Какво е стерилитет и защо толкова много ни плаши тази дума

Стерилитетът или безплодието при човека често се определя като невъзможност на зачеване (оплождане на яйцеклетка от сперматозоид) след една година неуспешни опити при редовни полови контакти без предпазни средства. След тези 12 месеца безуспешни опити двойката следва да потърси специализирана лекарска помощ, за да започне съответно лечение. Лечението на безплодието е комплексно и в него вземат участие специалисти – гинеколози, ендокринолози, уролози, андролози и други. Причините за безплодието засягат и двамата съпрузи еднакво. Задължително е изследвнията да започнат едновременно и при мъжа, и при жената. Минимумът от изследвания трябва да включва анализ на спермата у мъжа (спермограма) и определяне на овулацията и проходимостта на маточните тръби у жената.

  • Основната цел на спермограмата е да се провери дали мъжът произвежда достатъчно здрави, нормални сперматозоиди, които са в състояние да оплодят яйцеклетката; мъжът има ли сперматозоиди в отделената проба и дали са в достатъчна концентрация и количество; живи ли са и движат ли се нормално; нормална ли е структурата им и има ли промени в семенната течност. Пробите се вземат след 3-5 дни сексуално въздържание в стерилен пластмасов или стъклен съд. При съмнение за патологични промени на спермата е необходимо изследване на поне 3 проби. Всяка следваща спермограма се прави след 90 дни, това е времето, необходимо за пълно възстановяване на спермогенезата.
  • Без овулация през месечния цикъл не може да се осъществи зачеването. Липсата на овулация води до безплодие. Лечението се провежда от специалист по женски стерилитет, съвместно с ендокринолози, акушер-гинеколози и други специалисти след извършване на необходимите изследвания и изясняване на конкретните причини за това. Важно е и маточните тръби да бъдат проходими. Задължително трябва да се направи изследване за проходимостта на фалопиевите тръби чрез хистеросаплипгография („цветна снимка“) или хидротубация под ултразвуков контрол. Срастванията и запушванията, както и прекарани в миналото полово предавани болести, водят до стерилитет.
  • Чрез хормонални изследвания могат да бъдат уточнени причините за стерилитет при мъжа и жената заради нарушени количества на мъжките и женските полови хормони. При съмнение за стерилитет трябва да се провери количеството им в организма в точно определени моменти. Някои от половите хормони са динамични по време на месечния цикъл и затова се изследват в строго определени дни. При жената обикновено се изследват нивата на лутеинизиращия хормонфоликулостимулиращия хормонестрадиолатестостеронапролактина (LH, FSH, Estradiol, Prolactin) между 3-5 ден от началото на месечния цикъл, а при настъпила овулация – Прогестерон (Progesteronе – 20-24 ден). Също така се изследват тироидните хормони (произвеждани от щитовидната жлеза).

Изтчник: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B5_%D0%BF%D1%80%D0%B8_%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0