Планиране на бременност при бъбречни заболявания

Бъбречнитезаболявания са на едно от водещите места при патологиите на бременността и раждането. Ето защо е много важно младите жени предварително да се погрижат за здравето си, тъй като пикочните пътища и половата област се намират в голяма близост и инфекцията може лесно да премине към матката и плода.

 

В случаите на остър пиелонефрит бременност не се препоръчва, даже и да има период на ремисия за половин-една година. Проблемът е там, че по време на бременността възниква риск от реинфекция и развитие на вече хроничния процес към обострен.

 

Хроничният пиелонефрит сам по себе си не е противопоказание за бременността, ако не се обостри и не доведе до бъбречна недостатъчност.Особено грижливо трябва да се подготвите за бременност, ако имате и повишено кръвно налягане, вследствие на хроничния пиелонефрит. Проблемът е там,че повишеното кръвно налягане с бъбречен произход може да доведе до тежки усложнения на бременността – гестоза и еклампсия. Освен това, анатомичните особености на бременната жена водят до развитие на инфекциозни рецидиви поради нарушения в изтичането на урината, както и заради натиска на нарастващата матка върху пикочния канал и бъбреците.

 

Гломерулонефритът не е противопоказание за бременност, стига нейното планиране да бъде поне година след стихването на острия гломерулонефритили последното обостряне на хроничната форма. Освен това, до момента на зачатие трябва да се стабилизира нивото на кръвното налягане, да се отстранят отоците ида се възстанови максимално работоспособността на бъбрека.

 

Бъбречнокаменната болест също не е противопоказна за бременността, не я усложнява и не влияе на плода. Понякога съпътстващите затруднения при уриниране могат да предизвикат възпаление на пикочопроводите и бъбреците.

 

Във всеки случай, всички бъбречни заболявания изискват щателно лабораторно и инструментално изследване – анализ на кръв и урина, УЗИ – и, ако се налага, други изследвания. Лекарят може да препоръча превантивен курс на лечение с противомикробни и уросептични препарати преди зачатието с цел да се отстранят огнищата на инфекции в тази област. Също така той ще реши как да се проведе раждането. Обикновено няма основания да се избягва естественото раждане.

 

По материали от интернет