Етапи на ин-витро процедура

Въпреки, че подходът към всеки пациент и неговата ин-витро процедура е строго индивидуален, всяка една има определен „сценарий“, по който протича.
IVF се извършва на следните етапи:

 1. Подготовка за ин витро оплождане;
  2. Стимулиране на яйчниците;
  3. Събиране на яйцеклетките;
  4. Получаване на сперматозоидите;
  5. Лабораторен етап: оплождане и ранен растеж на ембрионите;
  6. Трансфер на ембрионите в матката;
  7. Тест за бременност.

Тази програма има своите „вариации“ от гледна точка на това дали Вашата процедура е опит с донорски генетичен материал (яйцеклетки или/и сперматозоиди), дали ще има криопрезервация (замразяване на яйцеклетки и ембриони) или дали опитът е на спонтанен цикъл.

Със стимулация или без стимулация
Успехът на метода IVF зависи до голяма степен от качеството и броя на събраните яйцеклетки.
Стимулацията на яйчниците (контролирана овариална хиперстимулация) има за цел да осигури образуването на по-голям брой качествени яйцеклетки посредством приложението на различни медикаменти.
Стимулациите се извършват по определени схеми, наречени „стимулационни протоколи”.
По кой от протоколите и как точно ще протече вашата стимулация, е решение, което трябва да оставите на вашия лекар. Той съобразява своята преценка с конкретния случай като отчита състоянието на яйчниковия резерв, възрастта, яйчниковия отговор към предишни стимулации, съпътстващи заболявания и др.

За стимулационните протоколи накратко
Дълъг протокол при ин витро: Зпочва с инжектирането (мускулно) на медикамент, потискащ функцията на хипофизата най-често на 20 – 21 ден от Вашия цикъл;

Къс протокол при ин витро: Стимулацията започва на втори – трети ден от цикъла на жената;

Ин витро на спонтанен цикъл: Не се прилагат медикаменти за стимулация или в някои случаи може да се приложи минимална стимулация посредством хапчета или кратък курс инжекции, които лекарят ще назначи.

Практически съвети спрямо вашия протокол за стимулация
Всяка жена реагира различно на отделните препарати. Именно затова индивидуализацията в стимулацията е задължителна.
Практиката в екипа ни е да мислим дълго, преди да започнем стимулацията и да я индивидуализираме за всяка жена.
Винаги се стремим да намерим най-добрия протокол за вас, който да доведе до желания резултат.

Стимулация по дълъг протокол
Дългият протокол започва с т.нар. „блок-инжекция” около 20 ден от вашия цикъл.
Тя се поставя мускулно от нашите акушерки.
По този начин потискаме функцията на яйчника. Когато се убедим, че това е факт, посредством изследване на хормона E2 ние започваме същинската стимулация с гонадотропните хормони.
Потискането изисква около десет дни до две седмици изчакване, затова блок- инжекцията се поставя в предходния месец преди стимулацията.
Същинската стимулация е с продължителност десет дни до две седмици. Целта е да отстраним намесата на вашите собствени хормони в процеса като по този начин постигаме по-равномерен растеж на фоликулите, по-прецизно и равномерно зреене, а понякога и повече фоликули.

Поставяне на блок-инжекция:
При планирането на вашата стимулация, в зависимост от продължителността на вашия цикъл, лекарят ще ви извика на преглед между 19 и 23 ден за поставяне на блок-инжекция.
След около две седмици ще стартира същинската стимулация.

Кога да запишеш час за преглед след блокажа:
ВАЖНО: С оглед потискането на функцията на яйчника от предходния цикъл, не е важно кога е дошъл мензисът ви, за да започнете стимулацията. Важно е кога потискащите ампули са задействали, т.е. вие вече може да имате цикъл, но терапевтът да прецени, че стимулацията ще започне след седмица и това е нормално.
Необходимо е да запишете час по инструкция от вашия лекар след 10-14 дни от деня на поставянето на блокиращата инжекция.
Важно е да запомните, че трябва да има изразено прокървяване, за да дойдете на преглед. Затова ако в деня, определен определен от лекаря, цикълът ви още не е дошъл, прегледът ще се отложи до момента, в който има прокървяване.
Когато дойдете в болницата, ще ви бъдат назначени кръвни изследвания, за да се проследени нивата на Е2 и ще ви бъде направен ултразвуков преглед.
След това вашият лекар ще ви даде указания за предстоящия стимулационен цикъл.

 

Стимулация при къс протокол
При късия протокол липсва инжекцията за потискане на хипофизата на 19-23 ден от цикъла.
Късият протокол стартира от 2 – 3 ден на кървенето и започва с поставянето на гонадотропини.
Неговата „логика“ е обратна в сравнение с тази при дългия протокол – освен хормоните за стимулация, използваме и помощта на вашите собствени хормони. Ако яйчниците реагират по-трудно, правите малко фоликули или дори имате провалена стимулация по дълъг протокол, то ни трябва допълнителна помощ и тя идва от вашите хормони.

Кога трябва да запиша час за преглед:
Още при подготовката за вашата ин-витро процедура предходния месец, лекарят ще ви информира на кой ден от цикъла трябва да дойдете за преглед .
Обикновено това е втори или трети ден от менструацията.
Нашата препоръка е на първи ден от вашия цикъл да запишете час за преглед за стартиране на стимулация по къс протокол.
Не забравяйте: За първи ден от месечния цикъл се брои деня с ясно прокървяване. Ако това се случи вечерта или следобед, за начален ден се брои следващия.

