Биопсия на ендометриум

Биопсията на ендометриум е изследване, с помощта на което се взема проба от най-вътрешния слой на матката – ендометриум. Получената проба се изследва под микроскоп за наличие на ненормални клетки. С помощта на това изследване могат да се диагностицират различни заболявания.

Ендометриумът се променя по време на месечния цикъл. В първата фаза на менструалния цикъл ендометриумът нараства до освобождаване на зряла яйцеклетка (процесът на овулация). Ако не настъпи оплождане на яйцеклетката от сперматозоид, настъпва менструация (кървене), по време на която разрастналата лигавица на ендометриума отпада.

Съществуват няколко начина за провеждане на биопсия на ендометриум:

 1. С помощта на мек, подобен на сламка, уред – изсмуква се малка част от ендометриума. Този метод е много бърз и не много болезнен.
  2. С помощта на кюрета с остър край – остъргва се малка част от ендометриума и се събира със спринцовка. Този метод се нарича дилатация и кюретаж. Използва се за откриване на причината за тежки кръвоизливи. Изследването се провежда с пълна или спинална упойка.
 2. С помощта на електронно изсмукващо устройство (Vabra aspiration). Този метод може да бъде много неудобен.
  4. С помощта на въвеждане на течност (иригация) – отмива се известно количество тъкан. При този метод може да се използва и четка.

Биопсия на ендометриум се прави при проблем със забременяване, за откриване на причината за кървене, за изследване за рак или хиперплазия на ендометриума.

В някои случаи биопсията на ендометриум се провежда едновременно с друго изследване – хистероскопия. С помощта на хистероскопията се позволява на изследващия директно да наблюдава вътрешната повърхност на матката.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

 1. За изследване за рак на матката.
 2. За откриване на причината за тежко, продължително и неправилно кървене от матката. Това изследване се провежда при установяване на кървене при жени в менопауза.
 3. За проследяване на промените, които настъпват в ендометриума по време на месечния цикъл.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Съобщете на Вашия лекар, ако:

 1. Имате съмнение или сте бременна. Биопсия на ендометриум не се прави по време на бременност.
  2. Приемате лекарства.
 2. Имате алергия към лекарства.
 3. Имате проблеми с кръвосъсирването или приемате лекарства, намаляващи съсирването на кръвта.
 4. Скоро сте лекували инфекция на влагалището, маточната шийка или малкия таз.
 5. Имате проблеми със сърцето или белия дроб.

Не трябва да вземате душ, да използвате тампони или лекарства с вагинално приложение поне 24 часа преди провеждане на изследването. Непосредствено преди манипулацията трябва да бъде изпразнен пикочния мехур. Може да получите обезболяващо 30-60 минути преди изследването.

Преди провеждане на биопсия на ендометриума се попълва информирано съгласие, че разбирате какъв е рискът от проведеното изследване и сте съгласни то да бъде направено. Ако имате каквито и да е въпроси за това как да се подготвите за изследването, какви са рисковете или какво означават получените резултати, се обърнете към Вашия лекар.

Изследване с дилатация (разширяване) и кюретаж се провежда под пълна упойка. Необходимо е да не се храните и да приемате течности 8 часа преди провеждане на теста. Ако приемате лекарства, попитайте Вашия лекар дали е необходимо да ги спрете и за колко време.

Метод на провеждане на изследването:

Биопсията на ендометриума е изследване, което се провежда от гинеколог в специализирани клиники или в болница. Получената проба се изследва от патолог.

 1. Трябва да свалите дрехите.
 2. Лягате по гръб на специална кушетка. Краката са вдигнатати.
 3. Поствя се спекулум във влагалището. С помощта на този уред става възможно да се визуализират стените на влагалището и маточната шийка.
 4. Поставяне на местна упойка в областта на маточната шийка.
 5. Въвежда се специален уред с помощта, на който се взема биопсия.

 

По време на изследването по-голяма част от жените получават мускулни крампи. Биопсията на ендометриум отнема от 5 до 15 минути.

Дилатация и кюретаж (D&C)

Вземането на биопсия с помощта на дилатация и кюретаж се провежда в болница или специализирани клиники. Изследването се провежда под пълна упойка. Обикновено не се налага да оставате в болница.

Метод на провеждане на изследването:

 1. Трябва да свалите дрехите.
 2. Лягате по гръб на специална кушетка. Краката са вдигнати.
 3. Поставя се спекулум във влагалището. С помощта на този уред става възможно да се визуализират стените на влагалището и маточната шийка.
 4. В зависимост от причината, поради която се провежда изследването, може да се използва и хистероскоп, за да се огледа вътрешната повърхност на матката. С помощта на кюрета (медицински инструмент с форма на лъжица) внимателно се отстранява вътрешната повърхност на маточната лигавица.
 5. Докато излезете от упойка ще бъдете наблюдавани от медицинска сестра.

Няколко дни след провеждане на това изследване може да изпълнявате нормалните си задължения. Не трябва да вдигате тежки предмети, да правите секс, да използвате тампони или вагинални душове.

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на изследването може да получите мускулни крампи (подобни на тези по време на менструация). Може да усещате дискомфорт и болка, които да налагат приемането на обезболяващи. В някои случаи може да има замаяност и гадене по време на изследването. Провеждането на биопсия на ендометриума води до известно кървене, което налага използване на дамски превръзки за няколко дни.

Дилатация и кюретаж (D&C)

Вземането на биопсия с помощта на дилатация и кюретаж се провежда под пълна упойка. Докато сте под упойка няма да усещате нищо. След излизане от упойката ще сте замаяни и сънени за няколко часа. Може да усещате умора няколко дни след изследването. Ако е правено интубиране (въвеждане на дихателна тръба) може да имате дискомфорт в гърлото.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При провеждане на биопсия на ендометриум има минимален риск от кървене или инфекция.
След провеждане на изследването може да усещате вагинален дискомфорт за няколко дни. Може да има леко кървене или секреция за максимален период от една седмица. Това налага използването на дамски превръзки. На следващият ден след изследването не трябва да извършвате тежки физически упражнения. Докато не спре секрецията и кървенето не трябва да правите секс, да използвате тампони или вагинален душ.

Веднага се обадете на Вашия лекар, ако имате някой от следните симптоми:

 1. Силно кървене (повече, отколкото при нормален менструален цикъл)
 2. Висока температура.
 3. Болка в корема и малкия таз.
 4. Неприятна миризма на отделената секреция.

Резултати от проведеното изследване:

Биопсията на ендометриум е изследване, с помощта на което се взема проба от най-вътрешния слой на матката – ендометриум. Резултатите от изследването са готови за няколко дни.

Нормални стойности:

Не се откриват абнормални или ракови клетки. При жени, които не са в менопауза, ендометриалната лигавица отговаря на фазата на менструалния цикъл.

Отклонения от нормата:

 1. Наличие на доброкачествен туморовиден растеж – полипи.
 2. Ендометриална хиперплазия (свръх разрастване на маточната лигавица).
 3. Наличие на ракови клетки.
 4. При жени, които не са в менопауза, ендометриалната лигавица не отговаря на фазата на менструалния цикъл. Налага се провеждане на допълнителни изследвания.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Провеждането на биопсия на ендометриум може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в някой от следните случаи:

 1. Ако сте бременна. Биопсия на ендометриум не се прави на бременни жени.
 2. При наличие на инфекция. В този случай съществува риск от разпространение на инфекцията.
 3. При недостатъчна проба. Налага се повторно провеждане на изследването.

Източник: framar.bg