В рубриката ни за здравословното хранене отново ви срещаме с Мисис България Свят 2018 и Мисис Европейски съюз 2019 – ЯНА СРЕДКОВА – собственик и създател на марката Green Basket, която освен с качествените продуктиq набляга и на здравословните рецепти!
Яна е приятел на „ИСКАМ БЕБЕ“ от 2016 г. и кръстница на КАЛОЯН – едно от жадуваните деца на „ИСКАМ БЕБЕ“, което се появи на бял свят, благодарение на нейния дарителски жест и добро сърце!
Салата
Продукти:
100 гр. киноа
1 бр. авокадо
5 бр. домати чери
6 бр. маслини черни
80 гр. царевица
1 вр. пресен магданоз
1 щипка сол
1 щипка черен пипер млян
1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Сварете киноата в подсолена вода в съотношение 2:1 под капак.
В салатена купа нарежете чери доматите на половинки и авокадото на кубчета. Добавете сварената царевица на зърна (може и от консерва).
Киноата се изцежда и се добавя в салатата, заедно с маслините. Полейте със зехтин и разбъркайте добре. Овкусете със сол и черен пипер и поръсете с нарязани листенца магданоз.
Октопод
Продукти:
1 октопод, около 1 кг, пресен
1 морков
1 глава лук
1/2 ч.ч. бяло вино
черен пипер
риган (може да се добавят и дафинов лист, хвойна и целина)
сол
За дресинга:
½ ч.ч. зехтин
2-3 с.л. балсамов оцет
2-3 с.л. бял оцет
1 с.л. червен винен оцет
риган
мащерка
чубрица
сол
прясно смлян черен пипер
Приготвяне:
Почистете октопода и го измийте. Изрежете „окото”, което се намира в центъра и почистете от мастилената течност, ако има такава. Почистете от пясък или други полепнали елементи. Сложете в тенджера октопода. Добавете вода (малко над него), морков, лук, може и ½ ч.ч. бяло вино, черен пипер, риган, сол и една коркова тапа (по съвет на Ива). Ако се надига при варенето, може да го затиснете с купа или чиния. Сварете го до омекване, не трябва да се преварява, защото може да стане твърд. Проверявайте с вилица – като бодете трябва да влиза лесно, без съпротива.
Моят октопод тежеше 1 кг и се свари за 1 час.
Извадете го и отрежете пипалата, останалата част нарежете на едро.
Подгответе скарата: трябва да е силно загрята. Почистете добре скарата. Намажете я със зехтин. Изпечете октопода.
Разбийте в блендер: зехтин, балсамов оцет, бял оцет и червен оцет.
Полейте октопода с този сос и го поръсете с подправките, сол и прясно смлян черен пипер. Оставете за 10 минути, преди да поднесете.