Проследяване по време на стимулация:
След старта на стимулацията, първите три-четири дни ще имате назначени инжекции без преглед, след което посещенията ви при вашия лекар ще зачестят през ден.
Така процесът на стимулация (яйчниковият отговор) ще бъде внимателно мониториран посредством изследвания на хормони и ултразвукови вагинални прегледи.
До деня на пункцията през ден ще следим броя и размера на образуваните фоликули, дебелината на маточната лигавица, както и нивата на хормоните ви.
В зависимост от резултатите, стимулацията може да бъде управлявана от медицинския екип чрез смяна на медикаментите или техните дозировки. В някои случаи (недобър яйчников отговор, нежелани странични реакции и др.) тя може да бъде прекратена по преценка на вашия терапевт.

Поставяне на инжекции:
Важно: Инжекциите за стимулация се поставят подкожно, всеки ден без прекъсване в продължение на 10-14 дни.
В манипулационна зала на МБАЛ „Надежда“ има определени часове за поставяне на стимулационните препарати. Информирайте се предварително кои са те и в зависимост от вашия график изберете удобен час, в който да посетите болницата.
Предварително записване на час не е необходимо.
Много от нашите момичета предпочитат сами да слагат подкожно инжекциите си.
Ако предпочитате да спестите време и да не идвате до клиниката, попитайте нашите акушерки и изслушайте техните инструкции как да поставите медикаментите.
Ако имате въпроси или колебания за този етап от процедурата, свържете се своевременно с нас.

Стимулация с препарат Еlonva – разлики в приложението:
В някои от случаите вашият терапевт може да препоръча стимулация с „Elonva”.
„Elonva” е дългодействащ препарат за стимулация, който се прилага под формата на подкожна инжекция и представлява модифицирана версия на фоликулостимулиращия хормон (FSH). Той замества ежедневното поставяне на медикаментите за срок от около 6 дни и съкращава честотата на вашите посещения в болницата, както и мониторирането на яйчниковия отговор.

Разлика с „конвенционалните“ стимулационни протоколи:
Инжекцията „Еlonva” се поставя еднократно на втори-трети ден от месечния цикъл.
След шест дни трябва да дойдете на преглед при вашия лекар. Стимулацията ви ще продължи с други препарати по негово предписание. От тук нататък ще ви бъдат назначени инжекции всеки ден до финала на този етап, както и прегледи през ден за проследяване на процеса.

Спонтанен цикъл
Вашият лекар може да ви препоръча ин-витро процедура на спонтанен цикъл.
При този метод медикаменти за стимулация не се прилагат. Ще имате само една инжекция (ЧХГ) (най-често мускулно) 36 часа преди пункция, с която ще „таймираме“ вашата овулация.
Понякога при спонтанен цикъл може да се приложи съвсем лека комбинация с медикаменти или кратък курс инжекции, които да подпомогнат развитието на яйцеклетките.
На спонтанен цикъл най-често следим и разчитаме на един фоликул и целта е да аспирираме една яйцеклетка, селектирана при физиологични условия.

Рискове при приложението на метода:
• преждевременно настъпване на овулация
• липса на яйцеклетка във фоликула

Плюсове:
• щадяща за здравето на жената процедура
• ако след неуспех при стимулирания ин-витро цикъл са нужни поне три месеца, за да стартираме нова процедура, при спонтанния цикъл имаме възможност за повторение всеки месец.
• По преценка на лекаря и в зависимост от желанието на жената, пунктирането на яйцеклетка при спонтанен цикъл може да бъде без анестезия.

Кога да запиша час за първи преглед:
На 9-10 ден от вашия месечния цикъл, ако няма да има приложение на други стимулационни препарати
На 2-3 ден от месечния цикъл, ако опитът е с лека стимулация.
Приблизителна продължителност на проследяването при спонтанен цикъл: 10 – 12 дни.

Прегледи и изследвания:
През ден ще имате вагинален ултразвуков преглед и кръвни изследвания за проследяване нивата на хормоните и развитието на доминантните фоликули.

Заключителен етап на стимулацията

Поставяне на инжекция ЧХГ (човешки хорионен гонадотропин):
Вашият прогрес в стимулацията ще бъде внимателно проследяван, докато узреят достатъчен брой фоликули. Тогава ще бъде направена инжекция с ЧХГ (човешки хорионен гонадотропин), която дава на яйцеклетките тяхното финално необходимо развитие.
Инжекцията се поставя мускулно, в точно определен час.
След като ЧХГ е даден, “часовникът започва да тиктака”, защото е нормално овулацията да настъпи около 40 часа по-късно.
Важно: В един ин-витро стимулиран цикъл получаването на яйцеклетки трябва да се случи преди естествената овулация. Затова трябва да спазите стриктно времето на поставяне на финалната инжекцията (половин час – плюс или минус – не са фатални, но час и половина – вече е).
В болницата, независимо от назначения час, винаги можете да разчитате на акушерка или медицинска сестра, която да съдейства в тази финална крачка преди пункция.
От тук нататък приемът на медикаменти за стимулация се преустановява. А след 36 часа от поставянето на ЧХГ инжекцията е планирана вашата пункция.

Източник : nadezhda.bg