Визитка

Георгия Кирилова е студент по специалност „Икономика и бизнес икономика“ в Erasmus University Rotterdam, Нидерландия. Още от ученичка в гимназията, тя вярва, че всеки има потенциал да постигне страхотни неща, стига да има желание. Мотото на Георгия е: „Бъди активен, промени света!“, а нейната дейност подтиква към амбициозност и мотивирано социално присъствие. Участвала е в различни младежки проекти в Испания (Барселона), Турция и България. Носител е на множество награди, сертификати и стипендии. В университета е член на 3 комитета, като дизайнер, организатор на събития и блогър, разпространяващ мотивиращи истории за успешни start-up проекти.

 

Това, което се случва в момента, не само в една държава, а в целия свят, е невиждано, нечувано, непредвидено и до определена степен – стряскащо и мистериозно. В подобни  моменти ние, хората, подбудени от липсата на информация и сигурност, сме склонни към нетипични реакции. Паниката и страхът се вселиха в нас и станаха част от ежедневието ни. Сега вече живеем заедно с тях, те са наши неканени гости за неопределен период от време.

Повечето хора страдат от липсата на свобода, неспособност да се пътува и затвореното социално общество. Светът е затворен. И сякаш всичко е спряло. Чува се звукът от една-две коли, детските площадки са празни, а пред магазините се вият опашки от хора, които се пазят един от друг. Хората пазаруват, сякаш няма утре. Тази ситуация повлиява различно интровертите и екстровертите. Тези, които в момента не могат да излизат и да се забавляват, страдат, а за останалите това е подарено време за неща, които дълго време са отлагани.

 

Нов свят

Истината е, че с преминаването в онлайн пространството преоткриваме нов свят. Свят, пълен с възможности. Въпросът е дали сме готови да отворим съзнанието си и да погълнем колкото се може повече от този извор на знания.

Ако се чудите какво да правите с цялото това свободно време и имате предостатъчно от него за себе си, значи не го оползотворявате правилно…

 

Щафетата е в нас, хората. Имаме цял океан, в който да намерим правилната лодка. Възможностите за затвърждаване на нашите знания, за разширяване на потенциала ни, за придобиване на нови умения, са безкрайни. Всеки човек, жаден за иновации, за нещо ново, за успехи, за натрупване на опит, трябва да се научи да плува правилно, за да достигне до своята лодка.

 

Искаш да си успешен? Давай! Направи го сега!

Развивай се. Отвори се към света.

 

Позволено ти е да си „откраднеш“ малко информация, опит, нюх, мотивация и да ги приложиш в нещо твое, в кауза или желание…, та дори мечта!

Повярвай в себе си, във възможностите си и намери правилното място за развитие. Намери нещо, в което вярваш, и дай всичко от себе си. А какво по-прекрасно време от подареното ни време сега. Може да изглежда, че времето е спряло, но определено светът ще мине и през това. Въпросът е какви ще бъдем ние, след като всичко отмине.

 

Затварям очи и си представям как всички ще сме по-добри, по-човечни, променени. Но защо ли си мисля, че когато ги отворя, нищо няма да се е различно. Промяната не би следвало да е породена от кризисни ситуации и от конкретната пандемия. Промяната трябва да започва от нас самите – от начина, по който живеем, до начина, по който мислим. Поради тази причина не можем да очакваме хората да са променени след тази ситуация, ако те сами не се отворят и не бъдат готови за промяна.

 

Промяна вътре в нас

В последните години се наблюдава една специфична тенденция при нас, хората. Ставаме все по-егоистични и затворени. Превърнали сме се в едно консуматорско общество, което е забравило как да бъде човечно, как да общува и как да не мисли само за себе си. На мен лично такъв свят не ми харесва. Мечтая за едно по-отговорно общество, което мисли за хората около себе си, за съседите си, за хората, с които се среща, и за света като цяло. Има толкова възможности за даряване, за доброволчество, за полезни обществени дейности. Но защо се сещаме за тях, само когато сме в извънредно положение?

 

Защо се сещаме за хората в нужда, когато ги дават по телевизията? Не можем ли да бъдем малко по-съвестни всеки ден?

 

С настъпването на COVID-19 бизнеси по целия свят взеха решение без колебания да преустановят работната си дейност, с цел включване в борбата с вируса. Повечето от тях целят да помогнат на хора в нужда, а други улесняват потока от информация. Успешни примери са компании, които се преобразяват в доброволчески сайтове, целящи да свържат хора в нужда с такива, които имат желание да помогнат. Доброволчеството е тема, за която не се споменава много често, но е един от ярките признаци на човечност. За жалост тези неща се случват, когато отстрани има камери, които да запечатат грандиозните постъпки на така изявилите се герои. Няма нищо лошо в популяризирането на добрите актове, напротив, те трябва да служат като мотивация. Но не одобрявам факта, че има хора, които го правят само за събиране на популярност. Актът на доброта трябва да идва от сърцето и да не очаква нищо друго в замяна, освен благородни усмивки. Доброволчеството е нещо, което правим за другите, а за нас остава личното удовлетворение.

 

Опит от Германия

Точно това прави една стартъп компания в Германия, която разработва сайт за доброволчество, свързващ хора, търсещи възможности да помогнат, с хора, нуждаещи се от помощ. Пандемията изцяло преобразува тяхната цел и те променят напълно първоначалната си идея. Насочват се към хора, които са изолирани по време на пандемията и се нуждаят от помощ. Компанията се посвещава изцяло на идеята да им помага и след няколко неуспешни опита намират начин да достигнат до огромен брой хора, които имат нужда от помощ. Хора, които са бедни, които са на преклонна възраст или в отдалечени райони са техният таргет. Компанията придобива популярност и за отрицателно кратък период те набират доброволци, които в сайта виждат възможност да помогнат. Дейностите, които извършват най-често, са пазаруване на лекарства или хранителни стоки за хора в рискува група, които нямат възможност да отидат сами до магазина. Инициативата е невероятна и има потенциал да помогне на много хора.

 

Колко малко му трябва на човек, за да бъде добър: отворено съзнание, искрено подсъзнание и готовност на саможертва в името на дадена кауза. На думи лесно, но кога беше последният път, когато направихте нещо за някой друг, без да очаквате нещо в замяна?

 

След това накъде?

Сега се замислете какво бихте правили с това свободно време. Не чакайте да свърши, оползотворете го. Направете нещо за себе си или за някой друг. Вземете максимума от всички курсове, които са предоставени онлайн. Научете нещо ново, затвърдете вашите умения, започнете ново хоби. Направете това, което винаги сте искали, но не сте имали време. Или просто си починете, отдъхнете си, забавете темпото и просто се насладете. А след това… Направете всичко възможно, за да бъдете промяната, която искате да видите. Не всичко е в нашите ръце, вече знаем, че природата е по-силна от нас, както и че един вирус може да затвори целия свят. В нашите ръце обаче са нашите постъпки, действия, отговорно поведение и поглед към света. Всяка сутрин имаме два избора: или да оставим поредния ден да дойде и да си отиде, или да прекараме тези часове, правейки нещо полезно, нещо за нас. Утре, когато се събудите, изпийте едно кафе или ароматен зелен чай и поработете върху себе си. Живейте смислено и пълноценно.