В рубриката ни за здравословното хранене отново ви срещаме с Мисис България Свят 2018 и Мисис Европейски съюз 2019 – ЯНА СРЕДКОВА – собственик и създател на марката Green Basket, която освен с качествените продуктиq набляга и на здравословните рецепти!

Яна е приятел на „ИСКАМ БЕБЕ“ от 2016 г. и кръстница на КАЛОЯН – едно от жадуваните деца на „ИСКАМ БЕБЕ“, което се появи на бял свят, благодарение на нейния дарителски жест и добро сърце!

 

Салата

 

Продукти:

100 гр. киноа

1 бр. авокадо

5 бр. домати чери

6 бр. маслини черни

80 гр. царевица

1 вр. пресен магданоз

1 щипка сол

1 щипка черен пипер млян

1 с.л. зехтин

 

Начин на приготвяне:

Сварете киноата в подсолена вода в съотношение 2:1 под капак.

В салатена купа нарежете чери доматите на половинки и авокадото на кубчета. Добавете сварената царевица на зърна (може и от консерва).

Киноата се изцежда и се добавя в салатата, заедно с маслините. Полейте със зехтин и разбъркайте добре. Овкусете със сол и черен пипер и поръсете с нарязани листенца магданоз.

 

Октопод

 

Продукти:

1 октопод, около 1 кг, пресен

1 морков

1 глава лук

1/2 ч.ч. бяло вино

черен пипер

риган (може да се добавят и дафинов лист, хвойна и целина)

сол

 

За дресинга:

½ ч.ч. зехтин

2-3 с.л. балсамов оцет

2-3 с.л. бял оцет

1 с.л. червен винен оцет

риган

мащерка

чубрица

сол

прясно смлян черен пипер

 

Приготвяне:

Почистете октопода и го измийте. Изрежете „окото”, което се намира в центъра и почистете от мастилената течност, ако има такава. Почистете от пясък или други полепнали елементи. Сложете в тенджера октопода. Добавете вода (малко над него), морков, лук, може и ½ ч.ч. бяло вино, черен пипер, риган, сол и една коркова тапа (по съвет на Ива). Ако се надига при варенето, може да го затиснете с купа или чиния. Сварете го до омекване, не трябва да се преварява, защото може да стане твърд. Проверявайте с вилица – като бодете трябва да влиза лесно, без съпротива.

Моят октопод тежеше 1 кг и се свари за 1 час.

Извадете го и отрежете пипалата, останалата част нарежете на едро.

Подгответе скарата: трябва да е силно загрята. Почистете добре скарата. Намажете я със зехтин. Изпечете октопода.

Разбийте в блендер: зехтин, балсамов оцет, бял оцет и червен оцет.

Полейте октопода с този сос и го поръсете с подправките, сол и прясно смлян черен пипер. Оставете за 10 минути, преди да поднесете.