Здравка Гергова е координатор и главен двигател на фондация ИСКАМ БЕБЕ за Северозападна България от 2016 г. Благодарение на нейните неимоверни усилия, до този момент успяхме да помогнем на над 150 двойки с репродуктивни проблеми, като организирахме безплатни консултации и прегледи с най-добрите специалисти по репродуктивно здраве от цялата страна. Здравка е преминала през тежкия път на безплодието и днес е най-щастливата майка на 4-годишната Калина.

 

Защо се реши да станеш част от ИСКАМ БЕБЕ, Здравче?

Именно Калина е причината да стана доброволец и да започна да помагам на хора с репродуктивни проблеми. През дългия ми и много труден път път към Калина, аз се справях сама, помагаха ми само най-близките. Едва след раждането осъзнах, че има хора, които помагат – за да споделяш, за да те разберат, за да има смисъл от всичко. Защото понякога искаме толкова много, че дори спираме да вярваме в добрия завършек. Хората като мен имат нужда от разбиране, съпричастност, време за преживяване и, разбира се, много финансови средства, за да успеят. Каквото и да си говорим, парите са важни и често лисата им ни кара да спрем. Слава богу, днес ние от ИСКАМ БЕБЕ срещаме постоянно по пътя си много добри хора, които са минали по нашия път, или просто разбират трудностите ни и ни подават ръка, за да сбъднем мечтата си.

 

Разкажи ни как стартира твоята дейност в Северозападна България?

Първият ни проект беше „Надежда пътува“, който стартирахме през август 2017 г., съвместно с МБАЛ „Надежда“. Целта на тази инициатива с продължение (проектът се реализира вече 3 поредни години) е да обхване хора с репродуктивни проблеми от най-засегнатия от демографската криза регион – Северозападна България. Започнахме от Видин с помощта на д-р Димитър Цветков от болница „Надежда“ в София.

 

Жадувана рожба

За да се случи „Надежда пътува“, зад ИСКАМ БЕБЕ застанаха нашите дарители – Цецка и Гроздан Караджови, които финансираха първоначалните изследвания на около 20 семейства. През лятото на 2018 г. се роди първото бебе от проекта – Емила, жадуваната рожба на мама Вили и татко Филип от Гложене.

 

Как продължавате да работите с доброволческата мрежа на ИСКАМ БЕБЕ към момента?

Изключително съм благодарна за отговорността, която проявяват и желаещите да се включват в доброволческите ни инициативи, и местната власт, и дарителите. Още през 2018 г., съвместно с Община Козлодуй, направихме редица положителни промени в работата на общинската програма за подпомагане на двойки с проблемно забременяване. Отново организирахме безплатни прегледи и информационни срещи на семействата с добри лекари и психолози. А през септември 2019 г., съвместно със сърцатия екип на „ЕлБи Булгарикум“ ЕАД, проведохме кампанията „Дари надежда за повече детски усмивки“. Заедно с тях осигурихме средства за предварителни изследвания и процедури на 15 двойки от Видин.

 

Екипът на ИСКАМ БЕБЕ в Козлодуй номинира кмета на града за Годишната награда на фондация „Искам бебе“ АНГЕЛСКО СЪРЦЕ. Как се сработвате на местно ниво?

Мога с високо вдигната глава да споделя радостта си от едно уникално за района събитие – именно в Козлодуй открихме първия и единствен офис на фондация „Искам бебе“ в Северозападна България. Той е предоставен за безвъзмездно ползване от община Козлодуй и огромната заслуга за това е на кмета г-жа Маринела Николова. На откриването на офиса на ИСКАМ БЕБЕ в Козлодуй присъства д-р Явор Малинов, който консултира безплатно 15 двойки от региона. Събитието беше посетено от десетки гости и приятели на нашата организация.

 

Програми

Благодарение на усилията на доброволческата активна мрежа на ИСКАМ БЕБЕ, към момента в по-голямата част от общините в Северозападна България има действащи програми „ИН ВИТРО“ с определен бюджет и са в готовност да подпомогнат хора с репродуктивни проблеми, при възникнала необходимост.

 

В Северозападна България се случи и още едно чудо. Миналата година се откри първият по рода си Кабинет по репродуктивно здраве, в който безплатно се консултират двойки от региона. Как се случи това?

След годините, преминали в срещи, разговори и преживявайки всяка една съдба, аз самата знам много за родния си край. Имах желание за промяна и знаех, че е дошъл моментът за нещо ново и различно. Така се роди идеята за Кабинет по репродуктивно здраве.

