Първичен и вторичен стерилитет

За първичен стерилитет и инферналитет говорим, когато е налице неспособност да се зачене дете след едногодишни редовни и непротектирани сексуални контакти. Статистиката сочи, че 75% от плодовитите двойки успяват да заченат дете още през първите шест месеца.

Вторично безплодие наблюдаваме при невъзможност за постигане на бременност, след най-малко една успешна предходна бременност. За намалена плодовитост говорим тогава, когато на двойката е нужен по-продължителен период за постигане на бременност, отколкото на фертилна двойка.

Повечето хора вярват, че щом са се сдобили с дете, то плодовитостта им е доказана и няма да имат проблеми със зачеването в бъдеще. За нещастие, това не е вярно. Вторичното безплодие е често срещан проблем. Всъщност, до 60% от всички случаи на безплодие попадат в тази категория. Въпреки това много хора не оценяват този вид безплодие като проблем.

Какво представлява?

Вторичното безплодие обикновено се определя като неспособността да се зачене или да се доведе бременността до термин след успешното зачеване на едно или повече деца по естествен път. Според едно проучване на Националния център за здравна статистика на САЩ от 1995г., 3.3 милиона американски жени страдат от проблема вторично безплодие. Цифрата била увеличена в сравнение с 1988 г., когато 2.7 милиона жени страдали от вторично безплодие.

За разлика от засегнатите от първично безплодие (невъзможността да се зачене първо дете), двойките страдащи от вторично безплодие имат много по-малък шанс да получат лечение за безплодие. Обикновено това се дължи на погрешната представа, че щом си бил плодовит веднъж, винаги ще бъдеш такъв. Медицински работници без подходящо образование в областта на безплодието често допринасят за просъществуването на този мит. Не е рядкост някоя двойка да бъде посъветвана просто да продължи с опитите и всичко ще се оправи накрая. Макар в някои случаи наистина да става така, в много други подобни съвети само усилват напрежението и душевната болка на двойката с проблеми с плодовитостта.
Защо сега?

Причинителите на вторичното безплодие са същите като тези на първичното. След последната ви бременност вие или партньорът ви може да сте претърпели инфекция, да сте качили наднормено тегло или да сте започнали да се храните по-малко здравословно. Тези привидно малки промени в живота ви могат да имат силно отражение върху репродуктивното ви здраве. В допълнение, ако са отминали няколко години от раждането на последното ви дете, качеството на яйцеклетките ви може да е започнало да се влошава или спермата на партньора ви вече да не е същата като преди. Аномалии при спермата и еякулата са чести причини за вторично безплодие. Други често срещани причинители включват проблеми с овулацията, ендометриоза, фиброиди или полипи на матката и сраствания в тазивата област.

Трябва ли да потърся лекар?

Винаги е добра идея да потърсите съвета на специалист по проблемите на плодовитостта, ако имате проблем със зачеването. Ако сте на възраст под 35 години, имали сте редовни полови отношения без контрацепция за повече от година и не сте могли да заченете, си запишете час при специалист. Ако сте над 35 години, е време да започнете да проучвате въпроса след 6 месеца редовни полови отношения без контрацепция. В определени случаи се налага да се потърси помощ дори по-рано.
Ако претърпите два или повече аборта, имате нередовен или особено болезнен цикъл, необичайно увеличаване на вагиналния секрет или щипене и сърбежи, или ако вашият партньор изпитва спад в либидото, болезнена еякулация, или импотентност, тогава трябва да се срещнете със специалист по-рано. Всички тези признаци насочват към проблеми, които трябва да бъдат лекувани преди да можете да се надявате на успешно зачатие.

Взаимоотношения
Тъй като вторичното безплодие често не се разпознава като проблем, много двойки не получават нужната подкрепа от близки и приятели. В някои случаи дори биват критикувани, че не са достатъчно благодарни за детето или децата, които вече имат. Може да се окаже необходимо да обсъдите въпроса с най-близките ви хора, за да могат те да разберат защо ви е нужна подкрепата им в този труден момент.

Макар всички проблеми с безплодието да натоварват една връзка, вторичното безплодие може да се приеме от двойката особено тежко. Реакциите на хората варират. Когато единият партньор не желае изобщо да обсъжда проблема, общуването се прекъсва и другият се чувства изолиран. Други поводи за конфликт в двойката са въпросите дали да се потърси лечение или не и колко пари да се отделят за него.
Може да ви е то полза да потърсите терапия, която да помогне на вас и вашия партньор да се справите с емоциите, предизвикани от вторичното безплодие. Ако се включите в група за взаимна подкрепа между хора с вторично безплодие може да осъзнаете, че не сте единствените, минаващи през такива трудности. Групите за взаимопомощ са доказано ефективен начин за справяне с проблемите.

Освен че трябва да се справите със собствените си проблеми, свързани с безплодието, и с връзката си, ще ви се наложи да обсъдите въпроса и с детето си по начин, подходящ за възрастта му. Децата откликват много силно на околния свят и е нереалистично да очаквате, че детето ви няма да забележи напрегнатата атмосфера у дома. Поговорете за чувствата си и насърчете детето си да изрази своето отношение по въпроса.
С подходящата подкрепа и насоки вие и вашият партньор ще можете да направите правилния избор за вашето семейство.

Финансовата тежест от едно такова лечение може също да бъде добавена към емоционалната тежест на двойката и те може да започнат да се чудят дали не трябва да харчат за детето, което вече са създали, отколкото преследвайки мечтата си да разширят своето семейство.

Осиновяването може да бъде решение за много от тези двойки – но то често е много сложно, защото се притесняват от възможността да „предпочитат” своето дете пред осиновеното ; а също може да чувстват, че е нечестно спрямо своето биологично дете да доведат осиновено в къщи.

Да се справиш с вторичен стерилитет не е по-лесно от това да се справиш с първичен – и е особено важно семейството на двойките с вторичен стерилитет да бъдат съпричастни и да поддържат положителна нагласа.

По материали от интернет