Вагинални гъбични инфекции. Бременност. Симптоми. Лечение и предпазни мерки.

Какво е гъбична инфекция? 

Гъбичните инфекции са често срещан вид вагинална инфекция, които се появяват и при бременни жени. Тези инфекции, наречени също вагинална кандидоза са причинени от микроскопични гъби от семейството на candida. Не е необичайно да имате определено количество гъбички във вагината си, както и в чревния тракт. Но те често се превръщат в проблем, когато се развиват толкова бързо, че обхващат други микроорганизми. Високото ниво на естроген по време на бременност подтиква вагината да произвежда повече гликоген, което помага на гъбичките да се развиват по-бързо. (Някои смятат, че естрогенът има пряк ефект върху гъбичките, кара ги да растат по-бързо и да се придържат по-лесно на стените на влагалището). По-лесно е да се получи гъбична инфекция, когато приемате антибиотици, особено за по-дълго време. Това е така, защото антибиотикът убива бактериите и лекарството може да повлияе на полезните бактерии в организма ви.

Какви са симптомите?

Ако развиете симптоми на гъбична инфекция, те ще ви тормозят или ще се влошат, докато не предприемете нужното лечение. Случва се понякога и да си отшумят сами.

Симптомите включват:

– Сърбеж, дразнене, болезненост, парене, зачервяване на влагалището и срамните устни (понякога и подуване).

– Вагинално течение без мирис, бяло, кремаво или като извара.

– Дискомфорт и болка по време на секс.

– Болка при уриниране.

Какво да направите, ако мислите, че имате гъбична инфекция?

Ако мислите, че имате гъбична инфекция, незабавно посетете своя гинеколог. Той ще вземе проба от вагиналния ви секрет и ще го изследва, за да потвърди диагнозата или да намери друга причина за вашите симптоми. Въпреки, че противогъбичните лекарста са на разположение в аптеките, не се опитвайте да се самолекувате без консултацция с лекар. Вашите симптоми може да се дължат на нещо друго, като например полово предавана инфекция в комбинация с гъбички. Проучванията показват, че по-голямата част от жените, които се лекуват от предполагаема гъбична инфекция, без да са наясно с реалната причина за проблема им, при това положение, често забавят получаването на подходящо лечение.
Ако имате гъбична инфекция, вашият лекар ще ви даде рецепта или препоръка за противогъбичен вагинален крем или свещичка, което е безопасно по време на бременност.

Противогъбичните лекарства не бива да се вземат по време на бременност. За повечето гъбични инфекции, кремове и свещички с „Клотримазол” са по-ефективни от тези, съдържащи нистатин. Вие ще трябва да нанасяте крем във вагината си 7 дни последователно, за предпочитане преди лягане, за да не изтече. Добре е да слагате крем и около вагината си. Най-вероятно ще почувствате облекчение няколко дни след лечението. Може да успокоите сърбежа като се промивате с хладка вода. Ако откриете, че медикаментите ви дразнят или усещате, че не работят, уведомете вашия лекар. Той може да ви препоръча друг медикамент. Направете пълен курс на лечение и се уверете, че инфекцията е изчезнала.

Влияе ли инфекцията на бебето? 

Гъбичната инфекция няма да повлияе на бебето ви. Ако обаче имате инфекция по време на раждането, има шанс бебето ви да се зарази, преминавайки през родилния канал.

Как да намалите риска от гъбична инфекция?

Поддържайте гениталната област суха (гъбичките обичат топла и влажна среда), поддържайте вагиналната си флора в равновесие. Не всички от следните предложения са подкрепени с доказателства, но са достатъчно лесни, за да опитате:
– Носете памучно бельо, което позволява на кожата ви да диша. Ибягвайте стегнати панталони или чорапогащи, особено синтетични.
– Свалете банския костюм веднага след плуване, както и бельото си след упражнения, за да не се задържа влага.
– Опитайте се да спите без бельо през нощта, за да позволите на въздуха да стигне до гениталиите. Ако не можете да спите голи, то поне носете по-свободни пижами или нощници.

– Ибягвайте пяна за вана, парфюмирани сапуни, много ароматизиран прах за пране и хигиенни спрейове. Въпреки, че не е ясно дали тези неща могат да предизвикат гъбична инфекция, те все пак могат да допринесат за генитално дразнене.
– Почиствайте гениталната област с хладка вода.

– Винаги се бършете от предната част назад.

– Яжте кисело мляко, което може да помогне за бактериалния баланс в червата и влагалището.

Източник: mamatatkoiaz.bg