Враца е градът, когото аз безкрайно много обичам и виждам как се възражда и променя изцяло, а градоначалникът му Калин Каменов е млад, амбициозен и най-вече човек с огромно сърце, приятел на каузата на ИСКАМ БЕБЕ и верен помощник за доброправене. Поради тази причина, споделих с него и Денислав Георгиев за идеята да направим нещо в полза на хората с репродуктивни проблеми от целия регион. Целият екип на Община Враца се впусна с много желание в това начинание.

 

Благодарности

Тук е мястото да благодаря на Таня Видова и Ива Станчева. За по-малко от месец, старият и неприветлив кабинет се превърна в Кабинет по репродуктивно здраве – място за сбъдване на мечти и надежди. Огромна е благодарността ни към Лидия Тъмнишка и Илиян Цветков от „Инекс Трейд“ ЕООД, които направиха абсолютно безвъзмездно ремонта на кабинета и въвлякоха още много хора и фирми в това начинание: мебелен магазин „Роси“, „Арт Инженеринг“ ЕООД и „Бърцеф“ ЕООД. Ивелина Кръстева – доброволец на ИСКАМ БЕБЕ, участва активно в самата организация по откриването на кабинета и съвместно с безвъзмездното участие на фирмата за украса „Игъл Трейдинг“, „НЛМД – Хотел Мира“, „Беана-Враца“ и „Златен Рожен“ – с. Капатово, направиха истинско светско събитие. Благодарим на Врачанския митрополит Григорий за това, че ни благослови и напълни сърцата ни с вяра! Благодаря и на всички над 200 гости, които дойдоха, за да ни подкрепят!

 

Медици

До този момент лекарите, които идват регулярно в кабинета, за да консултират безплатно, са: д-р Йосиф Димитров, д-р Явор Малинов, д-р Николай Ковачев и д-р Добринка Гинчева. Предстоят консултации с д-р Георги Николов, д-р Таня Янакиева и ин витро център „Селена“. Всеки специалист по асистирана репродукция, който има желание да помогне, е добре дошъл.

 

Подкрепа

Община Козлодуй е малка по размери, но бюджетът, отделен за двойки с репродуктивни проблеми, е 20 000 лв. И в случай че има нужда, ще бъде актуализиран така, че да не остават хора, на които не е помогнато.

Както вече споменах, г-жа Маринела Николова и екипът й ни дадоха възможност да имаме място, на което да се срещаме и разговаряме. Винаги когато има въпроси и нерешени проблеми, г-жа Николова е в помощ на организацията ни. Младежите от ОДМП приеха каузата ни присърце и вече няколко пъти организират събития и базари в полза на ИСКАМ БЕБЕ.

Тук срещнах приятели и съмишленици в лицата на мото клуб „Ядрените“ и приятелски клуб „Choppers Kozloduy”. Подрепа и разбиране получаваме от АЕЦ „Козлодуй“ и женската структура на електроцентралата.

 

Партньорство

Малко са кметовете в Северозападна България, които не проявяват разбиране и желание за работа в посока поощряване на раждаемостта и подпомагане на хора с репродуктивни проблеми. Изградихме прекрасни отношения с кметовете на повечето общини. Те разбират колко е важно да помагат, за да се родят желаните деца на Северозападна България, защото ние живеем в региона с най-високо ниво на безработица, най-ниска раждаемост и продължаващ процес на обезлюдяване.

Специални благодарности на кметовете на: Кула (д-р Владимир Владимиров), Кнежа (г-н Илийчо Лачовски), Лом (д-р Георги Гаврилов), Монтана (г-н Златко Живков), Вършец (г-н Иван Лазаров) и с. Ружинци (г-н Александър Алексанров).

Към настоящия момент, с общи усилия и много работа са родени повече от 40 деца, които ние от „Искам бебе“ и лекарите с големи сърца доведохме в домовете на отчаяни хора от Северозападна България.

Всичко това нямаше да бъде реалност и без доброволците ни, които никога не се колебаят да помагат, а именно: Светослав Спасов, Галина Станиславова, Красимир Георгиев, Синора Сашкова, Елеонора Золина, Елеонора Никифорова, Ина Даскаловска и други.

 

Радвам се и съм благодарна, че „Икономедия“ и в. „Капитал“ забелязаха случващото се в Северозападна България и отделиха място за нас в престижното издание „Алманах на иновациите в медицината“. Това е висока оценка, която не съм очаквала, но ми дава надежда, че хубавото тепърва предстои и ще се родят още много желани деца на България!

 

Текст под снимката на страница 15:

 

Десислава Николова от в. „Капитал“ представя „Алманах“-а с участието на „Искам бебе“