Прием на лекарства, които намаляват имунитета. Към тях се отнасят цитостатици и стероиди.
 • ХИВ инфекция, СПИН. Поради нарущенията в имунните клетки, тялото губи способността си да се бори ефективно с инфекциите.

 

Всеки от изброените фактори може да провокира активирането на херпесния вирус в тялото на мъжа.

 

КАРЕ

Важно!

Пациентите трябва да знаят, че лечението на гениталния херпес никога не може да доведе до пълното премахване на патогена от тялото. Това се дължи на факта, че вирусни частици се съхраняват в нервната система, където имунните клетки и лекарствата не могат да проникнат.

 

Ако пациентът има голям брой обостряния през годината – шест или повече, му се правят периодични прегледи от венеролог. По време на прегледите му се предписват антирецидивна терапия и имуномодулатори. Тези лекарства постоянно потискат патогена и не му позволяват да започне възпроизвеждането си.

 Снимка: <a href=’https://www.freepik.com/photos/man’>Man photo created by pressfoto – www.freepik.com</a>