Автоимунни заболявания. Симптоми

Автоимунните заболявания си имат своите симптоми. Ако забележите някой от следните признаци, би било добре да посетите лекар и да си направите необходимите изследвания, защото може да имате автоимунно заболяване.

Болки в ставите – Ако ставите ви болят непрекъснато и болката не стихва от никакви медикаменти, има вероятност да страдате от ревматоиден артрит. При това заболяване имунната система произвежда повече от необходимото антитела, които атакуват меките тъкани на ставите.

При нелекуване на ревматоидния артрит може да има сериозни увреждания и трудности в движението.

Възпаление – Антителата се натрупват в различни органи и тъкани като бъбреците, белия дроб, нервните окончания. След подобно натрупване в определена част на тялото възниква възпаление, което постепенно става хронично и уврежда органа или тъканта.

Възпалително заболяване на червата – При него имунната система образува антитела срещу тъканите на червата. Тези антитела атакуват червата и пречат на нормалната им работа като предизвикват диария, болки, треска, ректално кървене.

Диабет – Имунната система произвежда антитела, които атакуват инсулинпроизвеждащите клетки на панкреаса. С времето това състояние прогресира, всички останали клетки на организма не отчитат наличието на инсулин в кръвта, постепенно панкреасът спира да работи или секретира твърде малко инсулин. В резултат настъпва диабет.

Зрение – При заболявания на имунната система, засягащи нервните клетки на очите и зрителния нерв, може да се стигне до слабо зрение, дори слепота, лоша координация и други. Имунната атака предизвиква болка в задната част на очната ябълка.

Този симптом може да говори за начални стадии на множествена склероза.

Спазми – Ако имунната система атакува нервните окончания на големите мускулни групи, това може да доведе освен до слабост на мускулите, и до силни крампи. Тези крампи могат да продължат от няколко секунди до няколко мъчителни минути.

Това автоимунно заболяване е известно като синдром на Гилен-Баре. Характеризира се не само със силни спазми, но и с парези, нарушения в чувствителността и вегетативни разстройства.

Щитовидна жлеза – Щитовидната жлеза се контролира в голяма степен от имунната система. Следователно тя е един от първите органи, които биха могли да бъдат засегнати при грешно функциониране на имунната система.

Ако усетите ускорен пулс, потене, постоянна нервност, слабост и липса на енергия, вариращо тегло, това може да е знак, че страдате от автоимунно заболяване на щитовидната жлеза.